K-x recenze

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
ammiga
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ammiga » 14 říj 2009, 15:06

Na D3 bude Nikkor 24-70/2,8, moc kvalitnějšího asi neexistuje, na K20D bohužel jen seťák druhé generace.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od vjacesslav » 14 říj 2009, 15:16

ammiga píše:Na D3 bude Nikkor 24-70/2,8, moc kvalitnějšího asi neexistuje, na K20D bohužel jen seťák druhé generace.
Takto v tom prípade ani nemá žiaden zmysel porovnávať :(
Ešte keby si namontoval nejaký obyčajný DX Nikoňácky seťák a prepol D3 do DX režimu, tak by to bolo zaujimave. Ale porovnavat nieco co je neporovnavatelne ako cenovo tak triedovo nema zmysel...
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

ammiga
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ammiga » 14 říj 2009, 15:18

V optice tedy nejsem žádný odborník, ale na porovnání šumu snímače na barevné ploše focené třeba z metru bude mít kvalita skla nějaký výrazný vliv?

kolista2
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od kolista2 » 14 říj 2009, 21:13

Ten test je stejný jako srovnávat moji fiestu a nějaký supersport ve zrychlení po rovné dráze.
Jestli chceš udělat zajímavý test, sežeň FA77Ltd zacloň na 5.6 a na K20D ISO100 a stativ. Na D3ku si nastav co cheš a pak ty dva snímky nech udělat na A3 formát na stejném papíře a tisknuté na stejném stroji. Na to jsem ochotný i přispět za tisk.
Srovnávat cokoli na monitoru je ztráta času.
A věřím, že očekávaný výsledek by byl daleko líp vidět na papíře A2 :wink:

Edit: Juj, nechal jsem se unést. S citlivostí to nemá moc společného. Mno další offtopic na kontě. Když tak to admini smažte
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6

lubo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lubo » 14 říj 2009, 21:23

vjacesslav píše:
ammiga píše:Na D3 bude Nikkor 24-70/2,8, moc kvalitnějšího asi neexistuje, na K20D bohužel jen seťák druhé generace.
Takto v tom prípade ani nemá žiaden zmysel porovnávať :(
Ešte keby si namontoval nejaký obyčajný DX Nikoňácky seťák a prepol D3 do DX režimu, tak by to bolo zaujimave. Ale porovnavat nieco co je neporovnavatelne ako cenovo tak triedovo nema zmysel...
ammiga chce porovnavat iba sum a v tom pripade je kvalita skla nepodstatna. Mna by porovnanie sumu tiez zaujimalo...
K20D, KP
DA 35/2.8 Macro Limited, DA 16-45/4 ED AL,
Sigma 17-50/2.8 HSM, Tamron 70-300/4-5.6

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 14 říj 2009, 21:30

Je jasné, že jde o stroje jiné třídy... takže vypovídací hodnota testu nebude ideální.

Nicméně... když se mu do toho chce, proč ne?

Já se na to moc rád podívám... a koho to nezajímá, dívat se nemusí.

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 14 říj 2009, 21:31

Myslim ze kvalita skla neni nepodstatna ani pri porovnani sumu. Na pentaxu se muze zobrazovat vice detailu pokud to sklo povoli (samozrejme ze ne pri ISO 1600) Ale pri nizsich iso muze mit kvalita skla vliv...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

ammiga
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ammiga » 14 říj 2009, 21:31

Tudíž se omlouvám za spamování. Chtěl jsem jen pro zajímavost udělat srovnání, rozhodně ne nic testovat. Už se to nestane, slibuji. :D

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 14 říj 2009, 22:30

ammiga píše:Tudíž se omlouvám za spamování. Chtěl jsem jen pro zajímavost udělat srovnání, rozhodně ne nic testovat. Už se to nestane, slibuji. :D
Hele... tohle je přesně to, co na tomhle fóru nesnášim.

Každej si přece můžeme dobrovolně vybrat, jakým způsobem budeme Tvůj "test" interpetovat.

Já si třeba po jeho přečtení řeknu, poměrem cena výkon je K20D docela slušná. Nejsem reportér... takže nepotřebuju super rychlej AF a vysoký ISO, tak co. ISO 1600 mi na ní stačí... a cena K7/20D je jinde než D3, takže proč platit tolik, když mi to bude dělat fotky úplně stejné (což u statického fota na ISO 100 s dobrým světlem +- rozhodně platí).

Někdo jinej si řekne něco jiného... podle toho jak se mu to hodí. Každej přece máme mozek, ne?

Nicméně na tomhle fóru to takhle nefunguje. Otřeš se o Pentax s jinou značkou? Upálili by Tě, ale to virtuálně nejde. Tak Tě alespoň uštěkají :-)).

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 14 říj 2009, 22:46

Víte lidi... jsem ještě na několika dalších fórech.

Před 3/4 rokem jsem experimentoval s Hassem 503CW + 16MPX stěnou (nakonec jsem ale nekoupil) a něco jsem potřeboval poradit. Takže jsem si našel pěkné fórum pod MM zaměřené na fashion s majitely různých Hassíků.

