Ahoj, tak jsem čerstvý vlastník K-r s 18-55 sklem. Těšil jsem se jak malé děcko, ale evidentně to byla chyba. Vybalil jsem ho, začal zkoušet...tak si ho napřed kompletně nastavím podle sebe, dívám se na různé vychytávky...až se dostanu k tomu, že si cvaknu pár fotek a mrknu na ně v PC. A co to nevidím - na 18mm všechny nechutně neostré. Po chvilce je jasné, že na 18mm neostří na nekonečno - a to o tolik, že korekce ve foťáku nepomůže

. Zvažuji teď, co dál: bral jsem Pentaxe tady:
http://www.interfoto.cz/zrcadlovky/Pent ... 18-55.html , ale asi jsem vyžral poslední kus...původně jsem si říkal - vrácení do 14 dnů... teď uvažuju, co dál. Stačí na reklamaci - seřízení poslat jen objektiv, nebo se musí posílat i tělo? Jaký je ten servis v Praze - pohoda, lze poslat sklo i poštou (jsem z Havířova, tak jízda do Prahy by se těžce nevyplatila...). Mezi svátky mi má přijít Sigma 70-300 z druhé ruky, tak kdybych měl tělo, aspoň můžu zkoušet telefoto, než se mi záklaďák vrátí zpět...a navíc kamarádka fotografka má taky Pentaxe, tak třeba by mi mohla půjčit nějaké kratší sklo zatím...
Jsem nas... šíleně, Pentax se mi moc líbí, bezva mašinka, oproti starému Olympusu E-420 pokrok jak ohrom. Ale tohle

Ještě jeden dotaz hned: je normální, že když mám zapnutých více bodů AF (5), někdy mi probliknou dva? Vždycky středový - ten, co není vyplněný, a pak krajní? Někdy ano, někdy ne - svítí jen jeden - třeba levý. Pak se ale někdy stane, že blikne středový a i ten levý...manuál mlčí, ale myslím si, že tohle je asi v pohodě...
Tož se všem omlouvám za slohovku jako první příspěvěk tady, ale nějak jse msi musel ulevit... Sice vím, že mám teď věcí do školy, že stejně bych tomu moc nedal, v duchu si říkám, že to tak možná osud chtěl, aby mě nic netáhlo od učení, ale zase sám dobře vím že pořád se učit nebudu (protože to neumím) a právě loni se mi při procházkách mezi učením povedlo prá hezkých fotek. Takže