meranie expozície na snehu
Moderátor: Moderátoři
Re: meranie expozície na snehu
kluvi: meranie je iba plošne, okolo stredu a stred. Meranie na bod ostrenia niet.
Kluvi, ja ti chtel jenom dokazat, ze to Pentax umi nastavit spravne. Nevidim duvod proc by to v K5 nemelo fungovat. Je tady spousta lidi co K5 ma, tak ti mohou rict oni co nastavuji. U K20 nastavuji +0,3 az +0,7EV.
Zarazi me kolik energie nekdo dokaze vlozit do rozboru jedne fotky na snehu. Udelej misto toho tech fotek 100 a kdyz to bude blbnout, tak to bez vratit. Nebo si bez do kramu vyzkouset jinou K5. Dneska mas snih vsude, tak neni problem si to testnout rovnou v kramu.
Napsat 7 stran prispevku na toto je fakt sileny. Pripada mi, ze to nechces vyresit ale chces si o tom spis pokecat ...
Tot vse.
Petr
Zarazi me kolik energie nekdo dokaze vlozit do rozboru jedne fotky na snehu. Udelej misto toho tech fotek 100 a kdyz to bude blbnout, tak to bez vratit. Nebo si bez do kramu vyzkouset jinou K5. Dneska mas snih vsude, tak neni problem si to testnout rovnou v kramu.
Napsat 7 stran prispevku na toto je fakt sileny. Pripada mi, ze to nechces vyresit ale chces si o tom spis pokecat ...
Tot vse.
Petr
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Mne to tak celkom iste nerobí.yoli píše:V momente keď foťák zaostrí, zamrazí ISO, clonu a čas pokiaľ nepistíš spúšť, čiže keď prekomponuješ, tak expozícia s vysokou pravdepodobnosťou bude mimo reál.
Prečítak si CZ manuál K5 tu na fore strana 125.yoli píše:kluvi: meranie je iba plošne, okolo stredu a stred. Meranie na bod ostrenia niet.
http://pentaxfriends.eu/viewtopic.php?f=56&t=2858
1) nieje plošne ale segmentovo
2)Meranie na bod ostrenia JE resp v multisegm rezime sa zdorazni AE na mieste bodu ostrenia.
Začínam mať pocit že si zomňa robíte srandu...čo?

No nedalo mi, tak som si prelistoval fotky asi pred 10 dňami robené. Nebolo to sice o snehu, ale o ľadových plochách s cencúľami ( v preklade: the rampouch) na rieke Nitre na kvázi kaskádach. Veľmi kontrastné prostredie s tmavými kameňami a spomínané plochy ľadu. Fakt je, že slnko veľmi nesvietilo, svetlo sa rozlievalo cez výškovú oblačnosť. I tak sa automatika riadne potila. Popozeral som exif na asi 20 snímkach. Všade som dával - podobne ako píše Bena 0,3 - 0,7 EV a prepaly som nenašiel. Mám K-5 a ešte nie veľké skúsenosti vo votografii , som však dostatočný frfľoš a keby som si všimol nejaké pravidelne sa vyskytujúce problémy v meraní, už by som tu bol bubnoval tiež.
meranie expozície na snehu-konkrétne K5
Ja mám ten istý pocit ale od teba.BenaCZ píše:Kluvi, ja ti chtel jenom dokazat, ze to Pentax umi nastavit spravne. Nevidim duvod proc by to v K5 nemelo fungovat. Je tady spousta lidi co K5 ma, tak ti mohou rict oni co nastavuji. U K20 nastavuji +0,3 az +0,7EV.
Tot vse.
Petr
Ty evidentne necitas co som napisal.
1)Nemák K20D ale K5. A to že to je OK na K20D este neznamena ze to je rovnake na K5. Napriklad Muf10 písal že on na K-r musí nastavovat na snehu +2Ev. Prečo asi nemusíš ty? Žeby to bolo tým že máš iný typ?
2)Tých zlých fotiek mám viacej. Len sa mi ich nechce uploadovat pretoze to je zbytocne.
3) Z tej spousty lidi co K5 ma k tomi nikto nič neobjasnil (jenc dal info k inemu)
4) keby si buď riešil to čo sa týka K5 alebo neriešil nič, tak z tých 7 strán by boli 2.
5)Krám je 200km ďaleko a chcel som si overiť či niečo nerobím zle a ako to robia ostatní (prípadne ostatní s K5)
Takže mením názov témy a pokračujem s tými čo majú K5 a sú ochotní sa podívať a prípadne vyskúšať a podeliť sa ako to fotí im.
HOWGH!
meranie expozície na snehu-konkrétne K5
Hurá konečne odpoveď k veci.ESB píše:No nedalo mi, tak som si prelistoval fotky asi pred 10 dňami robené. Nebolo to sice o snehu, ale o ľadových plochách s cencúľami ( v preklade: the rampouch) na rieke Nitre na kvázi kaskádach. Veľmi kontrastné prostredie s tmavými kameňami a spomínané plochy ľadu. Fakt je, že slnko veľmi nesvietilo, svetlo sa rozlievalo cez výškovú oblačnosť. I tak sa automatika riadne potila. Popozeral som exif na asi 20 snímkach. Všade som dával - podobne ako píše Bena 0,3 - 0,7 EV a prepaly som nenašiel. Mám K-5 a ešte nie veľké skúsenosti vo votografii , som však dostatočný frfľoš a keby som si všimol nejaké pravidelne sa vyskytujúce problémy v meraní, už by som tu bol bubnoval tiež.
V akom režime fotíš? Prípadne môžeš poslať jednu inkriminovanú náročnú ale dobrú fotku kde si z EXIF zistím ako presne to máš nastavené? Prípadne máš nastavené nejaké špeciality?
Bol by si ochotný spraviť nejakú testovaciu fotku? (pripravil by som nejaký opakovateľný test kde to mne blbne)
Ano, nebav se mnou, to je nejlepsi
Mimochodem sti poradne, v prispevku nad tebou pise ESB, ze na K-5 pouziva taky kompenzace +0,3 az 0,7EV.
Taky tadytu debatu koncim, nema to smysl ...

Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Kluvi, zbalim to, dam na uloz.to a poslem Ti link na maila.
Ku prospechu veci to bude naozaj dobre.BenaCZ píše:Ano, nebav se mnou, to je nejlepsiMimochodem sti poradne, v prispevku nad tebou pise ESB, ze na K-5 pouziva taky kompenzace +0,3 az 0,7EV.
Pretože ty naozaj nevnímaš čo píšem...písal som že "4) keby si buď riešil to čo sa týka K5 alebo neriešil nič, tak z tých 7 strán by boli 2."
Nie že "Ano, nebav se mnou, to je nejlepsi "
Apropos ESB to napísal až po tom ako som začal písať ja pretože som prehľadával celé fórum čo napísal niekto s K5.
:-p
Moc díky.ESB píše:Kluvi, zbalim to, dam na uloz.to a poslem Ti link na maila.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
nauc sa prosim pouzivat edit prispevku 
vcera som sa vratil z raja, fotil som aj na donovaloch a vsade vsetko ok. jediny prepal mam na snehu v lese aj to skorej koli kompenzacii na +1... Pouzival som k5

vcera som sa vratil z raja, fotil som aj na donovaloch a vsade vsetko ok. jediny prepal mam na snehu v lese aj to skorej koli kompenzacii na +1... Pouzival som k5
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Vlkadám sem odpoveď na správu Pedroke z iného vlákna.
Je zvláštne že práve TO vlákno je plné domneniek ako to funguje na K5 založených na tom ako to funguje na iných foťákoch i keď som vysvetlil že i mne to inde funguje OK. A nemusí to byť nutne vadný kus.
Môj názor na to ako to funguje súvisí s tým, že ten pôvodný článok
http://www.pentaxfriends.eu/viewtopic.php?f=9&t=3201
nebol úplný a doplnil som ho o časť s pomerovým meraní a upozornil že multisegmentové je ešte inšie a o jeho fukcii si možeme hovoriť len domnienky.
Alebo si presvedčený že multisegmentové neexistuje a že to meria len plošne priemernú hodnotu jasu?
Ak áno, tak budem rád ak dodáš dôkaz, inak dodám ja svoj (v tomto prípade ale na inom stroji ako K5).
Ja nespochybňujem šikovnosť tých ľudí (tá je ich problém a budem rád keď sú šikovní), len oni neprispievajú informáciami ktoré prispievajú k objasneniu TOHO problému. Buď ich pripomienky sú zavrhnuté jasným faktom (oko na hľadáčiku ) alebo neriešia veci o ktoré ide.Pedroke píše:Kluvi, po prečítaní tohto vlákna.... Predpokladám, že návštevníkov tejto témy nezaujíma Tvoj názor na to, ako funguje multisegmentové meranie, ale fakty. Toho sa drž.
A po prečítaní vlákna, na ktoré odkazuješ.... Veľa šikovných ľudí Ti napísalo, kde môže byť problém. Takže vylučovacou metódou musíš dôjsť k záveru, že naprd je buď technika a teda patrí do servisu, alebo obsluha.
Je zvláštne že práve TO vlákno je plné domneniek ako to funguje na K5 založených na tom ako to funguje na iných foťákoch i keď som vysvetlil že i mne to inde funguje OK. A nemusí to byť nutne vadný kus.
Môj názor na to ako to funguje súvisí s tým, že ten pôvodný článok
http://www.pentaxfriends.eu/viewtopic.php?f=9&t=3201
nebol úplný a doplnil som ho o časť s pomerovým meraní a upozornil že multisegmentové je ešte inšie a o jeho fukcii si možeme hovoriť len domnienky.
Alebo si presvedčený že multisegmentové neexistuje a že to meria len plošne priemernú hodnotu jasu?
Ak áno, tak budem rád ak dodáš dôkaz, inak dodám ja svoj (v tomto prípade ale na inom stroji ako K5).
Naposledy upravil(a) kluvi dne 13 úno 2012, 21:57, celkem upraveno 1 x.
A môžeš mi prosí poslať podobne ako ESB zopár kritických ukážok aby som mohol v servise lepšie argumentovať?bigfoot píše:nauc sa prosim pouzivat edit prispevku
Dikec
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
tu mas ako to meria mne... Maximalne predvidavo, netreba k tomu ziadne rozsiahle referaty ako si mi ty spravil do vlakna 
Forky su uplne bez uprav, iba zmensene a po zmenseni doostrene (to mam automaticky)

Forky su uplne bez uprav, iba zmensene a po zmenseni doostrene (to mam automaticky)
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky