Poradíte začátečníkovi s Kx

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
smik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Poradíte začátečníkovi s Kx

Příspěvek od smik » 06 črc 2010, 18:46

Nejprve vás všechny zdravím. Teď k mojim otázkám.
Považuju se za rekreačního fotografa amatéra. Taková ta klasika, děti, dovolené, nějaká ta zvířena prostě žádné velké umění. V současnosti fotím na stařičký Canon PS A 75. V poslední době mě focení, ale začlo nějak bavit víc a proto jsem rozhodnut pořídit si něco lepšího. To lepší jsem zvolil Pentax Kx. Důvody pro tuto volbu jsou jasné. Velice dobré reference na obrazovou kvalitu, ve své kategorii výborný poměr cena výkon.
Nechci utratit tisíce navíc abych pak zjistil, že leží za půl roku někde ve skříni.
Koupit chci jen seťák s objektivem 18-55. Jelikož jsem u staříka Canonu zoom používal pouze tam kam jsem nemohl dojít (např. v ZOO) tak bych se chtěl spíš zaměřit na nějaká pevná skla. Samo, že do toho nechci dávat moc, takže mám vyhlídlé A50 f1,7 nebo F50 f1,7 (pokud ho seženu za nějaký rozumný peníz) Mimochodem jaký se dá považovat rozumný peníz za to Fko? Pak nějaké kratší ohnisko co třeba A 28 f2,8? No a do budoucna bych snad pořídil nějaký delší zoom s vyšší světelností.
Chci fotit to co jsem uvedl + zkusit se nějak seriozněji zaměřit na portréty a postavy.
Teď se chci zeptat, nejsou pevná skla bez AF pro mě jako začátečníka příliš velké sousto?
Mám začít nějakou jinou cestou?
Doporučíte mi třeba nějakou kvalitní literaturu o focení?
Co úprava fotek ve fotokrámu, nějaké tutoriály?

Pokud to nebude vadit, rád bych položil spoustu otázek. Děkuji

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Vladimír Roháček
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Vladimír Roháček » 06 črc 2010, 19:19

Radit ohledně Kx nebudu, jelikož mám K10 a K20, ale co se týče objektivů, tak si spočítej, kolik stojí set Kx + seťák 18-55, a kolik stojí samotný PKx a k tomu seťák z bazaru, asi se dají sehnat levně. Takže to jsou dvě možnosti a ještě se nabízí možnost koupit 18-55 ve verzi WR. Na ostatní objektivy zapomeň. To budeš řešit, až zjistíš, jaké ohnisko ti bude vyhovovat. Můj názor je, že 28 je výhodnější, jak 50. Ta padesátka je dost dlouhá a na portréty by zas bylo lepší trochu delší sklo. Tak se rozhodni, já to vidím ze začátku, jen na ten seťák, potom se to vybarví.

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 06 črc 2010, 19:22

Jak hodně jsi se trápil s fotkami po vyfocení..??

Narážím na ten Photoshop.... pokud by jsi nechtěl s fotkama dělat nějkaou foto-grafiku, tak Photoshop je téměř zbytečný a určitě bych sáhl po Adobe Lightroomu.

Co se týká skel... v okamžiku, kdy máš manuální skla ve verzi A, tak jediný rozdíl oproti autofokusovým F, FA či DA bude to, že budeš ostřit Ty, jinak A skla mají vlastní elektroniku, která s tělem debatuje a tělo je tak schopné si nastavit clonu, časy... dle zvoleného programu. A vlastně ještě jeden rozdíl. U manuálních skel nemůžeš využít volbu ostřícího bodu, což by Ti v případě volby K-x asi moc nevadilo, protože tam buď zvolíš pevně středový ostřící bod (majitelé K-x, opravte mě, pokud kecám), nebo necháš K-x volit ostřící bod samostatně, ale bohužel není možnost zadat ostřící bod manuálně...
...A50/1,7 je úžasné sklo... a pokud Ti neva manuální ostření, tak určitě jdi do ně... od kamaráda, co si K-x koupil mám zprávu, že hledáček je výborný a řekl skoro kacířskou informaci, že se mu zdá i lepší, než u K10D, což je sice starší, ale vyšší třída. Ale vím jak to je a přiznám se, že kdybych mohl, taky bych raději sáhl po F50/1,7. Ale není moc často k vidění...

S rozhodnutím zda zoom nebo pevná skla... to je těžké... asi máš zkušenost s pevnými skly a navíc sám o pevných sklech mluvíš, tak by byla škoda Tě od nich zrazovat.... a já Tě rozhodně zrazovat nebudu...
Pentax

Jenc
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jenc » 06 črc 2010, 20:09

fjo píše:U manuálních skel nemůžeš využít volbu ostřícího bodu, což by Ti v případě volby K-x asi moc nevadilo, protože tam buď zvolíš pevně středový ostřící bod (majitelé K-x, opravte mě, pokud kecám), nebo necháš K-x volit ostřící bod samostatně, ale bohužel není možnost zadat ostřící bod manuálně...
K-x umí manuální výběr ostřicího bodu! Dá se ale použít jen u AF objektivů. U MF skel funguje potvrzování zaostření jen na prostřední ostřicí bod.
Obrázek
M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
zoomy nemám
https://jenc.jecool.net/

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 06 črc 2010, 20:12

No minimálne by som kúpil single set, ten rozdiel v cene je zanedbatelný... Pevné sklá sú skvelá vec, ale na staršie MF sklá by som zabudol. Fotky vedia urobiť síce krásne, ale v zhoršených podmienkách budeš mať problém správne zaostriť, problém je rovnako s použitím int. blesku, ktorý ti všetko statočne prepáli, s ext. bleskom ako tak , dá sa použiť odrazom, ale to tých 200€ môžeš investovať radšej do pevného AF skla, F verziu kúpiš za 150-200€ . Ked sa chceš zamerať hlavne na portrét, tak neváhaj a kúp si poriadne portrétne sklo, kludne aj Sigmu ale nech to má AF, pri seťáku zistíš aká ohnisková vzdialenosť ti najviac vyhovuje
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 06 črc 2010, 20:44

Souhlasím s kolegy, že stará manuální skla jsou super, ale.... ...ale pokud jsou dobré světelné podmínky... ale jak je potřeba více kombinovat nebo přesně situace s bleskem, je to docela slušná honička dobrého nastavení...

Jak to tu Ivan-K napsal, hned jsem si na to vzpoměl.... docela mě zarazilo, že ohledně expozice jsem dostal lepší výsledky se setovým 18-55 než s M50/1,7.. a A by to mělo být lepší, ale na správnou expozici to je o mnoho zkušenostech...

...tak mě tak napadá... PX vylezl s DA*55/1,4 SDM... to je náhrada za FF FA*85/1,4.. díky krop faktoru jsi na 82,5mm... světelnost výborná a optika se skvělým bokehem... ale Sigma představila s novým superultraširokým 8-16mm i portrétní 85/1.4 pro FF... ale neznám cenu... ale bude to minimálně podobná rána, jako ten PX DA*55/1,4.. tak asi nakonec bude výbornou variantou ta F50/1,7..

jinak s tou volbou ostřícího bodu u K-x se omlouvám za mistifikaci, ale zároveň jásám, protože to je fajn... a že to umí pouze s AF sklama.. no, on to žádný foťák (a myslím, že nejen v této kategorii) s manuálními skly neumí...
Pentax

smik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od smik » 06 črc 2010, 21:18

Chlapci děkuji.
zkusím to popsat.
O Kx vím že ostřící body jdou manuálně volit jen nejsou zobrazené v hledáčku takže je potřeba si zapamatovat který byl navolen.

ad photokrám, používal jsem ho k jiným účelům než úprava fotografií tak bych se chtěl dozvědět i něco o technikách úpravy fotografií

ad skla já právě s pevným sklem nemám moc zkušenost a to hlavně s manuálním ostřením. S mým kompaktem jsem pravda zoom moc nepoužíval. Spíš mi jde o názor zda budu schopný manuálně ostřit i jako začátečník. Pevná skla bych kupoval A ne úpně manuální. Samo, že z druhé ruky, protože do toho teď nebudu chtít dávat další ranec peněz

Ještě se zeptám na lamerskou otázku. :)
Jak kontrolujete správně zaostřenou fotku po vyfocení? Nikdy jsem to nijak neřešil. Zvětšením LCD displeje a zkoumáním ostrosti? Jak jinak bych poznal že ten cvak můžu hned smáznout?

johanes
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od johanes » 06 črc 2010, 21:51

smik - ptal ses také na literaturu ... hodně věcí o fotografování najdeš i zde: http://www.fotoroman.cz/

