baterky a SDHC karty
Moderátor: Moderátoři
baterky a SDHC karty
8O v utorok budem skušat moje nové K-x, prosím vás, aká je všeobecne vydrž bateriek a hlavne aku pametovu kartu si obstarat -typ?Som nováčik v DSLR,mal som ultrazoomy OLy, omoje skusenosti s K-x sa rád podelím len sa musíte podrobne popýtat,aby som mohol zodpovedať vaše dotazy.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já radím sandisk Extreme III alespoň 4Gb - pokud budeš fotit do rawu je to jak nic. Jsou dražší, ale zase spolehlivé a ta rychlost je znát nejen při stahování, ale i při načítání ve foťáku (a ukládání sérií fotek).
Co se týče nabíjecích tužkovek, z těch levnějších GP recyko, pak se dají koupit i nějaké dražší, ale nemyslím, že by byl rozdíl nějak závratný, menší kapacity se určitě neboj, bez blesku jsem na ně zmákl asi 600 snímků v průběhu 2 týdnů, takže i hodně prohlížení, zap-vyp (redukce prachu určitě taky dost žere) a jas displaye konstatně +3, ale na druhou stranu, většinou používám stavový display, ten žere minimálně, ale na K-X není.
Na druhou stranu má K-X papírově mnohem lepší výdrž než moje K200, a na to jsem sám hodně zvědavý, takže kup ty zelený GP a otestuj to
/ed.: Jinak vítej mezi Pentaxáky
Co se týče nabíjecích tužkovek, z těch levnějších GP recyko, pak se dají koupit i nějaké dražší, ale nemyslím, že by byl rozdíl nějak závratný, menší kapacity se určitě neboj, bez blesku jsem na ně zmákl asi 600 snímků v průběhu 2 týdnů, takže i hodně prohlížení, zap-vyp (redukce prachu určitě taky dost žere) a jas displaye konstatně +3, ale na druhou stranu, většinou používám stavový display, ten žere minimálně, ale na K-X není.
Na druhou stranu má K-X papírově mnohem lepší výdrž než moje K200, a na to jsem sám hodně zvědavý, takže kup ty zelený GP a otestuj to

