Někdo K-r ?

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 11 říj 2010, 17:51

Jestli si mám vybrat mezi Fuji S9500 (můj předchozí digiťák), která měla živý histogram ale měřila na bačkoru a zrcadlovkou, která ho nemá a měří dobře, tak beru tu zrcadlovku.
Nehledě na to, že histogram správnou expozici ještě neřeší, že jo...

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

ggrand
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ggrand » 11 říj 2010, 21:53

s jakym odporem vzpominam na fuji S9500, ktera v krkolomnych podminkach co se expozice tyce na histogramu ukazovala neco, co stejne po vyfoceni vypadalo uplne jinak... jaka byla moje uleva, kdyz jsem pak presel na Samsunga GX10, ktery sice nema zivy histogram, ale v kritickych situacich jsem se snim domluvil lip. Podobny posun k lepsimu jsem pak zazil prechodem na D300. Tim chci rict, ze se bojim, aby to nebylo jako u fuji,tj. pri jednoduchych scenach neni histogram treba a na slozitych ukazuje nepravdy,cili se na nej stejne neda spolehnout.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 11 říj 2010, 22:02

Nelámte si hlavu nad histogramom , v dobe kinofilmu ho nikto nemal v hladačiku a ani na display-i a fotilo sa... Bez tak sa nedá použiť vždy, človek je často krát rád, že chytí "správny moment" a nezostal mu čas ani na kompozíciu a nie to aby som si sledoval histogram :wink:
Trebárs taký fotograf športu , myslím že mu histogram rovnako nechýbal... Prepal sa opraviť dá , nesprávny moment určite nie...
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

ďaur
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ďaur » 12 říj 2010, 05:35

Ivan-K:
..."Nelámte si hlavu nad histogramom , v dobe kinofilmu ho nikto nemal v hladačiku a ani na display-i a fotilo sa... "

samozřejmě, byla jiná doba, jenže třeba "pružnost" kinofilmu a digitálu je asi dost rozdílná a tím potřeba přesnosti expozice u digitálu vyšší.

fuji neznám, ale u s5is jsem téměř nikdy problém s expozicí kvůli špatnému měření a tím i "špatnému" histogramu neměl

ďaur
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ďaur » 12 říj 2010, 05:45

elho_cid:

"Jestli si mám vybrat mezi Fuji S9500 (můj předchozí digiťák), která měla živý histogram ale měřila na bačkoru a zrcadlovkou, která ho nemá a měří dobře,..."

možná mám špatný kus, ale pokud jednou vyfotím stejnou scénu za použití expozičního senzoru a podruhé při LV, zpravidla je tam dost velký rozdíl, takže ono to přesné měření zrcadlovky...... :?: :(

(jen pro pořádek: samozřejmě živý histogram u lv je, ale vlastně s výjimkou videa lv nepoužívám)

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 12 říj 2010, 05:47

Fotim do DNG suborov, v adobe LR sa daju nespravne exp.hodnoty poopravovať.

aes
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od aes » 12 říj 2010, 07:30

Aj tak mi to prijde, ze sa to zbytocne riesi...ani expozimeter v zrkadlovke a ani zivy histogram kdekolvek nevie velmi dobre poradit ked ide o sceny s nepomerne velkou viac-menej homogennou plochou nepodstatneho pozadia a malymi detailami, kvoli ktorym sa taky zaber foti, lenze maju nepodstatny vplyv na meranie exp. Na histograme skoro nic neuvidime a na expozimetri bude scena zle namerana. Pri ostatnych normalnych situaciach aj tak staci automatika a je vymalovane:)
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/

standa.lupen
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od standa.lupen » 12 říj 2010, 07:48

Samostatný kvalitní expozimetr se dá sehnat za akceptovatelný peníz a scénu změří vždy dobře. A problém je vyřešen :-) Sám se na jeho nákup chystám už asi 7 let (ale já nebrečím že potřebuju histogram jinak nenastavím expozici)

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 12 říj 2010, 08:37

Pohravam sa s myslienkou vymenit k-x za k-r. Mam doma aj starsie telo istDs a čo som skušal manualne sklo na nom, tak rozvietena dioda v ostriacom bode indikuje zaostrenie. Na k-x je to problem. Alebo vymeniť matnicu za 30-40 € na tele k-x.

smik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od smik » 12 říj 2010, 11:46

duves píše:Pohravam sa s myslienkou vymenit k-x za k-r. Mam doma aj starsie telo istDs a čo som skušal manualne sklo na nom, tak rozvietena dioda v ostriacom bode indikuje zaostrenie. Na k-x je to problem. Alebo vymeniť matnicu za 30-40 € na tele k-x.
Ta výměna matnice by mě zajímala. Celkem dost blbě se mi manuálně ostří (asi jsem slepej), tak taky uvažuju o výměně matnice. Jen mě zajímá jak to probíhá. Pokud je foťák v záruce, dá se takový zásah udělat svépomocí? Nebo to musí do servisu? Kr kvůli tomu se mi kupovat nechce.

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 12 říj 2010, 12:48

Matnicu predavaju v kazete s naradim, nejaka pinzeta. Treba gumenne rukavice.

ďaur
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ďaur » 12 říj 2010, 16:32

standa.lupen:
"...ale já nebrečím že potřebuju histogram jinak nenastavím expozici..."

pokud to bylo na mě - myslím, že jsem s histogramem začal - tak jen takové malé vysvětlení:
zakladatel vlákna se ptal, jestli si někdo nepřiplatí za ostřicí body, reagoval jsem, že bych raději měl živý histogram než ostřicí body - prostě každý máme jiné priority. (ale taky nebrečím...)

a abych své příspěvky tady nějak uzavřel, tak můj názor je ten, že fotograf se má snažit exponovat co nejpřesněji a to pokud možno hned napoprvé. jistě, mohu využít možnosti interní paměti, snímek prohlédnout a pokud je v pořádku, uložit, jenže pokud je expozice špatná, tak si sice udělám obrázek o potřebné korekci, ale už je to snímek druhý či další. prostě ztráta času či jen další opotřebování závěrky (zbytečné).
také mohu použít třeba LR na úpravu - opravu expozice, následně třeba mohu použít NI na odstranění šumu, pak mohu použít IV na ořez a finále udělat třeba v ZPS. prosím nedávejte mi sem rady na zakoupení CS5+LR3, kdy všechno udělám v jednom programu.
samozřejmě úplný ideál nedosáhnu nikdy, ale byl bych rád, kdyby se expozice ideálu co nejvíc přiblížila, proto ten můj názor na živý histogram, s jehož využíváním jsem byl u kompaktu velmi spokojen.

Mr.Tonny

Příspěvek od Mr.Tonny » 12 říj 2010, 16:47

duves píše:Fotim do DNG suborov, v adobe LR sa daju nespravne exp.hodnoty poopravovať.
To je fakt, ale také jen vocamcaď až pocamcaď...

standa.lupen
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od standa.lupen » 12 říj 2010, 18:18

to d´aur: Tím spíš, když ti jde o co nejpřesnější expozici hned napoprvé zauvažuj o kvalitním expozimetru, s tím ve foťáku nevystačíš.

ggrand
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ggrand » 12 říj 2010, 19:22

Asi jsem z prilis mlade doby, ale nevim, jak mi muze externi expozimetr dopomoci k presnejsi expozici?! Uz je to spousta let, co se z nejakeho duvodu premistili expozimetry do fotaku. Pak se premistili do fotaku primo pres pruchod svetla objektivem. To vse ma sve opodstatneni.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-m/K-x/K-r“