Pentax K-r a blesk Metz MB 36 AF-5

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
jansv
Nový uživatel
Nový uživatel

Pentax K-r a blesk Metz MB 36 AF-5

Příspěvek od jansv » 05 srp 2011, 10:05

Koupil jsem uvedený blesk s vědomím jeho vlastností a použitelnosti. Blesk splnil moje očekávání při použití pentaxích objektivů (set 18-55 a F 35-80). Občas používám i jiné s adaptéry (Helios-44M-4, P-six 50,80a 120 mm). Při použití vestavěného blesku není problém. Při použití tohoto externího blesku a non pentax objektivů se blesk neodpálí. Při zapnutí blesku se v hledáčku objeví znak blesku, ale nepřestaví se čas (1/180 ?). Předpokládal jsem, že s užitím jiných objektivů samozřejmě nebude fungovat P-TTL, blesk bude pálit na plný výkon a budu expozici řídit clonou v návaznosti na vzdálenosti. Blesk nemá přepínání na manuál. Přehlédl jsem někde nastavení fotoaparátu nebo nelze tento blesk s jinými objektivy použít? Nepomůže zkratování kontaktů, příp. kterých, tak aby byl vyhodnocen připojený objektiv jako pentaxí?

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

freddy krueger
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax K-r a blesk Metz MB 36 AF-5

Příspěvek od freddy krueger » 11 srp 2011, 20:23

Obávám se, že s manuálnímí objektivy externí blesk, který má pouze P-TTL, neodpálíš. Potřebuješ manuální nastavení blesku, což ten tvůj neumí. Nicméně zkus přepnout na foťáku na manuál a nastavit rychlost 1/180, třeba to bude fungovat. Sám nemanuální externí blesk nemám, takže víc neporadím.

jansv
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od jansv » 12 srp 2011, 07:57

Na doplnění: při zapnutí blesku se čas 1/180 nastaví a v hledáčku je znak blesku. Automaticky se nastaví Av. Vypadá to tak, že blesk funguje s objektivy, které mají nastavení na A. V diskusi zde o 50 mm objektivech jsem četl, že se tělo dá "ošidit" přes 3 kontakt zleva (jediný vpáčený), kdy se objektiv jeví jako A. Vyzkouším a dám vědět.

jansv
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od jansv » 13 srp 2011, 12:58

Zkusil jsem s výsledkem: tělo jsem "ošidil", po nasazení neorig. objektivu se nepřepíná automaticky na AV, ale blesk nespustí. Asi chybí informace např. ISO, clona a čas.
Závěr: externí blesk s objektivy s A, interní s ostatními. Zatím vzdávám další pokusy.

libormich
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od libormich » 13 srp 2011, 17:44

Mám tenhle blesk taky, tak jsem to vyzkoušel s objektivem Pentax-M 50/1,4 - a je to tak, blesk při normálním režimu nebleská. Čistě jen tak, spíš ze zvědavosti, jsem ale zkusil nastavit blesk s redukcí červených očí - a helemese, on funguje a bleská. Takže se to dá obejít takhle.
Jo, tělo mám K10D.

jansv
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od jansv » 14 srp 2011, 17:37

Kupodivu je to tak, funguje to i na K-r. Blesk na plný výkon. Pouze se mně zdá delší prodleva mezi předbleskem a hlavním zábleskem. Ještě jsem nezkusil, jak na to budou reagovat focené osoby. Snad stihnou znovu otevřít oči, asi jak kdo. Děkuji za upozornění.

libormich
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od libormich » 14 srp 2011, 22:19

Myslím, že se to dá zvládnout. Zkusil jsem (čistě jako test :) ) vyfotit návštěvu s jedním z našich dvojčat :
https://picasaweb.google.com/100051230899019260976

MikiD
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MikiD » 21 zář 2011, 17:45

Mám K-x a Metz 36 AF-4P a odpaluje s Pentax i non-Pentax objektivy naprosto normálně.Jen párkrát se mi stalo, že se díky levné plastové patici blesku po chvíli focení blesk "vyviklal" a odpojily se kontakty a neblejskal. Pěkně dlouho mi trvalo, než sem přišel na závadu... :)

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-m/K-x/K-r“