Dle mého názoru Pentax přišel na to, že po počtu Mpix, z čehož už jsou asi nezkušení fotografové jakž takž vyléčeni, u nich převzalo štafetu v největší váze při rozhodování právě hladina šumu a rychlost fps, přece jen to jsou věci, které jsou v testech hodně rozebírány. No a aby zaujalala k-x, má rychlý čip s nízkým šumem a ušetřila na věcech, se kterými k200 moc lidí nezaujala (když já argumentuji např. gripem, stavovým displayem či odolností, málokdo z entryleveláků to považuje za nějaké plus)
Každopádně pochybuji, že by člověk, jenž by přešel třeba z k10 na K-X byl spokojen, to ovládání je fakt "pro blbce", což u entráků je velké plus (osobně mi přijde hodně promakané), ale jestli bych já měl měnit tělo, tak nejvážnější důvod by pro mě byl právě "amatérské" ovládání u k200 a malý hledáček, to je opravdu omezující. Navíc přijít o grip, af sign., display, odolnost...
Proti tomu získat pc sync, PC remote control, supr grip, druhý roler, pohotovější ovládání a AvTv režim, ir i zezadu, aku blok (+/-), .. u třeba staršího, trochu dražšího, ale profesionálnějšího těla.
Pro mě ideální (a nemyslím, že jen pro mě), by bylo, pokud by K-7 šla pomalu dolů na úroveň, kde je teď cca K20 (nejdřív se samo musí ta vyprodat) a stane se středním aps-c tělem (pak ji koupím

), přijde nějaká ta k-? jako profi za cenu kolem 30 no a středoformát jako supr profi (aby si profíci mohl k středoformátu koupit i pořádné záložní tělo s aps-c)