Optimální ovládání expozice
Moderátor: Moderátoři
Optimální ovládání expozice
Je možné u K-5 nějak nastavit rychlejší časy závěrky v režimu Av? (program křivka to bohužel nijak novlivní) Háže mi 30tinu na širokáč a 80tinu na konci, což je strašně málo na focení dětí venku na procházce. Iso mám automatické do 6400. Na prioritu času fotit nechci, clonu chci mít v tomto případě otevřenou. Jedinné řešení na které jsem přišel je program P a program křivka na sport, ale pak mi to háže nesmyslně vysoké iso a clonu 4 (může být 2,8). Pokud ekolečkem clonu otevřu tak jsou tam zase ty časy okolo 80tiny. V létě při velkém světle se samozřejmě tyto problémy nevyskytují.
-
- Uživatel
Re: Problémy s K-5 - na co si dát pozor
když budeš fotit na prioritu času a dáš menší ISO tak to clonu více otevře, nebo si vybrat místo kde se moc nemění světlo a fotit na manual
Re: Optimální ovládání expozice
Není důvod nepoužít program TAv, kde se uživatelsky nastaví oboje a foťák dopočítá ISO. Tak to dělám já, ale jsou asi i další způsoby. Mělo by fungovat i v auto ISO dát křivku na fast.
ja mam na av na predne ovladacie kolecko nastavenie clony a na zadne ovladacie kolecko nastavenie citlivosti. pri foteni nastavim clonu a iso nastavujem podla toho, aky cas potrebujem.
Fuji X-T3, X-T1 - Fuji 23/1.4, Fuji 27/2.8, Fuji 90/2, Fuji 10-24/4, Fuji 18-55/2.8-4
2x Fringer, Canon 50/1.8 STM, Canon 200/2.8 USM, Canon 55-250
Fuji X70
Fuji X70
TAv mi nevyhovoval, zkoušel jsem to. Musel bych hýbat při větším světle s časem nebo clonou a to u focení dětí člověk někdy ani nestihne. Ale ta křivka iso na fast je přesně to co jsem potřeboval. Úplně jsem zapomněl že tam něco takového je. Moc, moc děkuji. Popřípadě na P ještě vyzkouším dát program křivku na sport a iso na slow. Tak by měl volit rychlý čas a otevřenou clonu.
tiež to tak robím, ako adrian.
K-5, SMC-DA*16-50/2,8, SMC-DA*60-250/4
Tak na P to ta křivka u iso moc neovlivňuje, ale u Tv s iso na fast to pracuje perfektně. Ekolečka jsem také zkoušel mít různě nastavená, třeba ovládání citlivosti není špatné, jen to člověk nesmí zapomenout . Pořád jsem hledal důvod proč fotky nejsou dokonale ostré, až jsem došel na to že 80tina to fakt nedá. Teď to hazí minimálně 160tinu a to už je přijatelné.
Určitě není špatné ovládat citlivost a najít si čas který bude nejlepší. Ovšem jsou případy kdy třeba prokukuje sluníčko mezi mraky a osvětlení se prudce mění. Navíc je potřeba fotit okamžitě a každé nepatrné zdržení je na škodu. Citlivost mám na předním kolečku a občas ji takhle využiji, jenže pak si foťák vezme přítelkyně, ta chce zmáčknout spoušť a mít fotku... a ono je to všechno mázlé. Pak je to předraženej křáp .
ked to vezme do ruky ina osoba, nez odovzdam fotak, prepnem na automat...
Fuji X-T3, X-T1 - Fuji 23/1.4, Fuji 27/2.8, Fuji 90/2, Fuji 10-24/4, Fuji 18-55/2.8-4
Fuji X70
Fuji X70