Zkusenosti s K-5 II(s)
Moderátor: Moderátoři
Re: Zkusenosti s K-5 II(s)
Ne
Několik krásných kousků z dob dávno i nedávno minulých - K2, Kx, ME SUPER, MX, K 1000, SPOTMATIC, MZ 5n..
Současnost K-5IIs, Sigma 2,8 17-50 EX DC HSM, Sigma 4,5-5,6 8-16 DC HSM , SMC Pentax 60-250, Smc Pentax 100mm Macro
Současnost K-5IIs, Sigma 2,8 17-50 EX DC HSM, Sigma 4,5-5,6 8-16 DC HSM , SMC Pentax 60-250, Smc Pentax 100mm Macro
Zkoušel jsem i nastavení M, zdá se mi to ale poněkud nelogické - tady se nastavují jak clona tak čas manuálně voliči - clona nejde, foťák jí nenačte a čas - jaký?? Zkoušel jsem to přes zelené tlačítko, pouze se dopočítal čas. Clona se ani nehla a tudíž se její nastavení nezohlednilo. Vesměs nastavuji vyšší hodnoty cca 11 aby rozdíl byl patrný, ale nic. Prostě to neovládá uzavření clony.
Jirka
Jirka
Několik krásných kousků z dob dávno i nedávno minulých - K2, Kx, ME SUPER, MX, K 1000, SPOTMATIC, MZ 5n..
Pokud chceš měnit clonu tak MUSÍŠ tyhle objektivu opravdu používat jen v Manuálu (M) - clonu volíš na objektivu, foťák ji sice nepozná, ale počítá s ní, čas musíš donastavit voličem nebo jednoduše zeleným tlačítkem...
Kdepak, to už jsemzkoušel i psal. V režimu M přes zelené tlačítko si opravdu dopočítá čas, ale nezohlední nastavení clony. Příkladně teď tady v místnosti exponuje 1/125 nezávisle na nastavení clony. Zkrátka nejen že foťák nepozná clonu, ale ani s ní nepočítá.
Jirka
Jirka
Ne, funguje to pouze u objektivů DA atd a u A objektivů s nastavením objektivu na A. Nefunguje ani v režimu Av ani M.
J
J
v piatok som fotil na Klaku panoramy, M rezim, a kazda cca tretia fotka v panorame (panoramy fotim vzdy na VYSKU v pocte asi 12 az 15 fotiek) bola uplne prepalena - ina expozicia.
uz sa to tu niekde riesilo, este mi takto nezblbol ziadny Pentax co som mal.
- rezim M, AWB na auto (skusal som nastavit aj zamracene atd.)
- fotim na RAW + JPG (JPG mam iba pre potrebu rychlo niekam fotku poslat bez uprav/web/, neskusal som fotit cisto iba do RAW)
- zapnute korekcie tienov aj jasov (skusal som ich aj vypnut)
- neskusal som fotit na sirku (landscape) - nebol cas
- meranie expozicie mam vzdy nastavene na celoplosne, nemenil som ho ale (ale toto nema vplyv v M rezime)
JEDINE co pomohlo bolo okamzite zamknut expoziciu AE-L, ale to je proti logike ked som fotil na manualny rezim a vypol som aj vsetky vylepsovatka. neskusil som teda este vypnut a zapnut fotak, snazil som sa chytit posledne pekne svetlo pri zapade slnka.
ma niekto podobnu skusenost s chybnou expoziciou (absolutne prepalena scena) na fotkach tesne po sebe v M rezime?
uz sa to tu niekde riesilo, este mi takto nezblbol ziadny Pentax co som mal.
- rezim M, AWB na auto (skusal som nastavit aj zamracene atd.)
- fotim na RAW + JPG (JPG mam iba pre potrebu rychlo niekam fotku poslat bez uprav/web/, neskusal som fotit cisto iba do RAW)
- zapnute korekcie tienov aj jasov (skusal som ich aj vypnut)
- neskusal som fotit na sirku (landscape) - nebol cas
- meranie expozicie mam vzdy nastavene na celoplosne, nemenil som ho ale (ale toto nema vplyv v M rezime)
JEDINE co pomohlo bolo okamzite zamknut expoziciu AE-L, ale to je proti logike ked som fotil na manualny rezim a vypol som aj vsetky vylepsovatka. neskusil som teda este vypnut a zapnut fotak, snazil som sa chytit posledne pekne svetlo pri zapade slnka.
ma niekto podobnu skusenost s chybnou expoziciou (absolutne prepalena scena) na fotkach tesne po sebe v M rezime?
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
No zatim akorát s bleskem. Myslel jsem, že dá tělo blesku blbou hodnotu a blesk blikne naplno. Bohužel jsem to vždycky hned smazal, takže se nemůžu kouknout co se přesně stalo.. Ale předpokládejme stejnou chybu. Po kolika fotkách se ti to stalo? Mě tak po cca 1/2 denním focení a pomohlo jedině vyndat baterku, jinak přepaloval nahodile pořád. Taky hlásil skoro prázdnou baterku, po resetu jí chyběl jeden dílek.. Fotim do RAW, zapnutý korekce stínů, plošné měření expozice, režimy: clona/čas/manual.
Ever-patient PENTAX
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
matak77: teoreticky to moze byt podobny problem, aky mas firmware? ja posledny 1.04.
