Praktické zkušenosti s K-5
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
K tomu klepání. Ke k-5 jsem se zatím nedopracoval, ale k10 mi to dělá taky. Je to čip, který se volně mele při vypnutém foťáku. Je držen jen elektromagnetickým polem. Jinak je volný a tudíž jení-li zapnutý, nic ho nedrží. A je-li zapnutý, snaží se stabilizovat, ale to necvaká.
Není se třba bát. Neslyšel jsem, že by někomu upevnění čipu odešlo.
Není se třba bát. Neslyšel jsem, že by někomu upevnění čipu odešlo.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8
-
- Významný člen
Tedy jen v rámci diskuze (ne proto, že bych se bál rozpadu K5, K7, K20... ): co znamená "zapnutý čip"? Protože pokud je aparát zapnutý hlavním vypinačem a připraven exponovat, klapání při pohybu "okolo osy objektivu" stejně pokračuje... prostě rád bych pochopil (a vidím, že nejsem sám) co se uvnitř takhle hejbe.
Pavel
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
http://www.pentaximaging.com/files/scms ... _SHEET.pdf
Takže stabilizace se aktivuje v okamžiku namáčknutí spouště. A protože je senzor volně,SR system is activated only when you press the shutter release
tak kromě okamžiku namáčknuté spouště při zapnutém aparátu může teoreticky dojít vlivem otřesů k mírnému pohybu senzoru v pouzdře.ball-bearing-mounted oscillator unit with four electromagnets that hold the free-floating image sensor
-
- Významný člen
OK... nechci být kverulantem a už se k tomu nebudu vracet, ale zkus si to sám: namáčkni spoušť - a otoč opatrně aparátem... klapne (tupě hrkne, nebo jak to nazveš). Pokud senzor je takové vejce v košíku (myslel jsem, že má hmotnost v gramech a ne v dkg podle zvuku)... nebo mluvíme o rozdílném zvuku...jinak o SR mám docela dost přečteno z minulých strojů a to upozornění v návodech ..."při zatřesení může fotoaparát generovat nějaké operační zvuky, například když změníte kompozici snímku"... znám zpaměti: ale vždy jsem myslel, že jde o jiný zvuk. Ale opakuji: už k tomu dost - aspoˇz mojí strany
Pavel
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
1. Nevyzkouším. Nemám na čem.Pavel41 píše:OK... nechci být kverulantem a už se k tomu nebudu vracet, ale zkus si to sám: namáčkni spoušť - a otoč opatrně aparátem... klapne (tupě hrkne, nebo jak to nazveš).
2. Že by to bylo bylo ťuknutí senzoru do některé z těch tyček, co mj. vymezují jeho pohyb? Možná. Nevím. Netuším. Chtělo by to zeptat se nějakého servisáka. Ten by mohl vědět víc.
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Vcera jsem zkousel na K5 upravu kompozice ci jak se to jmenuje v menu... jde o linearni posun snimace vertikalne a horizontalne. Pomijim ted o kolik mm se vlastne snimac posune a jak dalece je to prospesne pri srovnavani svislic, ale ty zvuky ktere pri tom K5 vydava jsou docela hlasite a skoro desive Jinak potvrzuji klapnuti pri otoceni tela kolem osy objektivu a rovnez "startovaci" zvuk... vi buh co to telo vsechno vlastne dela
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
cvaknutie >> pohyb snimaca (rozobral som K10 a je to snimac co sa tam hybe a tukne)pzwak píše:potvrzuji klapnuti pri otoceni tela kolem osy objektivu a rovnez "startovaci" zvuk... vi buh co to telo vsechno vlastne dela
startovaci zvuk >> nemas zapnute odstranenie sumu pri starte? (prachotras)
Naposledy upravil(a) bigfoot dne 16 lis 2010, 09:13, celkem upraveno 2 x.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky