k-r vs. D5100 ??
Moderátor: Moderátoři
Re: k-r vs. D5100 ??
mého supa? to mě těší.
Na jaře v plzeňské zoo se K-5 osvědčila, ale zase to bylo těma objektivama. Kdybych na ní měl 55-300, můžu to rovnou zabalit.
I K-r by mohla stačit, ale chce to dát víc peněz za objektiv. Například DA*60-250 nebo Sigmu 70-200 HSM II.
Na jaře v plzeňské zoo se K-5 osvědčila, ale zase to bylo těma objektivama. Kdybych na ní měl 55-300, můžu to rovnou zabalit.
I K-r by mohla stačit, ale chce to dát víc peněz za objektiv. Například DA*60-250 nebo Sigmu 70-200 HSM II.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
To + je tam kvoli senzoru vlnovych dlziekelho_cid píše:stejnou rychlost. to plus je tam kvůli přesnosti s hodně světlnými objektivy. v testech rychlosti to bylo vyrovnané.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ono to zasa neber ale tak, že D5100 je nejake profi telo. Je to iba o chlp lepšie, ale bude mať tiež problemy pri preostrovaní pri velmi dynamickych scenach.matorsk píše:To ste ma moc nepotesilik-r sa mi paci, a skoro som sa presvedcil siahnut po k-5 v sete 2 objektivov, ale nemam ho kde vyskusat, nieste tu niekto z okolia martina
, dakujem.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
No ale s cenou D5100 nemože konkurovať k-r. Skor je vhodne prirovnanie D3100 a k-r. Aj tam je nikon drahší, ale je to model určeny fakt pre školakov.freddy krueger píše:Kdybych přemýšlel mezi K-5 a D7000, tak je to pro mě jasná volba. K-5 by to pro mě vyhrála kvůli kompatibilitě se staršími objektivy, stabilizaci v těle, lepšímu ovládání (ale to je subjektivní), garantovanému WR. Pro tebe navíc asi bude rozhodující mnohem větší buffer (24 vs 10 snímků) a větší fps (7 vs 6). Obě těla jsem měl možnost si osahat a K-5 mi subjektivně seděla v ruce o něco líp, rychlost autofocusu jsem bohužel neměl možnost vyzkoušet, ale bude velice podobná a podle recenzí je K-5 při ostrosti nejpřesnější. Nad entry-level modely od Nikonu ani neuvažuj, to jsou příšerné plasťáky. Jinak můžu říct, že i s autofocusem na svém K-x jsem celkem spokojený a K-r, K-5 na tom budou ještě podstatně líp. Ještě nikdy mi neutekla nebo se pokazila fotka kvůli autofocusu.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Však já jsem také o ceně nic nepsal ani nesrovnával D5100 ani nic jiného s K-r. Reagoval jsem na matorsk, který uvažuje nad K-5 a porovnával jej s D7000. Pokud na to člověk má, je K-5 rozhodně lepší volba, než K-r nebo vůbec cokoliv jiného...duves píše:No ale s cenou D5100 nemože konkurovať k-r. Skor je vhodne prirovnanie D3100 a k-r. Aj tam je nikon drahší, ale je to model určeny fakt pre školakov.
Btw. Jinak samozřejmě souhlasím, že Canony a Nikony jsou předražené, obzvláště entry-level.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Pozeram, že aj Nikon D7000 už podliezol 1000 €. Ja by som dnes pri volbe poloprofi tela prave riešil skor nikon D7000 než Pentax k-5. Poznam človeka, čo mal D90 a kupil D7000, vraj je to obrovsky rozdiel. Z tych reakcii tu na fore som nemal dojem, že je to podobne medzi k-7 a k-5.freddy krueger píše: Však já jsem také o ceně nic nepsal ani nesrovnával D5100 ani nic jiného s K-r. Reagoval jsem na matorsk, který uvažuje nad K-5 a porovnával jej s D7000. Pokud na to člověk má, je K-5 rozhodně lepší volba, než K-r nebo vůbec cokoliv jiného...
