Problémy s K-5 - na co si dát pozor
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
Re: Pentax K-30
milky pokud jsi tak frustrován ze svého PX systému, že uvažuješ, byť jen teoreticky, o takovéhle prasárně, pak je možná na čase se sám sebe zeptat: je pro mě lepší mít z 18 měsíců můj skvělý pentax 12 měsíců v opravě, nebo fotit sice ne tak skvělým (např) canonem 60D, ale zato po celých 18 měsíců.
já osobně mám pentax rád pro jeho vlastnosti, ale pokud si ty vlastnosti nemohu nijak užívat, tj konzumovat to zboží, které jsem si zapatil, a daný výrobce to zjevně prasí i nadále, tak prostě přejdu na jiný systém.
já osobně mám pentax rád pro jeho vlastnosti, ale pokud si ty vlastnosti nemohu nijak užívat, tj konzumovat to zboží, které jsem si zapatil, a daný výrobce to zjevně prasí i nadále, tak prostě přejdu na jiný systém.
hw: K200D + O-ME53 + klínová matnice, 8xEneloop, Tamron 18-200, Porst Color Reflex MC Auto 55/1.2, (v šuplíku 18-55 II, Vivitar 50/2.0, Jupiter 135/3.5, MD Rokkor 45/2.0, MC Rokkor-X PG 50/1.4); sw: DNG; Photivo/Rawtherapee + GIMP
Bob: Já mám kromě PX i jiný systém... kdybych byl pouze na PX, nemohl bych bohužel vůbec fotit. Tradičně spolehlivě funkční mi zůstává pouze K10D.
-
- Významný člen
páni miky_lbc; Bob van Sikorsk; cport , táto diskusia o spoľahlivosti preberala už v inom vlákne.Tam môžte diskutovať do sýtosti o spoľahlivosti systému, tiel objektývov a podobne. tu je to mimo témy.
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci , fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited
-
- Významný člen
Re: Problémy s K-5 - na co si dát pozor
Nerad takové diskuze... ale protože se mne to trochu týká, musím reagovat:
- ano, zatímco s K20D (a kupodivu i s K-7) jsem neměl žádný problém, s K-5 jde od říjnu 2010 skutečně o běh na dlouhou trať. Nicméně poslední tělo (s/n 423....) mi dělá radost. Zatím.
- nemohu zapírat, že v průběhu toho roku trápení jsem uvažoval i o právně či obchodně "čistém řešení", tedy odstoupení od smlouvy s vrácením peněz (při mojí pomalosti jsem nevyužíval možnosti "14 dnů"), při čemž po nové koupi bych "vydělal" nějakých 8 tisíc (můj park skel mne nepustí od Pentaxu ), což vzhledem k tomu, že jako obyč-penzista nemohu účtovat/platit "bez DPH" by bylo dost: nepřipadlo mi to fér řešení hlavně pro mne - nejsem žádný mravní velikán, ale zdá se mi, že to patří mezi věci, které se nedělají. Tím spíše, že prostě netrvám na kategorii "prémiová značka Pentax" - syn je zapřisáhlý fanda Nikonu, kdysi Minolty a já sám při přechodu k DSLR zkoušel spíše, jak mi sedí do ruky nejdříve krátkou dobu Sony A200, než prostým výběrem zvítězil Px (předešlé zkušenosti se Z10 mne příliš neovlivnily). Chci tím říct, že fotím pro radost - kdybych byl na tom existenčně závislý, bez kňourání bych prostě přešel ke značce, která mne bez zbytečných nákladů uživí. Taky neprodám svého přerostlého labradora, jen proto, že je nevychovatelný halama a nedá se s ním jít nikam na návštěvu - věděl jsem přece, co si pořizuji před osmi lety...
- SDM mi připadá občas taky trochu "střídavě oblačno" - DA 55/1,4 například při detailním zkoumání "posouvá" rovinu ostrosti podle vzdálenosti i světla, ale já jej považuji za excelentní portrétový objektiv, se kterým bych asi pohořel při reportáži... u 17-70/4 občas nezapracoval AF na 50mm (odstraněno u p. Kautského), ale osobně mu moc fandím - je, myslím, podhodnocen ... 16-50/2,8 jsem prodal - a znovu koupil, stejně jako K20D (asi to tak prostě mělo být). Ale přímo s SDM jsem u nich ani u DA60-250/4 ani u DA300/4 nikdy neměl problémy: doufám, že to nezakřiknu . Ale opět platí co výše - jsem jen amatér.
- ano, zatímco s K20D (a kupodivu i s K-7) jsem neměl žádný problém, s K-5 jde od říjnu 2010 skutečně o běh na dlouhou trať. Nicméně poslední tělo (s/n 423....) mi dělá radost. Zatím.
- nemohu zapírat, že v průběhu toho roku trápení jsem uvažoval i o právně či obchodně "čistém řešení", tedy odstoupení od smlouvy s vrácením peněz (při mojí pomalosti jsem nevyužíval možnosti "14 dnů"), při čemž po nové koupi bych "vydělal" nějakých 8 tisíc (můj park skel mne nepustí od Pentaxu ), což vzhledem k tomu, že jako obyč-penzista nemohu účtovat/platit "bez DPH" by bylo dost: nepřipadlo mi to fér řešení hlavně pro mne - nejsem žádný mravní velikán, ale zdá se mi, že to patří mezi věci, které se nedělají. Tím spíše, že prostě netrvám na kategorii "prémiová značka Pentax" - syn je zapřisáhlý fanda Nikonu, kdysi Minolty a já sám při přechodu k DSLR zkoušel spíše, jak mi sedí do ruky nejdříve krátkou dobu Sony A200, než prostým výběrem zvítězil Px (předešlé zkušenosti se Z10 mne příliš neovlivnily). Chci tím říct, že fotím pro radost - kdybych byl na tom existenčně závislý, bez kňourání bych prostě přešel ke značce, která mne bez zbytečných nákladů uživí. Taky neprodám svého přerostlého labradora, jen proto, že je nevychovatelný halama a nedá se s ním jít nikam na návštěvu - věděl jsem přece, co si pořizuji před osmi lety...
- SDM mi připadá občas taky trochu "střídavě oblačno" - DA 55/1,4 například při detailním zkoumání "posouvá" rovinu ostrosti podle vzdálenosti i světla, ale já jej považuji za excelentní portrétový objektiv, se kterým bych asi pohořel při reportáži... u 17-70/4 občas nezapracoval AF na 50mm (odstraněno u p. Kautského), ale osobně mu moc fandím - je, myslím, podhodnocen ... 16-50/2,8 jsem prodal - a znovu koupil, stejně jako K20D (asi to tak prostě mělo být). Ale přímo s SDM jsem u nich ani u DA60-250/4 ani u DA300/4 nikdy neměl problémy: doufám, že to nezakřiknu . Ale opět platí co výše - jsem jen amatér.
Pavel
Tohle ale přece nemůže být vlastnost?Pavel41 píše:- SDM mi připadá občas taky trochu "střídavě oblačno" - DA 55/1,4 například při detailním zkoumání "posouvá" rovinu ostrosti podle vzdálenosti i světla
Já mam na *55 BF jak z praku (ale stačí na něj korekce), ale chci ho reklamovat právě kuli tomuhle. Zatímco v LV režimu ostří správně, u běžného AF si "posouvá" rovinu ostrosti podle vzdálenosti i světla" (cituju, protože bych to nenapsal jinak).
Docela by mě zajímalo, zda je Benův kus (či kohokoliv jiného) v tomhle ohledu 100%. Ale smířit se s tím, že mi portrétový objektiv jednou zaostří na řasu a jednou až za ucho je přece nesmysl. Od toho si člověk kupuje * portrétovej objektiv s F 1,4.
Miky, ani ten muj kus 55tky neni v AF 100%. Taky jsem se s tim navztekal. Nakonec se mi to podarilo seridit tak nejak uchazejicne Je pravda ze se rovina ostrosti nekdy posune jinam vzhledem ke vzdalenosti zaostreni. Ale me to nedela furt, ale jen obcas nekam ulitne. Nakonec jsem nemel dost sil na to resit. (jeden kus jsem vracel, druhy -vyrazne lepsi - uz si nechal). Vyzkousel jsem ho jednou na K5 a tam to bylo podle me lepsi, a tak jsem usoudil, ze by to mohlo byt s novym telem jeste lepsi. Takze se tesim na nove telo, bud K-30 nebo snad K-3? a doufam ze to pak bude 100%
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Toho jsem se bál, že napíšeš .
Já nevim, možná jsem fakt hnidopich... ale na mě je to ujíždění fakt moc. K vzteku je, že při LV to opravdu funguje dobře. Tak jsem zvědavej, co mi řeknou po reklamaci. Budu po nich chtít, ať na něm srovnají i BF. Nebudu tam posílat všechny svá Px těla i budoucí.
Nejhorší je, že to je IMHO fakt asi tím AF na těle... tenkrát jsem *55 už chvilku měl ještě na K10D a tohle jsem nepozoroval. Jenže mam na K10D klasickej FW, který neumí kompenzaci BF. Takže neumím vyzkoušet, zda by ostřil správně.
Já nevim, možná jsem fakt hnidopich... ale na mě je to ujíždění fakt moc. K vzteku je, že při LV to opravdu funguje dobře. Tak jsem zvědavej, co mi řeknou po reklamaci. Budu po nich chtít, ať na něm srovnají i BF. Nebudu tam posílat všechny svá Px těla i budoucí.
Nejhorší je, že to je IMHO fakt asi tím AF na těle... tenkrát jsem *55 už chvilku měl ještě na K10D a tohle jsem nepozoroval. Jenže mam na K10D klasickej FW, který neumí kompenzaci BF. Takže neumím vyzkoušet, zda by ostřil správně.
...s 55/1,4 som nikdy nefotil...ani na jednom z troch Pentax tiel, ktoré vlastním, žiadny z mojich Pentax objektívov neostril na 100% rovnako za každých svetelných podmienok...nikdy som ale nemal pocit/hádam až na 16-45/4 pri istých vzdialenostiach/, aby som sa na nich nemohol spoľahnúť...
...a po poslednej skúsenosti s Nikon D4 a AF 85/1,8D hovorím...zlatý Pentax, čo sa presnosti AF týka...
...a po poslednej skúsenosti s Nikon D4 a AF 85/1,8D hovorím...zlatý Pentax, čo sa presnosti AF týka...
Já jsem D4 ještě neviděl (neměl v ruce).... ale dost mě to překvapuje. Nikon má většinou tohle zvládlé na 1 s *. Možná nějaký chybný kousek nebo špatná kombinace.
Já mam s AF u PX problém pouze tehdy, pokud se jedná o SDM a originál Pentax sklo. Nikdy jsem neměl výrazný problém s AF u žádného "screw" skla, ani třeba se SIgmou HSM apod.
U 50-135, *55, 16-50 jsem ale problémy řešil. 17-70 mi ale taky funguje +- dobře.
Já mam s AF u PX problém pouze tehdy, pokud se jedná o SDM a originál Pentax sklo. Nikdy jsem neměl výrazný problém s AF u žádného "screw" skla, ani třeba se SIgmou HSM apod.
U 50-135, *55, 16-50 jsem ale problémy řešil. 17-70 mi ale taky funguje +- dobře.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
100% AF asi nie je nikde
Ja osobne osm nikdy nemal problem s K10 ani s K5 ktory by som nezapricinil ja. To ze podaktore objektivy treba zkorigovat je podla mna normalne, robim to hned po kupe.
Dalsia vec je, ze K5 vlastni vela ludi a len ti co maju problem vypisuju po forach a preto sa to javi tak divoko.
Ja osobne osm nikdy nemal problem s K10 ani s K5 ktory by som nezapricinil ja. To ze podaktore objektivy treba zkorigovat je podla mna normalne, robim to hned po kupe.
Dalsia vec je, ze K5 vlastni vela ludi a len ti co maju problem vypisuju po forach a preto sa to javi tak divoko.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny příznivce značky Pentax a zvlášť majitele modelu K-5.Chtěl bych zeptat,jestli se někomu stalo při ostření na Live View,že přístroj zaostřil(choval se,jako že má zaostřeno se zeleným čtvercem na displeji a pípnutím),dovolí domáčknout a exponovat a fotografie byla totálně rozostřená?Ještě tedy upřesním,že se jedná o ostření při horších světelných a nekontrastních scén.Podotýkám,že ostření klasické na hledáček v této samé problematické scéně funguje bez problémů.Prostě blbne to jen při LIve View ostření a nepomůže ani přiblížit tlačítkem info na detail ostřícího místa.Mě by ani tak nevadilo,že je ostření na LV mnohem pomalejší a horší,většinou ho nepoužívám,pokud by mi to ovšem nehlásilo,že je zaostřeno,dovolilo exponovat a přitom fotka úplně rozostřená!Stalo se to někomu někdy a je to na reklamaci?Díky přededm za reakce.
Sony A7R V+Sony A7C R
Sony FE 200-600 G+FE 90mm f/2,8G Macro+Zeiss Batis 18/2,8+85/1,8++Voigtlander 10/5,6+15/4,5+21/1,4+35/2+50/2+Tamron 28-200/2,8-5,6
Sony FE 200-600 G+FE 90mm f/2,8G Macro+Zeiss Batis 18/2,8+85/1,8++Voigtlander 10/5,6+15/4,5+21/1,4+35/2+50/2+Tamron 28-200/2,8-5,6
Já jsem to měl přesně obráceně. Žádné opravy to úplně nevyřešily. Mám druhé tělo K5.
