Ahoj, mam problem s mym K-r kem.. setovy objektiv..
Kdyz fotim makro, treba nehybajiciho se objektu v jakemkoli rezimu, tak v PC me fotky prijdou rozmazany (pres AF i MF - ostreni na bod), tim myslim, ze ten bod na ktery sem zaostril neni ostry. Delal jsem test na FF a BF a trosku jsem mel FF, uprava v menu fotaku stacila, test je OK, ale fotky porad nedoostrene
Nevite cim to vyladit ? Kde je chyba ? Treba nastaveni toho barevneho profilu (je tam i moznost "ostrost") ?? V tom sem se od koupe nevrtal...
Stejny problem mam s DAL 50-200.
Nastaveni je, JPEG, 10M, 3*, ShakeRed. ON, vsechny kompenzace aberace atd OFF.
Sensor cisty, sklo take.
Diky moc za jakoukoli radu
K-r (DAL 18-55) problem ostrosti
Moderátor: Moderátoři
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
K-r (DAL 18-55) problem ostrosti
Pentax K-r FW v1.12
18-55 D-AL + 55-200 D-AL
18-55 D-AL + 55-200 D-AL
Re: K-r (DAL 18-55) problem ostrosti
Pri teste so svojou K-5 som to robil takto:
- foťák na statív, otvorená clona
- fotky postupne s nastavením jemnej AF krekcie -6, -4, -2, 0 a ďalej do +6
- šup s tým do PC a hodnotil som.
Mínusové hodnoty som okamžite zrušil keďže zjavné zlepšenie som pozoroval v hodnotách od +2- +5 (samozrejme to bol môj prípad. Tvoj može platiť pre iné hodnoty). Pokračoval som teda sériou testov v tomto rozsahu až som dospel k ideálnej ostrosti +3. Potom som to ešte overil pri meraní na blízky terčík a tiež fotkami v rôznych podmienkach so zábermi na objekty rôzne ďaleko, kde som si potvrdil správne nastavenie korekcie.
Jemné ladenie je hodne citlivé, výrazne sa prejavujúce na každom ďaľšom stupni. Prejavuje sa to však hlavne pri bežnom fotení. Podstatne menej výrazne pri testovaní na blízku ostriacu pomôcku.
- foťák na statív, otvorená clona
- fotky postupne s nastavením jemnej AF krekcie -6, -4, -2, 0 a ďalej do +6
- šup s tým do PC a hodnotil som.
Mínusové hodnoty som okamžite zrušil keďže zjavné zlepšenie som pozoroval v hodnotách od +2- +5 (samozrejme to bol môj prípad. Tvoj može platiť pre iné hodnoty). Pokračoval som teda sériou testov v tomto rozsahu až som dospel k ideálnej ostrosti +3. Potom som to ešte overil pri meraní na blízky terčík a tiež fotkami v rôznych podmienkach so zábermi na objekty rôzne ďaleko, kde som si potvrdil správne nastavenie korekcie.
Jemné ladenie je hodne citlivé, výrazne sa prejavujúce na každom ďaľšom stupni. Prejavuje sa to však hlavne pri bežnom fotení. Podstatne menej výrazne pri testovaní na blízku ostriacu pomôcku.