Pentax K-5, automatická rotace snímků při prohlížení

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Johny
Nový uživatel
Nový uživatel

Pentax K-5, automatická rotace snímků při prohlížení

Příspěvek od Johny » 22 led 2013, 16:11

Ahoj Přátelé! Narazil jsem na následující problém. Když jsem si prohlížel pořízené fotky v modelu K-7, snímky se automaticky otočily (přizpůsobily) podle toho, jak jsem otáčel fotoaparátem. Změně orientace fotoaparátu při prohlížení se přizpůsobily snímky snímané horizontálně i vertikálně. U modelu K-5 mně toto automatické přizpůsobení nefunguje. Přizpůsobuje se pouze monitor v režimu exponování při fotografování na výšku. V režimu prohlížení toto nefunguje. Znamená to tedy, že snímky vyfocené horizontálně se zobrazují přes celý displej, ovšem snímky na výšku jsou zmenšené - pro zobrazení na cellý displej se musí nejdříve ručně otočit o 90°. U modelu K-7 stačilo otočit fotoaparát a snímek na výšku se zobrazil na celý displej. Nevím, je-li chyba jen na mém přístroji nebo model K-5 tuto funkci nemá. Předem děkuji za Vaše odpovědi!

Johny

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

TomášFencl
Moderátor
Moderátor

Re: Pentax K-5, automatická rotace snímků při prohlížení

Příspěvek od TomášFencl » 22 led 2013, 16:25

Nemohlo by to být tohle:

Nastavení způsobu zobrazení při prohlížení:
menu [Prohlídka 1]
volba [Auto rotace snímku]

Český návod str. 249
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 22 led 2013, 17:15

Tak Johnymu, jestli jsem to správně pochopil, jde asi o něco jiného.
Mám K-5 II a opravdu rotace snímku podle natočení foťáku PŘI PROHLÍŽENÍ nefunguje. Zatržítkem v menu, jak to popisuje o příspěvek výš Tomáš, máš pouze možnost natvrdo otáčet snímek podle toho jak byl pořízen, nebo ho neotáčet a pak točit foťákem při prohlížení.

Johny
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Johny » 22 led 2013, 20:34

Díky Kluzo!

Je to přesně tak, jak jsi napsal. Zdá se tedy, že tato funkce u modelů K-5 již není.

RadekD
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od RadekD » 22 led 2013, 20:39

Ono se to tady již dříve probíralo. Info panel přitom otáčet jde. Je to nelogické. Vždy se čekalo, že snad příští firmware, ale stále nic. Žít se s tím, ale dá.

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 22 led 2013, 22:02

RadekD
tak nelogické... Stejně musíš otočit foťákem i kdyby to fungovalo, takže když chceš vidět fotky na výšku přes celý displej, tak si to zatržítko prostě nezatrhneš. U prohlížení to je vcelku jedno (podle mne), u stavového displeje ne, protože pokud fotíš na výšku a potřebuješ něco zkontrolovat na stavovém displeji, otáčení foťáku by tě zdržovalo. Ale osobně stavový displej téměř vůbec nepoužívám. Z 95% mi stačí to, co vidím v hledáčku a na horním stavovém displeji :-)

RadekD
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od RadekD » 23 led 2013, 13:40

Souhlasím s tebou, je to jak píšeš. Přesto si myslím, že varianta malého náhledu na výšku pro zběžnou kontrolu a otočení fotoapárátu pro větší náhled v případě nějaké pochybnosti by na škodu určitě nebyla. Alespoň fotoaparáty jiných značek, které jsem u kamarádů viděl, to tak mají. Já osobně bych to uvítal. Každopádně jak jsem již napsal, žít se s tím dá a spaní mi to neruší.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“