Focusing screen pre K-x
Moderátor: Moderátoři
Focusing screen pre K-x
Zdravím všetkých PF. Chcel by som kúpiť zaostrovaciu matnicu- focusing screen (split screen) na K-x (viď link). Má s tým niekto dajakú skúsenosť na k-x alebo inom digitálnom pentaxe (zaostrovanie- M a AF). Na pentaxforum sú celkom dobré referencie.Plánujem dokúpiť ešte dajaké manuálne sklá a možno aj makroobjektív a zdá sa, že by to mohla byť dosť užitočná vecička. Na YT som našiel aj návody na výmenu matnice (aj keď sa toho trocha obávam, tak by som to možno skúsil vymeniť). Predbežne dík za rady.
Focusing screen: http://www.focusingscreen.com/index.php ... f6c83bb14b
Focusing screen: http://www.focusingscreen.com/index.php ... f6c83bb14b
Re: Focusing screen pre K-x
O.K. Tak keď to nikto nemá, tak nič. Ak sa mi to podarí kúpiť a namontovať, tak dám vedieť.. 

Mám doma klínovú matnicu na K10, kupoval som ju jak z dôvodu lepšieho manuálneho ostrenia, tak z dôvodu vylúčenia zlého zaostrenia rukou....proste moja K10 má niečo najskôr s hranolom, kde MF nehrozí, ale to som zistil, až po návšteve exapra. K matnici asi toľko, za dobrých svetelných podmienok super, za horších duplom zle, dôvod je ten, že je tmavšia, ako obyčajná matnica, čiže vidíš horšie.....aspoň tak som to videl ja, už to dávno neriešim, skôr zainvestuj do zväčšujúcej očnice, keď Ti ide o MF sklá.
Já jsem pro K-7 zainvestoval do KatzEye split screen Optibrite. Byl jsem zvyklý na split screen z LX. Co se týče ztmavení v hledáčku, nepozoruji žádný rozdíl od originální. Matnici teď používám v K-5. Je to asi věc každého, ale mně přináší rychlejší a přesnější zaostření oproti originální matnici. Tiše závidím lidem, kteří píšou, jak bez problému zaostří na cloně 1,4 zvlášť, když není dost času.
Problémem je kalibrace podložky mezi matnicí a hranolem,která ovlivňuje délku optické dráhy. Standardně dodávaná pro K7 / K5 má tlouštku 0,40mm, která ale způsobuje významný front focus. Zajímavý je, že Pentax vyrábí podložky od 0,10 do 0,50mm , přitom je zřejmě vůbec nevyužívá pro nějakou kalibraci ve výrobě... Proč je pak vyrábí
Je možné, že front focus pak mají všechny standardně dodávané matnice, aniž o tom lidi vědí. Samozřejmě mluvím pouze o ostření okem, vůbec to nesouvisí s AF nebo indikací zaostření. Nakonec jsem objednal sadu podložek přímo od Pentaxu v USA, protože tady (zastoupení i servis) je odmítli prodat. Jedna stojí, pro zasmání, 0,70$
Potom jsem testováním dospěl k tlouštce 0,25mm, která je takřka perfektní, tzn. při AF zaostření mám zaostřeno i opticky a naopak.
Jedinou nevýhodou split screen je nepoužitelné měření expozice na spot, zvlášť pro objektivy s větší min. clonou (např.DA12-24). Dává hodnoty až o 2-3EV menší. To je ale nakonec uvedeno v dokumentaci KatzEye.
KatzEye je sice předražená ale za to trápení jsem rád zaplatil.
Problémem je kalibrace podložky mezi matnicí a hranolem,která ovlivňuje délku optické dráhy. Standardně dodávaná pro K7 / K5 má tlouštku 0,40mm, která ale způsobuje významný front focus. Zajímavý je, že Pentax vyrábí podložky od 0,10 do 0,50mm , přitom je zřejmě vůbec nevyužívá pro nějakou kalibraci ve výrobě... Proč je pak vyrábí

Jedinou nevýhodou split screen je nepoužitelné měření expozice na spot, zvlášť pro objektivy s větší min. clonou (např.DA12-24). Dává hodnoty až o 2-3EV menší. To je ale nakonec uvedeno v dokumentaci KatzEye.
KatzEye je sice předražená ale za to trápení jsem rád zaplatil.
Jan67
Objednal som na K-5 z mikrorastrom bez klinu tak keď príde dám sem vedieť.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Vďaka za odpovede. Zvážim aj zväčšujúcu očnicu (čítal som už o nej a vcelku dobré veci). Zaujímavý je aj príspevok od Jana67. O tých podložkách som doteraz nevedel. Práve také dôležité drobnosti by každý dobrý servis alebo predajca mal mať. A ako je to s makrom? Chcel by som v budúcnosti zakúpiť dajaké makro sklíčko (event. si dajaké vyrobiť
). Aké skúsenosti máte pri ostrení split screenom ?

-
- Nový uživatel
ta znacka K-X je ina ako KetzEye?? mam zaujem o kupu matnice na 400d , mozes mi dat adresu odkial si ju objednaval .._?, vdaka , budem ti vdacny..
-
- Nový uživatel
posli adresu na email...lundgreen7@gmail.com
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Na ebay sa daju matnice kupiť. Tie značkove su šialene drahe.
Ja som mal tiež kúpenú klinovú matnicu, ale tiež som tam šupol naspäť originál, tie lacnejšie stoja skôr za h***o, tú drahšiu variantu som už neskúšal, jednoznačne má Pentax problém v kalibrácii matnic, kto nenasadil žiadne svetelné AF sklo tak to ani nezistil, bez tých podložiek si človek skôr iba pohorší, a kto vymyslel ten patent výmeny bol určite minimálne padnutý na hlavu... Pri MF sklách má potom človek dojem, že pre CROP nie sú vhodné, alebo že ja skrátka na h***o , pritom chyba je bez debaty v zle nakalibrovanej matnici...
Ked som fotil Vivitarom 135/2.8 tak som narobil kopec odpadu, zaostriť podla " zlej matnice" na kratšiu vzdialenosť je takmer nemožné, to čo bolo dalej a podarilo sa (skôr náhodou) stojí naozaj za to...
Ked som fotil Vivitarom 135/2.8 tak som narobil kopec odpadu, zaostriť podla " zlej matnice" na kratšiu vzdialenosť je takmer nemožné, to čo bolo dalej a podarilo sa (skôr náhodou) stojí naozaj za to...
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6