Btw. Jinak samozřejmě souhlasím, že Canony a Nikony jsou předražené, obzvláště entry-level.
Myslim, že su očakavania, že nastupca po k-5 už bude uplne rovnocennym partnerom pre C a N.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
No ale D7000 je uplne ina kategoria tela ako D90 co sa o K7 vs K5 neda povedat. Ale minimalne v oblasti kvality vystupu je ten skok obrovsky
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že K-5 je více, než rovnocenným partnerem pro D7000 i 7D. D7000 má stejný skvělý senzor jako K-5; 7D na dnešní dobu o dost horší (ale také je oproti nim starší že). Měl jsem všechny tři v ruce a K-5 na mě prostě působí jako nejlépe zpracovaný, D7000 je také dosti solidní, ale 7D mi přijde jako nulový posun oproti entry-levelu co se týče plastovosti (můj pocit, nikomu to nenutím). Přehledností menu a ovládání mi přijde K-5 jako suverénně nejlepší. Nikon má tu nelogičnost s +/- a některé věci se musí dolovat hluboko z menu. Ten pakovský kruhový volič (na šipkách) co má vzadu 7D taky nemám rád a rovněž horní rolovací kolečko je pro mě ergonomicky naprosto šíleně řešené, stejně jako další tlačítka před horním displejem.duves píše:Pozeram, že aj Nikon D7000 už podliezol 1000 €. Ja by som dnes pri volbe poloprofi tela prave riešil skor nikon D7000 než Pentax k-5. Poznam človeka, čo mal D90 a kupil D7000, vraj je to obrovsky rozdiel. Z tych reakcii tu na fore som nemal dojem, že je to podobne medzi k-7 a k-5.
Myslim, že su očakavania, že nastupca po k-5 už bude uplne rovnocennym partnerom pre C a N.
Mezi K-7 a K-5 není žádný rozdíl v ergonomii, navíc jak už jsem řekl, ta ergonomie je prostě perfektní. Je tam ale naprosto brutální posun co se týče senzoru. Lidé teď čekají na K-3, protože pokud fotíte na nízké ISO, upgrade na K-5 prostě nemá smysl. A když už by měli upgradovat, tak holt chtějí i nejlepší autofocus na trhu, takový který překoná i CaNikon, a počkají si.
No ako vidim vyber prvej zrkadlovky je dost tazky
, zatial vyberam teda medzi k-r v sete dvoc objektivov 587 euro alebo D5100 s objektivom 18-105 733 euro, popripade k-5 ale po tom co citam na forach tolkych reklamaciach sa toho bojim a este jedna vec ze pentax si nieje kde vyskusat a to je velke minus, viem ze toto je pentax forum ale co hovorite na rozstrel tych 2 ak vynechame k-5, predsa len je o polovicu drahsia od spominanych (stoji to za rozdiel v kvalite snimky?), tak co mam sa stat pentaxista alebo nikonista
je ta stabilizacia taka dolezita? Dakujem.

Pentax K-5
18-55 WR - 50-200 WR - 35/2.4
Či už K-5 alebo D7000 by som ja volil jednoznačne koli vyššiemu komfortu, väčšiemu hladáčiku, a u K-5 a kôli utesneniu , ale ja si ešte počkám na toho údajného nástupcu, zatial čím fotiť mám... V mojom prípade je to jednoznačne najväčšie obmedzenie v podobe použitelného ISO , ale to už je aj u K-r či D5100 vyriešené
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ja tiež mam zatial situaciu podobnu. Fotiť mam čim, ak aj pride model k-3 či ako sa bude volať nastupca, tak k-x s ktorym zatial fotim, budem mat tak 2 roky a minimalne dalsi rok s nim asi budem existovat. Neda sa inak.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Řekl bych, že D5100 jsou zbytečně vyhozené peníze. Oproti D3100 toho přináší minimum navíc, ale je o 4000 Kč dražší (cca €160). Když už chceš Nikon, tak si buďto kup rovnou vyšší model a nebo si kup D3100 s 18-105 VR, to je velmi slušný objektiv a potom přejdi na lepší tělo. S K-r chybu rozhodně neuděláš, ale takovýhle kvalitní univerzální seťák na něj zase neseženeš. Pentax DA 55-300mm je hodně dobrý objektiv opticky, rychlost autofocusu nemůžu posoudit, jelikož ho nemám. Ale podle toho, co jsem četl na pentaxforums.com mezi objektivy se screw-drive a SDM není rozdíl v rychlosti ostření, ale jen tichosti. Takže je jedno, jestli máš něco z DA* řady nebo normální, mělo by to ostřit stejně rychle. DA 18-55mm není špatný, ale je to prostě seťák. Při přiclonění na f/8 fotí celkem slušně, ale s nějakým kvalitnějším sklem je to nesrovnatelné. Na focení na plnou díru zapomeň. Já ho nepoužívám prakticky vůbec.matorsk píše:No ako vidim vyber prvej zrkadlovky je dost tazky, zatial vyberam teda medzi k-r v sete dvoc objektivov 587 euro alebo D5100 s objektivom 18-105 733 euro, popripade k-5 ale po tom co citam na forach tolkych reklamaciach sa toho bojim a este jedna vec ze pentax si nieje kde vyskusat a to je velke minus, viem ze toto je pentax forum ale co hovorite na rozstrel tych 2 ak vynechame k-5, predsa len je o polovicu drahsia od spominanych (stoji to za rozdiel v kvalite snimky?), tak co mam sa stat pentaxista alebo nikonista
je ta stabilizacia taka dolezita? Dakujem.
A neviete niekto ci budu ohlasovat nove modely, ci sa oplati pockat a do tej doby kupit napr starsie k-x? Inac s tou 5100 si mi dal, ale podla mna ma este oproti 3100 lepsi cip lepsi display a pod
.

Pentax K-5
Vyzkoušel jsem hodně objektivů a rozdíl je značný. Pokud někdo měří rychlost přeostřování z makra na nekonečno a nazpět, tak většinou vyhrajou objektivy IF nebo RF, čili ty s vnitřním ostřením. Je jedno jestli je to náhon z těla, nebo USM. Důležité je, že se při přeostřování hýbe jen malá skupina čoček uvnitř objektivu a nic se při ostření nevysouvá.freddy krueger píše:...Ale podle toho, co jsem četl na pentaxforums.com mezi objektivy se screw-drive a SDM není rozdíl v rychlosti ostření, ale jen tichosti. Takže je jedno, jestli máš něco z DA* řady nebo normální, mělo by to ostřit stejně rychle...
Objektivy s vlastním motorkem jsou dost často v tomhle přeostřování z extrému do extrému pomalejší než ty podobné s náhonem z těla. Příkladem budiž Pentax FA50 a DA*55 nebo Nikony 85mm f1,4 verze D a G. Starší objektiv je v obou případech rychlejší. Jenže v praxi se z extrému do extrému přeostřuje málokdy a objektiv s vlastním motorkem je pak přesnější a líp se chytá. Takže při v praxi typickém přeostření o pár centimetrů jednoznačně vyhrává SDM (USM, HSM, AF-s) varianta.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Nuž, vyzera to , že tie očakavania su opravnene: http://71tom.blogspot.com/2011/09/ze-by ... ntaxu.htmlfreddy krueger píše: Lidé teď čekají na K-3, protože pokud fotíte na nízké ISO, upgrade na K-5 prostě nemá smysl. A když už by měli upgradovat, tak holt chtějí i nejlepší autofocus na trhu, takový který překoná i CaNikon, a počkají si.