meranie expozície na snehu

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: meranie expozície na snehu

Příspěvek od ESB » 13 úno 2012, 22:40

Koľko % doostruješ pri zmenšení?
Inak ten Tvoj pes.... človeče, ten si to kľudne môže rozdať aj s koňáma! Nemyslím na beh.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 13 úno 2012, 23:21

po zmenseni doostrujem na screen medium :D (lightroom)
Co sa psa tyka... :mrgreen: nieco si nim kompenzujem ;) ... je to maly pes, tak preto to vyzera tak velke :roll:

edit: inac chvilu som rozmyslal o com tocis
Naposledy upravil(a) bigfoot dne 13 úno 2012, 23:34, celkem upraveno 1 x.
...K10+K5...
a rozne serepeticky

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 13 úno 2012, 23:28

bigfoot píše:po zmenseni doostrujem na screen medium :D (lightroom)
Co sa psa tyka... :mrgreen: nieco si nim kompenzujem ;) ... je to maly pes, tak preto to vyzera tak velke :roll:
Tiež ma to zaralilo. Teda TO a nie to...

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 14 úno 2012, 10:21

Ja stále čakám na fotky hoc aj jednu s komplet exifom.

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 14 úno 2012, 10:29

Tu sú tie 3 fotky z prestávky na bežkách.
http://www.uschovna.cz/zasilka/G1MGAK3UIHEF8543-4ZP

ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ESB » 14 úno 2012, 10:31

[quote="bigfoot"]po zmenseni doostrujem na screen medium :D (lightroom)

A percentualne to nevies odhadnut? V Zoneri sa to nastavuje %.

ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ESB » 14 úno 2012, 10:42

Kluvi. Tie foto som si pozrel i ja. Pre takéto podmienky by som automaticky po vytiahnutí foťáku zapínal potľačenie prepalov a kompenzácia tieňov v stupni aspoň "normal". Obe funkcie fungujú veľmi dobre a myslím si, že sú šité práve pre tieto podmienky.

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 14 úno 2012, 10:45

V exife som nič zlé nenašiel. ISO by som pri f16 dal na 200, nech tam je aspoň 1/60. Akým objektívom si to fotil, robí Ti to aj na iných?

Chotouchovak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Chotouchovak » 14 úno 2012, 10:47

Kluvi: Ne, že by mě nebavilo tu diskuzi číst, ale mám na práci i jiný věci, tak Ti taky zkusim pomoct - i když opět jen teorií :lol:

Zkusil jsem obdobnou scénu jako máš Ty s běžkařema (větší podíl sněhu a cca třetinu tmavší). Problém bych viděl v nastavení foťáku. Začal jsem samotným sněhem, fotil s K5 na Tv a nastavil 1/30 vteřiny a iso 100, tak jako si to měl ty. Foťák automaticky nastavoval clonu 22 což (podle mě čirou náhodou) odpovídalo jasu scény...náhodou píšu protože objektiv víc jak f22 neumí. Ještě upřesním, že se jedná o sníh nasvícenej sluníčkem, takže při nějaký rozumnější cloně okolo f4-5,6 automatika házela časy cca 1000-3000 vteřiny.

Následně jsem foťák začal posouvat tak, aby do scény zasahoval kus tmavého prostředí což začlo hodně hýbat s automatikou, která měnila hodnotu clony na menší, čímž se sníh stával světlejší, ale nikdy ne přepálenej.

A teď přijde moje rozřešení :-D Já to fotil doma z okna (ne okno, ale z okna :-D), pěkně v klidu, ale dokážu si představit a už sem to i párkrát zažil, že Ty na běžkách s roztřesenejma rukama dokážeš pohnout foťákem tak rychle a zároveň přitom v nešťastnou chvíli stisknout spoušť, že prostě foťák má zrovna clonu f13, ale potřeboval by f22 a tak tam vznikne přepal.

No a poslední věc je, že sem si zatim nevšiml, aby se někdo zmiňoval o středně šedé - což ale neznamená, že nezmiňoval - člověk kolikrát vidí jen to co chce vidět :-D Tak prostě zkus vyfotit 18% středně šedou tabulku (případně list papíru, pokud nemáš) a podle histogramu snadno zjistíš kam je automatika ujetá. Nic jinýho si myslim pak nemá cenu řešit.
Naposledy upravil(a) Chotouchovak dne 14 úno 2012, 13:36, celkem upraveno 1 x.

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 14 úno 2012, 13:14

Pozrel som si fotky, podla mna sa automatika spravala normalne ako by som ocakaval ked je v pozadi les a niekto ma bielu bundu na priamom slnku.

Chotouchovak ma pravdu. Podla mna by si pri takomto foteni dostal lepsi vysledok keby pouzijes zeleny rezim (ten pre sprostych) Tv je pri takychto podmienkach uplna blbost. Nenapadlo ta, ze aj maximalna clona moze pri nizkej citlivosti a dlhom case urobit prepal? Mat na slnku rezim Tv na 1/30s je na viac nez zamyslenie.

ESB ti dal super pomocku. Kedze fotis do JPG, pouzi kompenzaciu prepalov a tienov, pridaj k tomu zeleny rezim a dostanes najlepsi vysledok, ktory by ti mal podla mna vyhovovat.
...K10+K5...
a rozne serepeticky

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 14 úno 2012, 16:05

yoli píše:V exife som nič zlé nenašiel. ISO by som pri f16 dal na 200, nech tam je aspoň 1/60. Akým objektívom si to fotil, robí Ti to aj na iných?
Ja som mal predvoľbu času Tv na 1/30 aby som už potom nemusel bádať (rozhodol som sa podľa objektívu a toho čo som očakával že budem operatívne fotiť) a ISO100 sa mi v tom slnku zdalo OK. A v tieni by šla dolu clona a nie čas.
Fotil som to s FA 28-70mmF4AL ale skúšal som to i s DA a výsledok to isté.
Ešte som to fotil so skylight ale pred výrazením som to skalibroval na šedú tabuľku. (nenašiel som v rýchlosti správnu krytku)

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 14 úno 2012, 16:11

ESB píše:Kluvi. Tie foto som si pozrel i ja. Pre takéto podmienky by som automaticky po vytiahnutí foťáku zapínal potľačenie prepalov a kompenzácia tieňov v stupni aspoň "normal". Obe funkcie fungujú veľmi dobre a myslím si, že sú šité práve pre tieto podmienky.
No to je moja slabosť. Neznášam neustále prepínanie čohokoľvek pretože to potom zabudnem. Dosť nato že stíham WB a ten farebný režim (natural/landscape atď). Fakt nemám rád zbytočné zložitosri... Na analogovom MZ5n bolo treba LCD len na počítadlo snímkov (a nastavenie zmeny ISO). A bolo to super. Všetko ostatné na poctivých mechanických čudltkoch točítkach atď. Paráda, dalo sa nastavovať vpodstate poslepiačky. Ale tak už to chodí....daň za pokrok.

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 14 úno 2012, 16:36

Chotouchovak píše:Kluvi: Ne, že by mě nebavilo tu diskuzi číst, ale mám na práci i jiný věci, tak Ti taky zkusim pomoct - i když opět jen teorií :lol:
Zkusil jsem obdobnou scénu jako máš Ty s běžkařema (větší podíl sněhu a cca třetinu tmavší). Problém bych viděl v A teď přijde moje rozřešení :-D Já to fotil doma z okna (ne okno, ale z okna :-D), pěkně v klidu, ale dokážu si představit a už sem to i párkrát zažil, že Ty na běžkách s roztřesenejma rukama dokážeš pohnout foťákem tak rychle a zároveň přitom v nešťastnou chvíli stisknout spoušť, že prostě foťák má zrovna clonu f13, ale potřeboval by f22 a tak tam vznikne přepal.
To znie zaujímavo....podívam sa na ostatné fotky ale viem, že niektoré zo zlých som naozaj fotil v časovom tlaku (na tej pauze bežkárov sa mi do záberu hrnul jeden človek a fotil som otočený skoro o 180stupnov dozadu)
Ale zas by to znamenalo že bude rozmázle (a nieje) ale hlavne tie testy mojeho okna snaď neboli až tak v rýchlosti....
Ale skúsim skúsiť.
Dikec za tip.
Chotouchovak píše: No a poslední věc je, že sem si zatim nevšiml, aby se někdo zmiňoval o středně šedé - což ale neznamená, že nezmiňoval - člověk kolikrát vidí jen to co chce vidět :-D Tak prostě zkus vyfotit 18% středně šedou tabulku (případně list papíru, pokud nemáš) a podle histogramu snadno zjistíš kam je automatika ujetá. Nic jinýho si myslim pak nemá cenu řešit.
To nafotené mám i s farebnou kalibračnou tabuľköu. Ale premýšľam či to tým naozaj odhalím...
Mám aj slušný flashmeter tak to porovnám i s ním. Bohužial v MZ5n mi práve došla baterka (na porovnanie)
Keď (VTEDY) bola šedá tabuľka na slnku tak peak v histograme je asi na 109. V tieni asi 97.
Ale tá GT bola len ako podklad pod farebnou a tá sice má byť tiež stredne tmavá, ale ktovie. A navyše je GT už dosť ojazdená (povedal by som že tmavšia)
Teraz vonku Flashmeter Seconic hovorí to isté čo foťák na GT a keď ho prepnem na meranie plochy tak miesto 1/50 ukazuje 1/40 čož je ok. Znovu nafotená GT má peak na 117 a biely papier asi 112

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 14 úno 2012, 16:44

kluvi píše: Ja som mal predvoľbu času Tv na 1/30 aby som už potom nemusel bádať (rozhodol som sa podľa objektívu a toho čo som očakával že budem operatívne fotiť) a ISO100 sa mi v tom slnku zdalo OK....
Ale však to nie je kinofilm. Aby som nemusel bádať, tak si na slnku nedám 1/30 a f22, čo je asi maximum toho Tamrona a potom zákonite ide do prepalu, keď clona maximum, čas fixný a ISO100. Si z nás robiš prdel, že?

kluvi
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kluvi » 14 úno 2012, 16:53

bigfoot píše:Pozrel som si fotky, podla mna sa automatika spravala normalne ako by som ocakaval ked je v pozadi les a niekto ma bielu bundu na priamom slnku.
A je to STRAŠNE cotlivé na kompozíciu. Viz foto okna. Stačí kúsok posunúť a máme tu +1 až 2 Ev. A pritom ten mizerný hračkársky nikon (zelný režim) to fotil dobre. Alebo sa zamyslieť nad používaním režimu so sdôrazneným stredom...tam aspoň viem čo ta automatika robí a viem to kompenzovať.
bigfoot píše: Chotouchovak ma pravdu. Podla mna by si pri takomto foteni dostal lepsi vysledok keby pouzijes zeleny rezim (ten pre sprostych) Tv je pri takychto podmienkach uplna blbost. Nenapadlo ta, ze aj maximalna clona moze pri nizkej citlivosti a dlhom case urobit prepal? Mat na slnku rezim Tv na 1/30s je na viac nez zamyslenie.
Zelený režim som ešte na K5 nikdy nepoužil....mám pred tým rešpekt. Nemám rád keď je foťák chytrejší ako ja. Ale mohol by som skúsiť (ale tam nefungujú tuším ani korekcie brr).
Ale to s tou max clonou a a nízkou citlivosťou a prepalom mi nejak nedochádza. V čom je problém?

Inak tie fotky boli exponovane 1/30s ISO 100 a prvý (ešte na hrane ale ujde ) mal F22 druhý F13 a tretí F11. Jasné že som zle uvažoval, pretože by to už cez F22 nešlo (ten objektív to nevie).A Aj keď by sa malo prejaviť to nastavenie AUTO EV COMPENSATION čo sme sa tu bavili. Ale to mi funguje- nastavím 1/20 max ISO v izbe to ukazuje ešte 1/20 a reálne clony a keď to otočím do svetla tak mi začne liezť hore i čas...

Ešte som v menu v PROGRAM LINE našiel nastavenie AUTO (je tam i šport, krajinka atď) ale predpokladám že to je len pre režim P. (Ale čokeď nie až tak úplne)

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“