JOVOL píše:...Mohl by mi prosím někdo ze zkušených uživatelů objasnit prodavačovi připomínky?
1. Stabilizátor obrazu v těle foťáku je horší (a moc nefunguje) než stabilizátor v objektivu. Především na větších ohniscích? Nikon a Canon to z těchto důvodů tak dělá. Myslel jsem si, že je to právě výhoda, člověk nemusí používat objektivy se stabilizátorem.
2. Pentax se nehodí na momentky, pomalu a špatně ostří, takže se propásnou rozhodující okamžiky.
3. Nabídka příslušenství (i od jiných výrobců) je podstatně menší než pro Nikon nebo Canon.
Díky.
Hele a došlo k tomu osahání? Nebo tě prodavač jen odbyl po troše snahy prodat to, co měli zrovna na skladě?
1) Oba jsou dostatečně účinné. Mám 500mm objektiv a se stabilizací na K-5 zvládám celkem dobře udržet 1/200. To jsou 2EV. Stabilizovaný 500mm objektiv by (možná) dal setinu, nebo padesátinu, ale stál by mě skoro dvojnásobek. Hlavní výhoda stabilizace v těle je že funguje pro jakýkoli objektiv a hlavní výhoda stabilizace v objektivu je že stabilizuje i obraz v hledáčku, takže se snáz udrží kompozice, nebo AF tracking.
2) Podle německého testu colorfoto a francouzského fnac testu ostří K-5 rychleji než D7000. Ještě jsem neviděl test, který by ukázal opak. Výhoda AF z D7000 je větší počet AF bodů, které umožní snadno sledovat pohybující se objekt. Ale na momentky je rychlejší K-5. Pozor, oba trpí nepřesností AF, za špatných podmínek můžou zaostřit kousek před. Opravdu přesný AF má v téhle kategorii Canon 7D.
3) Nevím jestli podstatně, ale mě nic podstatného nechybí. Snad jen pocketwizard. Naopak Pentax má nějaké příslušenství, které Nikon ani Canon nemají, dokázal bych jmenovat pár kousků, jako široká pevná ohniska DA14, DA15 a DA21, AF1,7 telekonvertor který zaostřuje s manuálním objektivem, cenově dostupný široký zoom 16-45/4...