Vyber nove Pentax sestavy

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
VLAD
Uživatel
Uživatel

Re: Vyber nove Pentax sestavy

Příspěvek od VLAD » 30 črc 2012, 21:13

uray píše:vlad: to je sice pravda, ale sehnat starou 300/2,8 na pentax prakticky nejde a na C/N seženeš starou AF verzi kolem 40 tisíc a hodně lidí má ve sklech mnohem víc...Záleží fakt na použití.
Myslím, že je dost obchodů, co má foťáky i s objektivy skladem a pokud někdo vybírá systém jen podle webů a fór, tak dělá velikou chybu. Takže pokud se někdo chystá koupit foťák, první co by měl udělat je zajít do shopů si to osahat (neříkám kupovat).
no to souhlas.. muj hlavni point byl, že pentax nedělá sportovní skla.. canon a nikon možná má lepší AF, ale o to nejde. být profi sport fotograf, jdu do canikonu jen kvuli dlouhým super sklům, ale že nejsem, kašlu na ně a jsem rad u pentaxu - a není to tedy kvůli ceně. hezkých pár tisíc v systému už zahučelo..
vladCZ76

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 30 črc 2012, 21:43

Dobros píše:Elho: Tak bys mohl inspirovat nás co nikde nemohou nic najít. (ne, že bych chtěl mermomocí něco hned kupovat, ale dívat se a vyhlížet bych chtěl)
Nájsť nie je problém, problém je to zafinancovať, kludne by som si kúpil Sigmu 100-300/F4 , ale na nu treba tak 500€ + a verím že ju nie je až taký problém zohnať, obyčajných Sigmy 135-400 či 150-500 je habadej a kludne aj pod 400€.
No a novú 35mm či ešte novšiu 50mm si kludne kúpim nové za hotové, ako lepší základák mám 17-70SDM aj ked momentálne stále pokazený (stál ma 230€ z Ebay), ale ak by som mal kúpiť nového Tamrona 17-50/F2,8 tak si radšej doložím 150€ za spomenutý Pentax 17-70SDM alebo zoženiem lacnejší 16-45, tá svetelnosť pre mna až tak dôležitá nie je http://foto.bazos.sk/inzerat/16427169/P ... -ED-AL.php pričom nový je za celkom prijatelnú cenu , verím že sa stále kúpiť dá... No a macro sa dá vyriešiť Tamronom 90 ako u každého iného systému, nový zasa tak drahý nie je. Ale ak sa máme baviť o tých lepších sklách , tak rovno napíšem že tolko ani nie som ochotný obetovať aby som si kúpil trebárs jazdený Canon 70-200/f2,8 IS , jediná lacná alternatíva je 70-200/f4 , ale tú si zrovna človek môže kúpiť funglovicu, len že nemá IS a ak mám byť úprimný tak nie som ochotný dať 570€ za sklo ktoré končí na 200mm (ani za jazdené), to je u mna krátke za tie prachy a na to si vystačím svojou Sigmou 55-200DC z Ebay za 30€ (skrátka zadarilo sa), práve preto sa zaujímam len o Sigmu 100-300/f4
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

Ladin
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Ladin » 30 črc 2012, 22:02

Bez komentování kvalit/nekvalit jakéhokoliv systému (Canon, Nikon, Sony, Pentax, Olympus) jde snad o to, jak každý z nás je schopen svou fototechniku ovládat a dělat radost sobě i druhým. My se zde bavíme o nedostatcích těl, objektivů, blesků a kdo ví čeho ještě. Já si fotím pro radost a snad právě proto používám "základní řadu" těla (K-r) a objektivů (to tu sbírku vidíte pod těmito řádky). Zkuste si sami odpovědět na otázku, zda ten Pentax co má většina z nás doma, je absolutně nepoužitelný krám??!! Já si to nemyslím o žádném foťáku. Pořídil jsem za těch pár měsíců fotky, pořízené v nemožných světelných podmínkách, které se mým známým líbí. Na sebe jsem dost kritický a konstatuji, že se mám pořád co učit. Nikdy nic nesvádím na skla, ale jsou to jenom mé ruce a prsty, které ten snímek špatně zmáčknou.

Přeji všem dobré světlo.
Pentax: DA 18-55ALII, DA 35/2,4 , DA 50/1,8 , FA 28-105, FAJ 75-300, DA 55-300, M50/1,7, Tamron (A14) 18-200, Tamron (A16) 17-50, blesky Metz 36+58, Pentax K-s2

hilda4sea

Příspěvek od hilda4sea » 30 črc 2012, 22:35

Neunikla vám při tom překřikování co je lepší, levnější, rychlejší, atd. skutečnost, že tohle vlákno vzniklo jako prosba o radu při nákupu sestavy (Pentax), aby byla užitečná, ne moc drahá a přinesla její majitelce uspokojení?