Doporučuji reklamaci a výměnu.
Hilda
Doporučuji reklamaci a výměnu.
Hilda
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
S K-5 jsem vcelku spokojen, ostří s Sigmou 70-200 f/2,8 perfektně, ale taky se někdy sekne... ale i tak už mám rozhodnuto že po prázdninách přejdu ke konkurenci. Protože PX zaspal hodně dobu, na obzoru není FF - a to je špatně!
Následník mojí K-5 nejspíše bude N D700 + vše skla(Nikon 70-200 + 24-70, a časem i 14-24), ono FF je FF, a kdyč člověk fotí často a pravidelně, a potřebuje už nějakou kvalitu tak nic jiného mi nezbývá. Kdyby PX udělal FF a super ostření, zůstal bych, ale toho se nedočkám.
Pro porovnání, toto je Nikon D800 - foto Martin Kozák
http://www.martinkozak.com/blog/wp-cont ... 1_1231.jpg
http://www.martinkozak.com/blog/wp-cont ... 1_1157.jpg
http://www.martinkozak.com/blog/wp-cont ... 1_0982.jpg
http://www.martinkozak.com/blog/wp-cont ... 1_0920.jpg
http://www.martinkozak.com/blog/wp-cont ... 1_0929.jpg
http://www.martinkozak.com/blog/wp-cont ... 1_0970.jpg
neříkám že by to s PX nešlo, ale určitě je to snadnější pak už s top foto + sklama...
Mě na konkurenci láká především, rychlost a přesnost AF + ISO(FF zas tak moc nešumí) a HO především, i obrazová kvalita je celkově už někde jinde
Následník mojí K-5 nejspíše bude N D700 + vše skla(Nikon 70-200 + 24-70, a časem i 14-24), ono FF je FF, a kdyč člověk fotí často a pravidelně, a potřebuje už nějakou kvalitu tak nic jiného mi nezbývá. Kdyby PX udělal FF a super ostření, zůstal bych, ale toho se nedočkám.
Pro porovnání, toto je Nikon D800 - foto Martin Kozák
http://www.martinkozak.com/blog/wp-cont ... 1_1231.jpg
http://www.martinkozak.com/blog/wp-cont ... 1_1157.jpg
http://www.martinkozak.com/blog/wp-cont ... 1_0982.jpg
http://www.martinkozak.com/blog/wp-cont ... 1_0920.jpg
http://www.martinkozak.com/blog/wp-cont ... 1_0929.jpg
http://www.martinkozak.com/blog/wp-cont ... 1_0970.jpg
neříkám že by to s PX nešlo, ale určitě je to snadnější pak už s top foto + sklama...
Mě na konkurenci láká především, rychlost a přesnost AF + ISO(FF zas tak moc nešumí) a HO především, i obrazová kvalita je celkově už někde jinde
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz
http://lukaskabon.cz
Zdravím jsem majitelem nové K-5 a po přečtení výše zveřejněných příspěvků, mne pojala menší nejistota s kvalitou tohoto fotoaparátu. Nejsem úplný nováček, ale existuje nějaký jednoduchý postup, jak včas odhalit vadný kus přístroje? Děkuji...
Pentax K-5 Pentax 16-50
Myslím, že dmb to shrnul přesně, věcně a bez zbytečných emocí. Px prostě nemůže konkurovat profesionálním produktům konkurence, protože systém nedělá jen čip, ale celek - tělo, výběr objektivů v různých cenových relacích pro různé použití a univerzálnost využitelnosti kompletu tělo+objektiv. Tady Px opravdu zaspal dobu.
Jako hoby systém je Px K5 plně vyhovující pro movitého, individualisticky zaměřeného uživatele, ale pro vážnou práci to je to příliš nejisté.
Sigma teď signalizuje zajímavý trend (?). Nové tele Sigma AF 70-300 DG OS stojí pro Canon 5.500,- a pro Pentax 9.500,-. Přitom není mezi objektivy žádný rozdíl, nic nechybí ani není nic navíc. Jen ten bajonet je jiný.
Hilda
Jako hoby systém je Px K5 plně vyhovující pro movitého, individualisticky zaměřeného uživatele, ale pro vážnou práci to je to příliš nejisté.
Sigma teď signalizuje zajímavý trend (?). Nové tele Sigma AF 70-300 DG OS stojí pro Canon 5.500,- a pro Pentax 9.500,-. Přitom není mezi objektivy žádný rozdíl, nic nechybí ani není nic navíc. Jen ten bajonet je jiný.
Hilda