/ed.: Jinak vítej mezi Pentaxáky

Rozdiel v kvalite lacnejších kariet velký nebude, treba kupovať hlavne kartu s označením "class 6" a kapacita minimum 4GB, na K-m (10MPx) sa zmestí na 4GB: JPEG 956 foto, RAW DNG 242 foto, RAW PEF by sa malo vojsť viac ale ukazuje to rovnako ako u DNG (DNG 15,6MB / PEF 10MB). Pri 12MPx to bude ešte menej. Karty SanDisk Extreme III sú špičkové, ale na začiatok si myslím vystačíš určite z lacnejšou kartou za 1/3 ceny SanDisku. Baterie jednoznačne Eneloopy, kúpiť rovno set z nabíjačkou (cca 15-20€), nekupovať žiadne vysoko kapacitné 2800mAh a podobné. Prípadne GP Recyklo čo by mal byť taký ekvivalent k Eneloopom, ale viac skúseností je z Eneloopmi. Na nabité Baterie nafotíš bezproblémov 500 záberov , všetko záleží od použitia vstavaného blesku. S externým bleskom sa riadne šetria nie je problém nafotiť cez 1000 záberov na jedno nabitie... Ja mám tri sady Eneloopov + dve nabíjačky, jednu sadu nosím ako záložnú
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
baterky a SDHC karty
8O Diky moc za uvitanie a rady.Vyskusam najprv staru nabijacku Panasonic+Panasonic 2700mA+Sanyo 2500mA. Apropo u K-m je naozaj problém s rýchlym ostrením a je veký problem s indikáciou ostriaceho bodu v hladáčiku?A hladačik je k spokojnosti? Prepáčte, že mám prostoduché otázky, ale s Pentaxom som sa nemal nikdy ako stretnuť! Sorry a Dik!
K-m má ostriace body ale vyberať sa nedajú a ani nevidíš na ktorý to ostrí, u K-x sa dá vybrať bod že vraj len na display, pri zapnutom live view, dnes som si na inom fore čítal o K-x a výbere ostriacich bodov, len som tomu presne nerozumel... Čo sa týka hladáčika tak som celkom spokojný oproti Olympusu E-510 je o dosť vačší a tiež hodnoty sa ukazujú v spodnej časti a nie na boku kde je to ozaj nepohodlné (treba sa pozrieť do boku). Rýchlosť ostrenia je priamo úmerná svetelnosti objektívu, objektu ktorý fotíš a tiež vonkajšiemu osvetleniu, v prípade kedy si sám foťák ostrí pomocou strobo efektu sa baterky dosť vybíjajú a pri pohybujúcom sa objekte je aj tak problém zo zaostrením. V tme si ovela lepšie poradí tvoj bývali UZ, preto každému odporúčam šetriť na ext. blesk...
Pentax K-30, Metz 48
Doporucuji Eneloop (original Japon) mam 2 sady a bez problemu, na K100D a na K-m, GP je bohuzel levna Cina, mel jsem ve 2 sady a vzdy 1 baterie slabsi. Kapacita nema vliv, Eneloop 2000 jako obyc. GP 2700, je to divny ,ale je to tak. Jinak nic proti Cine, za penize umi lepe nez Japonci....nezapomen ze druha strana mince je fakt dobra nabijecka.
Asi sa ti nechtiac podarilo vytvoriť novú tému, ale výber ostriacich bodov som absolútne nevyužil ani na Olympuse, ktorý má tri, skôr mi to vadí, ked vidím že to chytilo niečo čo ja nechcem... Ja tiež budem kupovať K-x ale hlavne kôli vysokej použitelnej citlivosti snímača. Včera bola hádka na inom fore, kde niekto urobil porovnávací na test ISO 3200 s D90 a K-x a kvalita výstupu je rovnocenná. D90 má viac ovládacích prvkov, možno lepší hladáčik , ale za príplatok 250€ si ja rozhodne radšej kúpim K-x + príslušenstvo, ako lepšie telo a byť obmedzený na setový objektív, telo sa dá vymeniť hocikedy a to staršie ostane ako záložné, žiaden predaj...robogogo píše:8O Ďakujem Ivan,je to velká škoda s tou indikáciou, dufam že nebudem lutovať kupu,ale som hrozne zvedavý na prax.Chcel som Canon 450D,fotil som s300D, tak som veeelmi zvedavý či K-x obstojí a nepojde...Pentax som si oblubil,ale vidím ze ...neviem...
Pentax K-30, Metz 48
baterky a SDHC karty
8O Ivan si zlatý, tolerantný človek a navyše rozumieš tomu čo robíš,dík za odpovede,idem sa nato vyspať.
Tak isto mám kopec lowend objektívov, ktoré som všetko vydražil za pár €, aj ked chcem kupovať lepšie "SDM" tak žiadne z nich nepredám, ostávajú ako záložné a zas nie som tak bohatý aby som dokázal uživiť dve telá s SDM-kami.Tu je ešte jedna ukážka zo včerajška z novou Sigmou 55-200DC ktorú som vydražil za pár šupov (29€), je to na najdlhšie ohnisko ja som s nou úplne spokojný...