Když to tady čtu, tak mi přijde, že Pentax není fototechnika, ale náboženství.
Hilda
Naposledy upravil(a) hilda4sea dne 30 črc 2012, 22:44, celkem upraveno 1 x.

VLAD
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od VLAD » 30 črc 2012, 22:44

Ladin píše:Bez komentování kvalit/nekvalit jakéhokoliv systému (Canon, Nikon, Sony, Pentax, Olympus) jde snad o to, jak každý z nás je schopen svou fototechniku ovládat a dělat radost sobě i druhým. My se zde bavíme o nedostatcích těl, objektivů, blesků a kdo ví čeho ještě. Já si fotím pro radost a snad právě proto používám "základní řadu" těla (K-r) a objektivů (to tu sbírku vidíte pod těmito řádky). Zkuste si sami odpovědět na otázku, zda ten Pentax co má většina z nás doma, je absolutně nepoužitelný krám??!! Já si to nemyslím o žádném foťáku. Pořídil jsem za těch pár měsíců fotky, pořízené v nemožných světelných podmínkách, které se mým známým líbí. Na sebe jsem dost kritický a konstatuji, že se mám pořád co učit. Nikdy nic nesvádím na skla, ale jsou to jenom mé ruce a prsty, které ten snímek špatně zmáčknou.

Přeji všem dobré světlo.
hezký filosofický příspěvek. vlastně s ním obecně souhlasím - tedy do té míry, že si fotíme pro radost a to je hlavní. na druhé straně mám dva postřehy, které jsou trochu v kontradikci s tím, co říkáš.. bod 1 - na zájmových fórech se pohybují (v dobrém slova smyslu) úchyláci. Mám spoustu kamarádů, co si podle jejich možností koupili zrcadlo za 15, nebo taky systém za 500 tisíc a je jim s prominutím "u prdele" co se řeší na fórech.. čili můj point je, že když jsi na fóru, musíš čekat, že se propírají občas blbosti, ale o tom to celé je (stejně vidím na forech o motorkách a hifi - moje další dvě úchylky - že se řeší píčoviny). můj point 2 - tvůj komentář o objektivech je asi upřímný, ale věz, že žiješ ve lži. Až uděláš první fotku s dobrým objektivem, věz, že se na sbírku průměrnosti vykašleš a pořídíš si raději dva opravdové objektivy.. toliko moje zkušenost...vlad
vladCZ76

VLAD
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od VLAD » 30 črc 2012, 22:56

hilda4sea píše:Neunikla vám při tom překřikování co je lepší, levnější, rychlejší, atd. skutečnost, že tohle vlákno vzniklo jako prosba o radu při nákupu sestavy (Pentax), aby byla užitečná, ne moc drahá a přinesla její majitelce uspokojení?

Když to tady čtu, tak mi přijde, že Pentax není fototechnika, ale náboženství. (v jediný Pentax věřiti budeš, jméno Pentax nevezmeš nadarmo do úst atd..... by se dalo pokračovat)
Hilda
Je to tak. Pentax totiž je technika, ale (alespoň za mě) i postoj. Když jsem si vybíral foťák (upřímně bez jakéhokoli finančního limitu) přišlo mi divné jít do mainstreamu, když pentax má tak zajímavá a unikátní skla - možná ne mainstreamová. Dnes bych se vlastně trochu styděl mít canon, nebo nikon; styděl je blbý slovo - jen bych si připadal prostě jinak - prostě jako mainstream co si koupí podle reklamy a profíků dva zoomy a pak s nima velkolepě panninguje na velké ceně čehokoli, aniž by trefil.. . Technika asi ok, možná super, ale nemá charakter - prostě gambáč - nuda. alespoň já to tak mám.. opravdu mě těší, že nejsem v mainstreamu.. já mám raději obecně věci s charakterem. i v jiných mých úchylkách to tak mám - motorku i hifi mám hodně jiné než vidím běžně na ulici, nebo doma u kamarádů a myslím, že je mám super podle svého gusta. vlad
Naposledy upravil(a) VLAD dne 30 črc 2012, 23:11, celkem upraveno 1 x.
vladCZ76

hilda4sea

Příspěvek od hilda4sea » 30 črc 2012, 22:58

VLAD píše: no, že sportovní reportéři pentax nemají je pravda, ale co vidím na sportovních událostech je trochu jiný argument. prostě mají skla typu 300/2,8, 400/2,8 za 200/300tisíc a podobně - prostě skla, co pentax nenabízí. neříkám, že je pentax super tělo na sport, ale rozhodovat se podle toho, co používají kluci co mají ve výbavě naloženo milion mi přijde přinejmenším legrační, pokud radíš lidem, co chtějí dát za celý systém 30 a ještě z toho mají osypky. marketingově je to samozřejmě geniální tah na masy, ale je to asi tak pravda, že gambáč je nejlepší pivo, protože ho pije nejvíc lidí. :)