K5IIs mam uz daky ten piatok, fotim jednosnimkovo, kontinualne, aj seriovo, panoramy tiez. ale toto sa mi stalo az v piatok, prvy krat, nechapem tomu. Ziadna zmena nastaveni nemala vplyv na odstranenie tej chyby, fotak som ale neskusal vypnut a zapnut ako som pisal. Urobilo mi to az teraz, ked som fotil panoramy na vysku, pocet fotiek v panorame bol 10 az 15, urobilo brutalny prepal asi na kazdej tretej fotke.
K5IIs mam uz daky ten piatok, fotim jednosnimkovo, kontinualne, aj seriovo, panoramy tiez. ale toto sa mi stalo az v piatok, prvy krat, nechapem tomu. Ziadna zmena nastaveni nemala vplyv na odstranenie tej chyby, fotak som ale neskusal vypnut a zapnut ako som pisal. Urobilo mi to az teraz, ked som fotil panoramy na vysku, pocet fotiek v panorame bol 10 az 15, urobilo brutalny prepal asi na kazdej tretej fotke.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
To Jirka : Pokud máš správně nastaven clonový kroužek v setupu aparátu, tak na zelené tlačítko přivře a načte expozici s přivřenou clonou, tzn zohlední ji.
To lenyl : Hraju si teď s Panoramky také a můj poznatek je AWB, raději ne, nastaví se různě na jednotlivých fotkách. Pokud někdo fotí jpg, určitě nastavit ručně všude stejně, v RAWU srovnat dodatečně např v Lightroomu na stejné hodnoty. Jinak je vidět různá barevnost částí panoramka, mě to např jednu část táhlo vůči ostatním do purpurova.
To lenyl : Hraju si teď s Panoramky také a můj poznatek je AWB, raději ne, nastaví se různě na jednotlivých fotkách. Pokud někdo fotí jpg, určitě nastavit ručně všude stejně, v RAWU srovnat dodatečně např v Lightroomu na stejné hodnoty. Jinak je vidět různá barevnost částí panoramka, mě to např jednu část táhlo vůči ostatním do purpurova.
zemik333: lenze ja som doteraz nikdy nemal problem ani s AWB na AUTO na ziadnom Pentaxe v panoramach (K100D Super, K20D, K5, K5IIs). Neskumal som teda podrobne ci je rozdiel medzi jednotlivymi fotkami v panorame co sa tyka vyvazenia bielej, kedze panoramy upravujem tak, ze RAWy z fotaku upravim v Adobe Light Room do TIF a tie spajam v HUGIN (ten si zrejme aj automaticky dorovna expozicie/vyvazenie bielej z jednotlivych spajanych fotiek), ale teraz sa mi prvy krat stalo, ze v M rezime Pentax uplne prepalil niektore fotky pri foteni do panoramy. Jedine co pomohlo bolo zamknut expoziciu AE-L (nemam vo fotaku ziadne zmeny v tychto nastaveniach s AE-L, cize vzdy v Custom Menu vybrana polozka 1).
Ak sa mi to nebude opakovat, kaslem na to, ale keby to bolo caste,tak ma to bude trapit a budem patrat na webe, ci pomoze restart fotaku, alebo pockat na novy firmware...
Ak sa mi to nebude opakovat, kaslem na to, ale keby to bolo caste,tak ma to bude trapit a budem patrat na webe, ci pomoze restart fotaku, alebo pockat na novy firmware...
Cize prepalit mohol iba zvysenim ISA, kedze si mal manual rezim.
Ma kazda tretia fotka uplne ine iso?
Ma kazda tretia fotka uplne ine iso?
pentax k-30, 35/2,4
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem jednu přepálenou našel a přepaly jsou i mimo dosah blesku.. Jo mam poslední FW.
Ever-patient PENTAX
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
...ano mnel sem zapnuty bracketing ...ma niekto podobnu skusenost s chybnou expoziciou (absolutne prepalena scena) na fotkach tesne po sebe v M rezime?
AFY
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
bracketing som nemal zapnuty. ISO bolo nastavene natvrdo na 160, ved som fotil na Maualny rezim.
...je to fakt divne, zhrniem to:
Manualy rezim (kontretne cas 1/80s, clona f11, ISO-160), vypnute vsetky vylepsovatka (jasy a tiene), ziadny bracketing, ziadne nastavenia v Custom menu s AE-L, fotene do RAW+JPG.
...zatial sa asi nedopatram, preco to blbne, lebo je to ZAVAZNA chyba, ked fotim panoramy a nie je navratu naspat bez straty kvality
...je to fakt divne, zhrniem to:
Manualy rezim (kontretne cas 1/80s, clona f11, ISO-160), vypnute vsetky vylepsovatka (jasy a tiene), ziadny bracketing, ziadne nastavenia v Custom menu s AE-L, fotene do RAW+JPG.
...zatial sa asi nedopatram, preco to blbne, lebo je to ZAVAZNA chyba, ked fotim panoramy a nie je navratu naspat bez straty kvality
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
No a po kolika fotkách za den? Jak na tom byla baterka? Mě to přijde jako když ten foťák prostě utahám a pak mu musim vyndat baterku aby se probral..
Ever-patient PENTAX
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS