Problémy s K-5 - na co si dát pozor

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s K-5 - na co si dát pozor

Příspěvek od xmeda » 05 črc 2011, 22:13

marauder píše:Dnes som zistil, že použitie priameho blesku so Samyangom 8/3.5 fisheye je bez silných korekcii prakticky nepoužiteľné...na tele -2EV, na blesku -1,2/3 EV...odrazený je relatívne v pohode, tak isto v režime A na blesku kde stačí stiahnuť o -1/3 až -2/3 EV... :?
Dúfam že to Ricoh, ako nový majiteľ porieši...
Ten samyang ale nema prenos clony z tela.. ne? To je totalne manualni objektiv.. tak nejde cekat ze to s nim bude merit pomoci PTTL..

ten problem je u DA/FA objektivu, kde to dela bordel

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

marauder
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marauder » 06 črc 2011, 05:05

Práveže ten Samyang má prenos clony, manuálne je len ostrenie...na porovnanie, s takým DA12-24/4 netreba znižovať výkon blesku, príp len na -1/3EV...
K-5, K100D, DA12-24, FA50/1.4, Tamron 17-50/2.8 + 28-75/2.8 + 70-200/2.8, Sigma 24/2.8 SWII, Samyang 8/3.5, Helios 44-3, MIR-1, AF-540FGZ, Metz 58AF-1, Giottos MT7370-MH1300-657 + MML3270B, Triopo GT-3228X8C
http://picasaweb.google.sk/velijura100

al.vlado
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od al.vlado » 27 srp 2011, 19:34

K-5 mam cca mesiac. Dnes som zistil, ze ta elektronicka vodovaha asi neukazuje spravne. Mam na fotaku pripevnenu rychloupinaciu dosticku zo stativu, ktora ma klasicku vodovahu. Ked je podla nej (a aj podla oka) aparat rovno, tak elektronicka vodovaha ukazuje naklon o 3 - 4 stupne. Potom som skusil klasicku stavbarsku vodovahu a ta suhlasi s tou klasickou na rychloupinacej dosticke a s mojim okom. ;-)
Mate s tym niekto podobne skusenosti?
Da sa ta elekt.vodovaha nejak nakalibrovat, alebo musi ist fotak do servisu?
K-1 II + D-BG6 (K-1, K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN)
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 28 srp 2011, 09:54

al.vlado píše: Da sa ta elekt.vodovaha nejak nakalibrovat, alebo musi ist fotak do servisu?
Mě se stalo to samé. Jedině servis.

Rayer
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Rayer » 29 srp 2011, 09:47

Mám Pentax K5 ale bylo špatné ostření, nebo před ostřilo a nešlo to doladit ani korekci v těle Menu 26. Úprava AF . Tak jsem tělo reklamoval a poslali mi nové tělo. Jenže u nového těla je možné nastavit jenom 26. Úprava AF a to korekci jenom Pro všechny objektivy. A nejde pro jednotlivé objektivy zvlášť. Podle manuálu by se mělo dát nastavit pro 20 různých objektivů. A u reklamovaného a vráceného těla to nastavení bylo možné pro různé objektivy, bylo to v menu. Nebo těmi objektivy co mám by to nemělo být. V čem může být potíž.
Krom toho u toho reklamovaného těla u slabého světla fungovalo přisvícení, zelené světlo, u vyměněného těla nic nesvítí a mám povolené přisvícení. Je to kvůli firmware které jsem měl 1.01 a upgradoval jsem na 1.03, a nijakou změnu jsem nezpozoroval. Škoda že u reklamovaného těla nevím jaké bylo firmware .

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 29 srp 2011, 10:53

Aktuální FW je 1.11 tak zkus ten.
Co se týče toho nastavení pro jednotlivé objektivy tak to je podivné. Jak to může chybět?

RadekD
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od RadekD » 29 srp 2011, 11:33

Úprava korekce AF pro jednotlivý objektiv se objeví pouze při načteném ID objektivu.

al.vlado
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od al.vlado » 29 srp 2011, 14:13

Mam dalsi problem. Vcera som cely den fotil vonku. Vecer som pozrel do hladacika bez nasadeneho objektivu a skoro ma mrdlo. Tolko spiny na matnici, ze hroza! :? Myslel som, ze to je z tej pristupnej strany, tak som to ofukol aj vycistil tou pentaxackou lepivou tycinkou. Ale z tej strany to evidentne nebolo, lebo spina tam pri pohlade do hladacika stale je. :(

Ako vycistit matnicu z druhej strany? Niekde som cital, ze sa da pomerne lahko vybrat, ale musi sa pouzit nejaka specialna pinzeta..... a je vobec mozne, aby sa pod nu za 1 mesiac, co fotak vlastnim, dostalo tolko spiny??
K-5 nepouzivam denne, nie som profesionalny fotograf, ani som s nim zatial nefotil v prilis prasnom prostredi.

A toto je ta prachuodolnost tohto pristroja??? To teda radsej vode a mrazuodolnost skusat ani nebudem..... :roll:
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ

Atrej
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atrej » 29 srp 2011, 14:41

Nedávno som bol fotiť motokros. Tam bolo toľko prachu že som skoro ľutoval že som tam išiel. Menil som 3 objektívy. Z vonku bola K-5 celá zaprášená, batoh aj ja. Používal som sigmy.
Prach sa do vnútra príliš nedostal. Čo ma príjemne prekvapilo. Na to že sigmy nemajú gumový tesniaci krúžok. Matnica sa dá jednoducho vybrať. Tiež som tam mal jednu smietku. Obyčajnou pinzetou som otvoril pliešok čo drží matnicu(v strede je taká poistka), ofúkol balónikom a je čistá. Na youtube som videl dávnejšie aj nejaké návody. Skús pohľadať. Ak si dobre pamätám tak to bolo na K10D alebo K20D. Len si daj pozor aby si si matnicu pri otváraní nepoškrabal a nedochytal.

ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 29 srp 2011, 18:47

al.vlado píše:Mam dalsi problem. Vcera som cely den fotil vonku. Vecer som pozrel do hladacika bez nasadeneho objektivu a skoro ma mrdlo. Tolko spiny na matnici, ze hroza! :? Myslel som, ze to je z tej pristupnej strany, tak som to ofukol aj vycistil tou pentaxackou lepivou tycinkou. Ale z tej strany to evidentne nebolo, lebo spina tam pri pohlade do hladacika stale je. :(

Ako vycistit matnicu z druhej strany? Niekde som cital, ze sa da pomerne lahko vybrat, ale musi sa pouzit nejaka specialna pinzeta..... a je vobec mozne, aby sa pod nu za 1 mesiac, co fotak vlastnim, dostalo tolko spiny??
K-5 nepouzivam denne, nie som profesionalny fotograf, ani som s nim zatial nefotil v prilis prasnom prostredi.

A toto je ta prachuodolnost tohto pristroja??? To teda radsej vode a mrazuodolnost skusat ani nebudem..... :roll:
To sis všiml jen se sundaným objektivem? to je divný. Když už prach na matnici mám (což je často), tak ho vidim i s objektivem a řešim ve chvíli, kdy mi fakt vadí. štětečkem na eletrokoniku to z vnějšku problém není, dovnitř jsem ještě nelez, i když K5 už tam něco taky bohužel má. no zatim je to nepatrné, takže jsem v klidu
K-5, K200; S10-20/4-5.6, T17-50/2.8, S50-150/2.8, Pen540, Metz48 ...
|Fotoreporty|

al.vlado
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od al.vlado » 29 srp 2011, 20:34

Ja som si dve tie najvacsie smeti vsimol uz s nasadenym objektivom pocas fotenia, ale ked som prisiel domov a menil objektiv, tak som pozrel do hladacika s nenasadenym objektivom proti oknu a mam tam asi 100 vacsich aj mensich prachovych castic.

A pri dnesnom foteni dalsi problem - K-5 mi dva razy totalne zamrzla, pomohlo az vybratie baterky. :cry:

Dana Langrova
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dana Langrova » 30 srp 2011, 07:31

Jsem čerstvý držitel této zrcadlovky a protože jsem měla před ní Pentax K100, pořád se s tímto fotoaparátem tak nějak "sžívám".... :D Zatím to jde tak nějak pomalu, je toho všeho hodně... :(
Měla bych k vám prosbu o radu, při focení svatby v kostele....jsem zaostřila na nevěstu a ženicha...přesto jsem tu ostrost měla jakoby za nimi...používám u této zrcadlovky sigmu 17-70...kde si myslím, že bude problém... :?
Chtěla jsem vás jen poprosit, postupuji správně, když si v menu C, zvolím úpravu AF? Dala jsem si úpravu pro jeden objektiv a úpravu na kratší pozici 5+...moc mě to mrzí, protože bych chtěla , aby vše fungovalo správně a já se mohla na zrcadlovku spolehnout...
Ještě maličkost, můžete mi fotografové, kteří už s tímto fotaparátem fotí, jaké používáte měření při ostření?
Tak ,aby fotografie byly opravdu ostré...Ostrost v korekci jsem si už taky zvýšila....
Pentax K5
PentaxK100super D
objektiv:setový 18-55
objektiv sigma 17-70...
nějaké starší sklíčka přes redukci M42

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 30 srp 2011, 08:36

V případě backfocus je správné dát úpravu af pro ten objektiv do plusu. Pokud +10 nesatčí, tak je třeba ten objektiv poslat do servisu. Kdyby to foťák dělal s více objektivy, tak samozřejmě je třeba nechat v servisu seřídit foťák.

Na ladění té správné korekce je spousta udělátek, ale docela snadno se to dá naladit i bez nich. Stačí zkusmo pár fotek kde je jasné jestli je zaostřeno správně, před, nebo za.

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 30 srp 2011, 17:17

al.vlado píše: A pri dnesnom foteni dalsi problem - K-5 mi dva razy totalne zamrzla, pomohlo az vybratie baterky. :cry:
Zistil som že mi to robí ak dám napevno voľbu ako prvý brať energiu z gripu alebo automatický výber.Robí to pri energeticky náročnejších operáciach.Ak ale dám ako prvú baterku z aparátu,mrznutie prestalo.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

al.vlado
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od al.vlado » 30 srp 2011, 23:47

Ahaa, ja to mavam nastavene tiez tak isto. Zajtra ho posielam do Exapra, tak im to tam aspon napisem. Inak som dost sklamany. Mrznutie, vodovaha ukazuje kraviny, spina na matnici zo zadnej strany, neskutocne trhane video pri svenkovani. K-5 mam cca 1 mesiac a uz tolko chyb. K-x som pouzival 1 a pol roka a vsetko v pohode.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“