Medzi časom som si objednal novú matnicu (Single180°Split Image Focus), ktorá iba potvrdila klamlivosť hladáčiku voči AF. Taktiež pribudlo pár MF skiel, ktoré bolo treba vyčistiť, a ked už som teda čistil sklá tak prečo sa nepozrieť aj do foťáku (aj ked je stále v záruke) aspon si očistím hladáčik v ktorom bolo už statočne prachu a skontrolujem aj spomenutú "kalibráciu".
Výsledok je taký ža hladáčik by mohol byť aspon trochu utesnený, čočky v nom aspon zadná od oka by mohla byť zo skla (je čiastočne "došúchaná" čistením) , bohužial "kalibrovať" v čom ma utvrdzoval technik z Exapra nie je čo, jeho nepresnosť môže spôsobovať bud výroba elementov z plastu , ale ešte pravdepodobnejšie podložka pod matnicou, čiže hladáčik ako taky je nekalibrovatelný.
Aspon som si ušetril čas, kedy by bol foťák v servise, ak by ho naši technici nakoniec neposlali do DE a asi aj peniaze za vyčistenie, ktoré nespadá pod záruku. Podložky pod matnicu si viem vyrobiť aj sám (pracujem ako nástrojár) nejakú stotinu do plusu aj mínusu a uvidí sa...
Prikladám aj foto rozhodeného K-m, síce mizernej kvality, ale na fotenie som použil to čo som mal po ruke...
EDIT : Nová matnica aspon podla mna zmenšila klamlivosť hladáčiku, ale ešte to bude treba doladiť. Čakám až dorazí vydražená Sigma 28mm f/1,8