Problémy s K-5 - na co si dát pozor
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
Re: Problémy s K-5 - na co si dát pozor
zdarec, tak aj na mojej k5-ke to je, pri dostatocnom osvetleni je to vidiet priamo na snimaci, ja som bodiek naratal cez 30,
komunikoval som z exapro, treba im to zaslat, hmmm.... a teraz mala uvaha, napriek tomu mnozstvu bodiek som ich nenasiel ani na jednej beznej fotografii a to som ich spravil cez 2000 asi od konca novembra, na druhej strane ak za nieco dam 1200€ ocakavam 100% kvalitu a nie 99,9%. Ak ho poslem teraz aku mam sancu ze mi neposlu rovnako postihnuty kus. Ak ho poslem o pol roka kedy by mal byt problem vo vyrobe snad definitivne vyrieseny mozu mi povedat ze som si to spravil sam neodbornym cistenim?
Asi este pockam, narobim zopar testov cez vikend a uvidim.
komunikoval som z exapro, treba im to zaslat, hmmm.... a teraz mala uvaha, napriek tomu mnozstvu bodiek som ich nenasiel ani na jednej beznej fotografii a to som ich spravil cez 2000 asi od konca novembra, na druhej strane ak za nieco dam 1200€ ocakavam 100% kvalitu a nie 99,9%. Ak ho poslem teraz aku mam sancu ze mi neposlu rovnako postihnuty kus. Ak ho poslem o pol roka kedy by mal byt problem vo vyrobe snad definitivne vyrieseny mozu mi povedat ze som si to spravil sam neodbornym cistenim?
Asi este pockam, narobim zopar testov cez vikend a uvidim.
-
- Významný člen
Pokud jde o ty "typické" tečky/koláčky (obvykle v řádce), nejsou dostupné jakýmkoliv čištěním - jsou mezi snímačem a sklem filtru před ním, takže o vlivu čištění není třeba uvažovat... ale pokud jde o nebezpečí opakované vady u nového stroje: já po výměně v euforii nad bezchybným foťákem provedl ten klasický test (při cloně 22) a s hrůzou našel jeden bod opět: byl osamocený, při zvětšení takový poloprůhledný koláček, ale byl. Nechtěl jsem se blamovat, evidentně vypadal jinak než ty ... "stains" , varování prachu jej neukazovalo, na fotce cloněné pod 22 byl zjistitelný jedině při pečlivém hledání - a to jsi musel vědět, kde je. Přesto jsem se vrátil znovu na FotoServis a musím říct, že jsem viděl "na živo" , jak taková potvora malá dokáže vzdorovat. Myslím, že běžný amatér nemá šanci... ale nejhorší je závěr: s radostí jsme s technikem konstatovali, že "už je pryč" - abych po návratu domů zjistil, že buďto zůstala půlka toho smítka a přestěhovala se do protějšího rohu, nebo měl menšího brášku, kterého jsme si nevšimli...
Proč to ale popisuju? Netuším, jestli moje předchozí stroje měly nebo neměly stejné problémy - nikdy jsem tak pečlivě nezkoumal při cloně 22 zkušební snímky "1:1" na velkém monitoru, vždy stačilo varování prachu. Takže nemyslím, že by se ta výrobní vada snímače opakovala u vyměněného kusu, kromě toho Pentec teď například stahuje do svého servisu údajně všechny K-5 z prodejen k postupné kontrole. Přesto můžeš najít i u nového stroje například odstranitelný bordel na snímači - ale (aspoň v Dejvicích to tak je) místo diskuzí, odkud se vzal, makají na odstranění.
Takže bych klidně počkal, až se tahle vlna přežene (měsíc?) a budou mít těla na výměnu - a pak reklamoval. Já totiž čekal na nové tělo 30 dnů...
Proč to ale popisuju? Netuším, jestli moje předchozí stroje měly nebo neměly stejné problémy - nikdy jsem tak pečlivě nezkoumal při cloně 22 zkušební snímky "1:1" na velkém monitoru, vždy stačilo varování prachu. Takže nemyslím, že by se ta výrobní vada snímače opakovala u vyměněného kusu, kromě toho Pentec teď například stahuje do svého servisu údajně všechny K-5 z prodejen k postupné kontrole. Přesto můžeš najít i u nového stroje například odstranitelný bordel na snímači - ale (aspoň v Dejvicích to tak je) místo diskuzí, odkud se vzal, makají na odstranění.
Takže bych klidně počkal, až se tahle vlna přežene (měsíc?) a budou mít těla na výměnu - a pak reklamoval. Já totiž čekal na nové tělo 30 dnů...
Pavel
-
- Pokročilý uživatel
no ved to cakanie na vymenu bude najhorsie , som si vypestoval na k5 zavislost, nosim ju vsade, do kina, na plaz, do divadla...
Zdravím všechny. Píšu prvně, sleduji dlouho.
K-5 s 18- 135 mám z prosincové serie a to ze série, která dle jakéhosi seznamu zde na diskusi měla mít snímač ok a ejhle, není tomu tak. K-5 jsem koupil od kamaráda z firmy a vypadalo to bezchybně při předávání.
Je to shluk jakýchsi molekul kolem černé tečky s konturou kolem, zhruba v první třetině snímače uprostřed. Odevzdal jsem u p. Kautského v Dejvicích a čekám.
Jinak objektiv jsem moc netestoval, jen na horách na dětech na lyžích. Můžu potvrdit, že je rychlý, přesný a tak nějak se mi zdá i krásně vyrovnává váhu těla. Jen ten gumový kroužek ostření se nekdy trochu svléká, ale to je všude něco špatně, to by člověk musel všechno vracet ...
K-5 s 18- 135 mám z prosincové serie a to ze série, která dle jakéhosi seznamu zde na diskusi měla mít snímač ok a ejhle, není tomu tak. K-5 jsem koupil od kamaráda z firmy a vypadalo to bezchybně při předávání.
Je to shluk jakýchsi molekul kolem černé tečky s konturou kolem, zhruba v první třetině snímače uprostřed. Odevzdal jsem u p. Kautského v Dejvicích a čekám.
Jinak objektiv jsem moc netestoval, jen na horách na dětech na lyžích. Můžu potvrdit, že je rychlý, přesný a tak nějak se mi zdá i krásně vyrovnává váhu těla. Jen ten gumový kroužek ostření se nekdy trochu svléká, ale to je všude něco špatně, to by člověk musel všechno vracet ...
Problémy s přesností ostření analyzovány:
http://www.falklumo.com/lumolabs/articl ... 5Focus.pdf
http://www.falklumo.com/lumolabs/articl ... 5Focus.pdf
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Nemůže pls někdo napsat ve skratce kde je problém? Je to na mě moc anglické to bych asi překládal dlouho
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz
http://lukaskabon.cz
-
- Pokročilý uživatel
Zkoušel jsem se tím prokousat, ale je to nad mé síly (a především znalosti angličtiny).
Takže bych také uvítal nějaký souhrnný "výcuc" či alespoň rezultát od někoho, kdo vládne angličtinou o poznání lépe nežli já, a dá si práci to prostudovat. Předem díky za mne i ostatní zvědavce
Takže bych také uvítal nějaký souhrnný "výcuc" či alespoň rezultát od někoho, kdo vládne angličtinou o poznání lépe nežli já, a dá si práci to prostudovat. Předem díky za mne i ostatní zvědavce
Martin
Dlouho jsem fotil převážně na kinofilm (Pentax Z20, atd.). Na jaře 2011 se má fotostáj rozrostla o K200D (starší, ale ve formě) .
Skla: Pentax FA 50/1,7; FA 28-80/3,5-4,7; FA 80-320/4,5-5,6; Sigma 17-70/2,8-4,5 DC, a pár starších MF kousků
Dlouho jsem fotil převážně na kinofilm (Pentax Z20, atd.). Na jaře 2011 se má fotostáj rozrostla o K200D (starší, ale ve formě) .
Skla: Pentax FA 50/1,7; FA 28-80/3,5-4,7; FA 80-320/4,5-5,6; Sigma 17-70/2,8-4,5 DC, a pár starších MF kousků
Takze v skratke: V blbym svetle to blbe ostri. A nik nevi proc..
Tady je automaticky přeložené shrnutí:
http://translate.google.com/translate?h ... focus.html
http://translate.google.com/translate?h ... focus.html
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To jsi skoro až moc zkrátil Já bych to trochu zpřesnil:miro-s píše:Takze v skratke: V blbym svetle to blbe ostri. A nik nevi proc..
- Problém s chybným zaostřením (front focus) ve slabém světle je silně závislý na barvě světla,
- zejména červené světlo působí kopmlikace,
- čím světelnější objektiv, tím nastává problém později (ostří bezchybně ve slabším světle než méně světelný),
- problém není závislý na nastavené cloně, na vzdálenosti zaostřeného objektu, na ohniskové vzdálenosti objektivu ani na objektivu jako takovém,
- pomocné světlo AF nefunguje správně - fotoaparát ho špatně používá resp. nepoužívá, myslí si např., že je světla dost a že pomocné světlo nepotřebuje.
M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
zoomy nemám
Díky za toto české shrnutí. Mě z toho vyplývá, že by to záplata v novém fw mohla opravit, když není chyba závislá na použitém objektivu.
Zdenek
Záplata, ale hardwerová nie softwareová
-
- Pokročilý uživatel
Přisvícení by možná pomohlo, ale to zelený světlo je tak ošklivý, že první věc co sem na K5 vypl bylo tohle
-
- Pokročilý uživatel
Takže momentálně se na pentax linkách začíná vyrábět K5 III a příští měsíc bude globalmeeting v Dejvicíchyoli píše:Záplata, ale hardwerová nie softwareová