RAW (PEF/DNG)

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Pavel_T
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: RAW (PEF/DNG)

Příspěvek od Pavel_T » 07 úno 2013, 20:17

Rovněž i v mém případě je focení pouze do RAWu samozřejmostí i z důvodu pohotovosti. Nějaké přepínání mezi formáty je nemyslitelné, spolehlivě by mi utekl nějaký záběr, kde by právě záleželo na kvalitě záznamu. A vyvolání se dá opravdu provést rychle.
Pavel
Pentax K 70, 18-55, 50-200, 100-300, Sigma 17 - 70, Benro C-2681 karbon, AF 360 FGZ

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

pavoukt
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od pavoukt » 08 úno 2013, 11:45

Moc děkuji všem za názory a odpovědi. Podstata byla, zda je nějaký pádný důvod proč preferovat jeden z možných formátů. Zjevně ne. Trošičku se to posunulo někam jinam, ale to se dalo očekávat. Odpovědí se mi dostalo, jen to bylo víc čtení. :) Ten odklon měl i jedno pozitivum - zazněly tu i názory na prostředí k softvérovým úpravám.. - i za ty děkuji. Asi rozšířím soft ještě o ALR, hodně lidí si ho chválí. Pro mě při zkoušení byla trochu podivná práce se soubory. U zonera je sympatické, že veškeré korekce dává do relativně malinkého souboru a originál zůstává nedotčený. Není tedy třeba ukládat i upravenou verzi. (samozřejmě kromě exportu JPEGu) na běžné úpravy mi přijde Zoner fajn, při větších úpravách (produktové foto) používám Photoshop.

No a pokud jde o malou "přestřelku" RAW/JPEG - je to každého věc, já osobně pro archiv i možnost dalších úprav (pro tisk, ořezy atd.) zvolil RAW (PEF), i s vědomím, že jsou to na discích nenžranci nenažraní. Kdo se vrhnul i na video, je na tom asi hůř.. :roll:

Ještě jednou dík a přeju všem hodně pěkných cwaků.. :wink: Tomáš

JoV
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od JoV » 08 úno 2013, 12:01

pavoukt píše:Trošičku se to posunulo někam jinam, ale to se dalo očekávat. Odpovědí se mi dostalo, jen to bylo víc čtení. :) Ten odklon měl i jedno pozitivum - zazněly tu i názory na prostředí k softvérovým úpravám.. - i za ty děkuji.
Síce som sa už raz ospravedlnil za nepochopenie zadania tohoto vlákna, ale neuškodí ešte raz: pardon. A keď píšeš že to bolo vlastne nechcené obohatenie, tak je hádam všetko v poriadku :) .
Inak si to zhrnul naozaj pekne.
P. S. Kolega si tiež pochvaluje ALR.

ďaur
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ďaur » 12 úno 2013, 08:18

v příspěvku "od kluzo » čtv úno 07, 2013 12:13 pm" se píše o (ne)kvalitě po několikanásobném ukládání do jpg. myslím, že použít pro tento "průzkum" soubor stažený z webu, je poněkud nešťastné. ze zajímavosti jsem si vyzkoušel sedm uložení (víc se mi už nechtělo) originálního jepegu, vždy po nějaké úpravě, kvalita pro uložení vždy 95%. výsledek je zde:
http://www.uloz.to/xwA8gEb/img-2954-z7-jpg
nemyslím si, že degradace je až tak vysoká, že by řekněme dvojí či trojí uložení nutně muselo znamenat nepoužitelnost výsledné fotky....
tím naprosto nechci popřít jisté výhody formátu raw :)

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 12 úno 2013, 09:16

Tak já použil fotku z webu, protože jsem v práci nic jiného neměl, ale souhlas asi to není to nejšťastnější.

ďaur
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ďaur » 12 úno 2013, 11:00

kluzo:
doufám, že to nebereš jako útok, šlo pouze o konstatování.... :)

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 12 úno 2013, 11:10

Ne, v pohodě :-) Navíc máš pravdu. Já vím, co s fotkama dělám já, ale samozřejmě nevím, co (a jestli něco) s tím dělá soft na tom daném webu, když tam ty fotky ukládáš. Ta fotka je stažena ze Zoneramy, když jsem ji předtím zmenšil a udělal rámeček v Zoneru a dal uploadovat. Po stažení má sice fotka stejný rozměr, jako jsem ji zmenšoval já, ale může být, že při uploadu se zasahuje do komprese (to samozřejmě nevím). Vyzkouším to doma se stejnou fotkou (originál jpg) v Zoneru a uvidím.

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 13 úno 2013, 07:36

Tak jsem to teda doma vyzkoušel a potvrzuji: Při původní fotce je vidět posterizace tak po 5-7 úpravě/uložení (podle náročnosti pozorovatele a při srovnání s originálem), ale při zmenšené fotce (1200x800) byla posterizace patrná už při 2.uložení. Takže jsem neměl pravdu.

ďaur
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ďaur » 13 úno 2013, 11:45

kluzo:
navíc mám silný dojem (detailně jsem neprověřoval), že servry VŽDY fotku mrší - alespoň ty, kam občas něco dávám, takže tam je degradace dle mého mínění větší....
v zásadě ale pro jpg platí především to co jsem psal v tomto vlákně dříve: nejdůležitější je přesná expozice

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 13 úno 2013, 15:15

Asi ano, ale Zonerama se právě chlubí mj. tím, že fotky nemrší, ale nevím nakolik to je jen reklama. Takový FB ale fotky mrší už docela dost. Každopádně na další úpravy už ty zmenšené jpgy nejsou vhodné.

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 14 úno 2013, 10:03

posterizace_1.jpg
posterizace_1.jpg (43.32 KiB) Zobrazeno 1932 x
Tak dnes mi přišel mail s "luxusními fotkami ze Sněžky", jak hlásal předmět. Při prohlížení fotek v ppt prezentaci jsem si vzpomněl na toto téma. Nevím sice co kdo s těmi fotkami dělal, ale určitě to není jen uloženo z RAWu :-D.
Extrémní (ale opravdu extrémní) ukázka toho, čemu se říká posterizace (kdyby snad někdo nevěděl o čem je řeč :-)).

marmot
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od marmot » 14 úno 2013, 10:15

V tomto pripade je posterizacia riadne viditelna :) . neviem sice kto to fotil ale na jeho obranu stalo sa to aj mne ked som nahraval fotky trebars na facebook. Facebook si fotku neako skonvertoval a vlastne aj znicil. :evil:
Nikdy nieje tak zle, aby nemohlo byť horšie

JoV
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od JoV » 14 úno 2013, 10:53

Páni, ale to sa už bavíte naozaj o extrémoch.

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 14 úno 2013, 12:46

marmot-
jasně, nemusí to být chyba fotografa, třeba to zmršil nějaký odborník, který vytvářel tu prezentaci
JoV-
jj, je to opravdu extrém. Už jsem sice viděl posterizaci i na svých fotkách (kdysi z FZ20 a po nějakých úpravách), ale takhle si to ani nedovedu představit, co s tím kdo dělal. Možná je to tím, že chtěl, aby prezentace měla malou velikost, tak dal kompresi na 50? Nevím. Ale každopádně jako demonstrace posterizace to je velmi signifikantní, jak říkáme my Bohemisté :-D

marmot
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od marmot » 14 úno 2013, 13:03

Tu prezentaciu by som inak rad videl =). nedalo by sa ju poslat alebo nieco podobne?
Nikdy nieje tak zle, aby nemohlo byť horšie

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“