Pentax K-30, Metz 48
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Eneloopy používam tiež, len na inom fore som sa dozvedel, že existuju aj iny vyrobcovia, co používaju podobnu technologiu:Ivan-K píše: Baterie jednoznačne Eneloopy, kúpiť rovno set z nabíjačkou (cca 15-20€), nekupovať žiadne vysoko kapacitné 2800mAh a podobné.
Panasonic Infinium, GP ReCyko+, Ansmann maxE, Varta Ready2Use
Mam otazku, či existuju nejake testy medzi tymito modelmi.
Videl jsem nekde par srovnavacich testu. Prakticky vychazeji vsechny stejne dobre...rozdili jsou nepatrne, spise se jednalo o odchylky v pocatecnim nabiti...baterie se tusim nechaly na urcitou delsi dobu (asi pul roku...) uskladneny pred testem, aby se eliminovaly rozdily ve stari baterii a pocatecniho napeti....
Vysledek testu nakonec prokazal, ze vsechny baterie nove technologie jsou na tom +- stejne...takze vlastne zalezi kde jsou zrovna ktere znacky baterii levnejsi
Vysledek testu nakonec prokazal, ze vsechny baterie nove technologie jsou na tom +- stejne...takze vlastne zalezi kde jsou zrovna ktere znacky baterii levnejsi

K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
Tady si dovolím drobné varování - situace s Pentax K-x se momentálně má tak, že co se nabíjecích baterek týče, je tenhle foťák minimálně hodně vybíravej. Což potvrzují i moje zkušenosti. První, co jsem do něj nasadil, byly čerstvě nabité, tuším 18 měsíců staré Energizer NiMH 2650 mAh. A když říkám nabité, myslím nabité. Celou dobu, co je mám, jsem je nabíjel pouze nabíječkou IPC-1, což je skoro to nejlepší, co jde u nás sehnat, a vím, že v posledním nabíjecím cyklu šlo do každé baterky kolem 2,7Ah, jinými slovy zhruba celá kapacita (i když něco se samozřejmě ztratí přeměnou na teplo). S takovými baterkami by moje stará dobrá K100D v pohodě vydžela pár set snímků. A kolik jich dala K-x? Asi 30. Pak prohlásila, že baterky jsou vybité a po přepnutí typu baterek v meníčku z autodetekce na NiMH se odmítla vůbec zapnout. Vyndat, zandat, chvíli počkat po vložení před zapnutím, přepnout na LiveView, nic už K-x nepřesvědčílo, že s těma baterkama se dá fotit, maximálně jsem dostal na chvíli červenej indikátor a za chvilku hlášku vybité baterie.ByWondra píše: Co se týče nabíjecích tužkovek, z těch levnějších GP recyko, pak se dají koupit i nějaké dražší, ale nemyslím, že by byl rozdíl nějak závratný, menší kapacity se určitě neboj, bez blesku jsem na ně zmákl asi 600 snímků v průběhu 2 týdnů, takže i hodně prohlížení, zap-vyp (redukce prachu určitě taky dost žere) a jas displaye konstatně +3, ale na druhou stranu, většinou používám stavový display, ten žere minimálně, ale na K-X není.
Nuž v rámci experimentování jsem se dnes rozloučil s dalšími penězi a pořídil si úplně nové přednabité Eneloopy. Ty mají sice menší kapacitu, ale zato lepší vybíjecí charakteristiku. A zatím vypadají podstatně lépe (ťuk, ťuk, ťuk). Během dneška jsem na ně nafotil 200 fotek do RAW+, natočil pár vteřin videa a indikátor je většinou zelený, občas oranžový. Pevně doufám, že se s nimi dostanu aspoň tak na 500 fotek, jinak pudu ten foťák někomu v Pentecu asi hodit na hlavu

A pokud by to snad vypadalo, že jsem jediný, kdo na něco podobného narazil, na anglických fórech je toho spoustu: Takže při pořizování nabíjecích baterek za účelem jejich používání v K-x bych byl trochu opatrnej a šel aspoň do nějaké solidní značky. Druhá možnost je zůstat u lithiových baterek - ty podle všeho chodí v pohodě a maj užásnou výdrz. Ale při jejich ceně u nás to je asi varianta jenom pro lidi, co tak moc nefotí. Je to trošku otrava, alezase jediný problém na který jsem s K-x za první dva dny narazil. Jinak fotí naprosto úžasně.