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 06 črc 2010, 21:58

smik píše:Jak kontrolujete správně zaostřenou fotku po vyfocení? Nikdy jsem to nijak neřešil. Zvětšením LCD displeje a zkoumáním ostrosti? Jak jinak bych poznal že ten cvak můžu hned smáznout?
Ver tomu že to uvidíš aj bez zväčšenia, mazanica ako hrom...
Niekedy nebude stačiť 10 pokusov na to aby to bolo dokonalé, tak že tvoje vysnívané sklo poputuje do poličky ako suvenír...
Jednoducho ťa prestane baviť vyrábať odpad, radšej to šlahneš seťákom na prvú šupu.
Doma mám tri také suveníry...
MF sklá by som skôr používal na krajinu, tam máš statív a zaručene sa tam nič nepohne ako pri portréte, ale zasa 24 či 28mm na krajinu môže byť málo široké.
Ak chceš lacné portrétne sklo zaobstaraj si Sigmu 28-80, ktorá má na 80mm MACRO režim , kúpiš ju za 30-50€ (pevné MF sklo nebude stát menej) a v MACRO režime sa dájú urobiť parádné snímky...
Mám takú trochu nevydarenú ukážku (líce mimo HO)
Obrázek
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC

smik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od smik » 06 črc 2010, 22:33

Mě jde o to jestli tu mazanici uvidím hned, ne až při skutečné velikosti fotky na PC. Teda jestli si dobře rozumíme.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 06 črc 2010, 22:39

Určite uvidíš, na to aby bola foto dostatočné ostrá aj na PC mala by sa dať priblížiť na display v pohode 8x
Pentax K-30, Metz 48

smik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od smik » 06 črc 2010, 22:44

Ok díky.
Jaké používáte paměťové karty.Stačí SanDisk ultra II class 4 (15 MB/s) nebo to chce něco rychlejšího?
Právě si ho objednávám u VK foto a nic rychlejšího nemají skladem. Má cenu řešit rychlejší kartu jinde?

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 06 črc 2010, 23:38

Používam dve 4GB clas 6 karty A-DATA Turbo + Kingston), seriové snímanie som nepoužil ani raz, a video nemám, ale class 4 by mala stačiť ak je karta "značková", kapacita na dnešnú dobu 4GB ak nie rovno 8GB. Teraz som bol na 3 dnovom festivale, všetko fotené do RAWu a musel som si pomáhať USB klúčom na ktorý som presúval obsah karty... Na JPEG by stačila 4GB bezproblémov. Osobne idem ešte prikúpiť 8GB kartu
Pentax K-30, Metz 48

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 07 črc 2010, 06:10

Na JPG stačit bude, ale to je věčný boj.. na rodinné snímky JPG stačí, ale podaří se Ti prima záběr, budeš ho chtít doladit a JPG Ti nenabídne takovou pružnost. Samozřejmě, pokud se bavíme o focení do RAWu, je to o tom trávit u PC trochu více času... ale třeba s Adobe Lightroom to není tak tragické... a karta... nemyslím, že by jsi neuživil větší, rychlou kartu... zaprvé, K-x nabízí rychlost sériového snímání 4,7 snímku za vteřinu... jo, taky nejsem sportovní fotograf a tuto funkci moc nevyužívám... ale.. cenový rozdíl takových karet není už tak veliký a tak je možná škoda si tuto možnost odstřihnout pomalou kartou... a velikost... K-x umí natáčet video... a pokud máš děti.. :-) to si o to přímo říká.. :-)
Pentax

smik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od smik » 07 črc 2010, 08:57

díky všem za rady.
Kartu jsem objednal 4GB SanDisk Extrem III class 6 rychlost 20MB/s tak doufám, že jsem neudělal chybu. Kx jsem taky zvolil, že má HD video a určitě ho chci využít. Popřípadě pak koupím nějakou větší kartu až zjistím co a jak.

to cport: právě ty pevná skal jsem volil hlavně kvůli poměru cena výkon. Protože s tím však nemám zkušenosti tak mám strach abych se s tím jenom netrápil. Nějakej zoom budu chtít taky, protože s fotákem bude chtít cvakat i moje žena a ta asi na pevné sklo nějak nebude :). O záchytném ostření jsem četl a mohlo by to pro mě fungovat snad dobře.

Už se těším až to všechno přijde a budu moct dělat pokusy :)

Zamčeno

Zpět na „Pentax K-m/K-x/K-r“