No teď si mi to nandal! Jenom nevím jaký to má vztah ke smyslu mého příspěvku!? Nebo si myslíš, že se foťák nekupuje podle toho co chceš fotit?
Hilda

VLAD
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od VLAD » 30 črc 2012, 23:02

rozhodně jsem ti to nechtěl nandat. jen mi přišlo, že u sportu nejde jen o AF, ale hlavně o skla.. proto být naolympiádě, koupil bych si canon.. i když ho nemám rád.. v
vladCZ76

vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od vjacesslav » 30 črc 2012, 23:11

Tých parametrov je strašne veľa. Telo, Sklo, Svetlo ... A môžete mať aj skúsenosti reportážneho fotografa, môžete vyhrať Press Photo cenu, môžete mať najlepšiu výbavu k dispozícii... a nakoniec to môže skončiť trapasom ako v prípade fotenia americkych olympionikov Joe Klamarom...

PS: A čo sa týka výberu Pentax zostavy? Ak je daná presná cena, je zbytočné polemizovať čo by sa dalo kúpiť za dvojnásobne vyššiu cenu. A odrádzať na tomto fóre niekoho od kúpy Pentaxu a zároveň očakávať, že Pentax privedie na trh v budúcnosti ešte lepší stroj za ešte menej peňazí je ako ... do vlastného hniezda :)
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 30 črc 2012, 23:14

Dobros píše:Elho: Tak bys mohl inspirovat nás co nikde nemohou nic najít. (ne, že bych chtěl mermomocí něco hned kupovat, ale dívat se a vyhlížet bych chtěl)
Na aukru je Sigma 28-70/2,8 v té starší verzi. Kdybych jí už neměl, tak by mě svrběla ruka na tlačítku přihodit. Na spousty aplikací je bezva, typicky třeba studiový portrét nebo za určitých pomínek reportáž.
Na Paladixu jsou Sigmy 400/5,6 a 300/4 kdybych už neskončil s jelenty a ptáčky, tak bych nějakou bral.
U škody je teď 100mm makro a za dobrou cenu FA28-70/4 a DA16-45/4. Ta Sigma 10-20 už není tak výhodná, ale zlá cena to taky není. Levněji opět na aukru a ještě levněji paladix. Pro fajnšmekry je tam 60-250 v záruce a levný 18-200 univerzál.
Na paladixu 2x FA50, DA35, 2xFA35 a někilik levných telezoomů. I blesk se dá pořídit jetý prakticky kdykoli, ale proč když youguo za 100éček stačí amatérovi skoro na všechno.
A k tomu spousta manuálního hebletí, to ani nemá smysl vyjmenovávat. Jasně že ty lepší kousky se objeví jen jednou za uherský rok a ještě za vysoké ceny.
Ale nakonec mě stejně vždycky víc limituje rozpočet, než aktuální nabídka. Nehledě na to, že mě to takhle i víc baví, protože z fotovýbavy mi už nic podstatného neschází a už jen sleduju, kdy se obeví nějaká vychytávka, kterou bych kit rád doplnil.

lto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lto » 31 črc 2012, 07:56

Ivan-K píše:kludne by som si kúpil Sigmu 100-300/F4 , ale na nu treba tak 500€ + a verím že ju nie je až taký problém zohnať, obyčajných Sigmy 135-400 či 150-500 je habadej a kludne aj pod 400€.
Sigma 100-300/f4 pre Pentax za 500e ? :shock: .. videl som ho za rok sledovania na ebay asi tak 2-3x v aukcii a teda cena bola inde. Verzie 135-400 a 150-500 su sice lacne a povaluju sa kdekade, ale ma to svoj dovod :D (je ich viacero verzii, povetsine velmi slabych)
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 31 črc 2012, 09:39

Nedávno se za takovou cenu Sigma 100-300/4 někde nabízela, ale někdo mi říkal, že jí zkoušel a byl to nějaký horší kus, bylo třeba ji zaclonit na f5,6 pro slušnou ostrost.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 31 črc 2012, 10:45

lto píše:
Ivan-K píše:kludne by som si kúpil Sigmu 100-300/F4 , ale na nu treba tak 500€ + a verím že ju nie je až taký problém zohnať, obyčajných Sigmy 135-400 či 150-500 je habadej a kludne aj pod 400€.
Sigma 100-300/f4 pre Pentax za 500e ? :shock: .. videl som ho za rok sledovania na ebay asi tak 2-3x v aukcii a teda cena bola inde. Verzie 135-400 a 150-500 su sice lacne a povaluju sa kdekade, ale ma to svoj dovod :D (je ich viacero verzii, povetsine velmi slabych)
No ja som zavesený na Ebay denne a už som videl predať pár kusov aj pod 400€, ja len nemôžem za to že nemci sú blbci... Viac krát som písal nemcovi, ktorý teda aspon príjmá platbu cez Paypal že či pošle na SK (oficialne neposiela mimo DE) a ich hrdosť je taká že často ani neodpíše, alebo odpíše že neposiela a ked aukcia pár hodín pred koncom má smiešnu cenu tak mu je potom dobrý aj slovák... Myslím že ten čo som mu písal a odmietol nakoniec predal za 330€ , ja neviem kolko mal nastavené najvyšší príhod ale minimálne ak by som dražbu nevyhral by predal ovela drahšie. Ja neviem o čo im ide, za tovar dostane dopredu zaplatené tak neviem čo riešia, ja som ten čo podstupuje podstatne väčšie riziko nie on...
Naposledy upravil(a) Ivan-K dne 31 črc 2012, 13:46, celkem upraveno 1 x.
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

lto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lto » 31 črc 2012, 13:40

Ja uz to dlhsie nesledujem, hlavne od kedy som si zadovazil teleobjektiv s ktorym som spokojny, ale nez som sa rozhodol, tak to bolo fakt vtipne :D ... vlastne je to skoro uz rok. Tak to je potesitelne, ale aj zaujimave, ze tak spadla cena. Z toho co si pamatam z kadejakych skusenosti ludi a testov, je to jeden z naj telezoomov, co sa vobec sa na Pentax kupit a novy stal tusim 1200e ?

Inak tiez som nerozumel problemom, co sa posielania na SK tyka, casom som nasiel aj niektore cinske free-shipping obchody, kde vyslovene SK bolo blokovane. Zial ja uz viac-menej viem, preco tomu tak je .. a nie je to tak uplne, ze riziko znasa kupujuci. Peniaze sice ano .. ale povest obchodnika v pripade spekulanta a neprijemneho zakaznika moze znacne utrpiet. A to je ten primarny problem /inak s tou hrdostou to je ale tiez, skor niekedy priam namyslenostou/ .. aj preto casto neradi zapadniari predavaju na vychod. Dalo by sa o tom co-to popisat, ale bolo by to uz dost mimo temu a nepatri to sem.

V kazdom pripade ak je to ta Sigma 100-300/f4 s AF, tak za 330e by som nevahal asi ani teraz :D
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1

Ladin
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Ladin » 01 srp 2012, 07:17

Myslím, že se toto naše fórum zvrhává do názorových střetů lidí, kteří mají doma celkem slušnou výbavu a ve skříni 5 a více objektivů (je to můj případ pokud počítám i ty z doby Zenitu 11). Například BUBKO při čtení našich komentářů v tom musí mít chaos, poněvadž zde není shoda na nějaké takové tabulce:
- utěsněný komplet s rozumným rozsahem a dostatečně rychlý objektiv do 24 000Kč
Pentax K-30+DA18-135 WR
- neutěsněný komplet s rozumným rozsahem a dostatečně rychlý objektiv do 24 000Kč
Nikon D90 + 18-105
- objektivy vhodné na focení za hoších světelných podmínek (koncerty, svatba...) f2,8
Tamron je blablabla, Sigma blablabla, Pentax blablabla

Každý z nás má zde nějaké zkušenosti a tak by zde mohl vzniknout nějaký nákupní rádce nejen pro nové příznivce Pentaxu, kteří by snadno našli odpovědi při rozhodování na téma nákupu své první zrcadlovky.
Já sám nyní řeším nějaké dilema, co dokoupit. :D

Mám na mysli něco takového (ale týká se to počítačů):
http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/c ... oupit.html
Naposledy upravil(a) Ladin dne 01 srp 2012, 11:47, celkem upraveno 1 x.
Pentax: DA 18-55ALII, DA 35/2,4 , DA 50/1,8 , FA 28-105, FAJ 75-300, DA 55-300, M50/1,7, Tamron (A14) 18-200, Tamron (A16) 17-50, blesky Metz 36+58, Pentax K-s2

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“