A už jsem tam zůstal... nikomu nevadí, že v současné době nemam Hassie. Běžně se bavíme o Pentaxech, o problémech "Fujibladu" o všem možné. Všude je krásná přátelská atmosféra. Ze všeho sálá vtip a energie. Když někdo porovnává svojí starou stěnu jedné značky s novou stěnou jiné, nikdo se nevzteká. Je to zajímavé... rádi si to přečteme. Do praxe si z toho vezmeme pak co chceme, od toho máme svojí vlastní hlavu.

Když jsem tam třeba poslal tuto fotku jako sem:

modules.php?name=copperminek&file=displ ... 0837&pos=5

Byl úplně jiný výsledek. Tady se do mě hned navezlo několik lidí, že to je příšerná fotka... že tam neni vyretušovaná hadice apod.

Tam si lidé přečetli můj komentář o tom, jak z té hadice měla cákat voda. A následovalo asi 10 docela vtipnejch historek, jak tomuhle přestala taky u focení z něčeho stříkat voda. Jak jinému začlo pršet... tamtomu zase pršet přestalo. A já nevim co ještě... prostě úplně jiná atmosféra.

Je to tím, že Ti lidé jsou jiní... u mnoha lidí zde mi přijde, že jsou plní zlosti. Zlosti na cokoliv, co jim nejde úplně pod čumák.

A je to fakt velká škoda... protože ještě pár debat jako je tahle a já z tohodle fóra definitivně zmizim, protože debata jako je "cokoliv vs ammiga" (kterej si dovolil přejít ke konkurenci na "lepší") mě vždycky dovede rozvařit krev žilách. Fakt s tim běžte do prčic... všichni jsme "fotografové". Lidi, kteří mačkají své kouzelné krabičky a lezou z nich "dobré fotky". A jestli má na sobě krabička nápis Nikon nebo Pentax... ale, že já se to vůbec obtěžuju psát. Stejně si to nikdo ani nepřečte a zase mě "sejme" nějakou kravinou.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 14 říj 2009, 23:10

Hele mě je jasné, že jiné značky mají taky svoje výhody, tím spíš v jiných cenových kategoriích. Ale o výhodách Canonu se tady nerozepisuju.
Podle mě je srovnání K20D s objektivem za 2000 a 5x dražšího foťáku s 20x dražším objektivem trochu mimo mísu, ale prosím.

Spíš mě napadá releventní srovnání K100D a K-x. Před dvěma lety se K100D prodávala taky se seťákem za 15000, myslím že K-x je v mnoha ohledech velmi slušný pokrok. Ani bych se nedivil, kdyby byla za 2 roky cropová zrcadlovka srovnatelná co do šumu třeba s EOS 5D Mk1.
Vede mě to na myšlenku, jestli se amatérovi, toužícími po nižším šumu, nevyplatí spíš počkat, než přecházet na FF. A tím myslím i amatéry, kteří už mají zrcadlovky s EF a F bajonety, ale cropové.

ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 15 říj 2009, 08:17

proč by mělo být srovnání dvou takových zrcadlovek úplně mimo mísu? Mě by docela zajímalo, jaký je rozdíl mezi špičkou poloprofi a špičkou profi. Vzhledem k Xkrát vyšší ceně bych očekával zázrak, ale to co jsem zatím viděl, mě tolik nepřesvědčilo.

Nějaké kvalitní sklo na K20 by ale byla nutnost, už vzhledem k tomu, že porovnáváš dvě naprosto jiná rozlišení. Na N můžeš mít klidně seťák, jelikož se na hranice jeho rozlišení asi nedostaneš. Na k20 by to chtělo supr sklo, abychom mohli posoudit, co je skutečně vinou šumu, jak moc se podepisuje na jemných detailech už třeba na iso 400.

Co by mě jo hodně zajímalo, by bylo porovnání stejných rozlišení. tedy 15mpix x 2.25 (takový FF ale zatím není) - nebo relevatně snížit rozlišení - vyfotit scénu stejným ohniskem a pak z FF udělat odpovídající crop - to by se pak ukázalo, jak si na tom skutečně stojí. Byl bys k něčemu takovému ochoten?
K-5, K200; S10-20/4-5.6, T17-50/2.8, S50-150/2.8, Pen540, Metz48 ...
|Fotoreporty|

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 15 říj 2009, 08:17

to miky_lbc:

...to, o čem píšeš - viz. Hass forum - je hodně o tom, kdo si takovou a makovou techniku pořizuje.. chci tím říci, že před dvěma lety tu byla také více přátelštější nálada... ale komerční úspěch má svá pozitiva, ale i negativa... takže bych věřil, že pokud by Hass nějakým způsobem začal oslovovat komerční sféru - ve smyslu čistě spotřebitelskou, ne profesionální - věř, že by se i v Hass diskuzích začali objevovat štěkající psy... teď je to skupina lidí, kteří si už těmi začátečnickými, uštěkanými roky prošly a jsou v pohodě, protože dávno ví, že dobrá fotka je mnohem více o jiných věcech, než JEN o technických parametrech techniky, se kterou dělají... a proč jsou tedy u Hasse..?? Proč jim nestačí nějaký stroj kolem 50-100tKč..?? No protože už je nebaví řešit některé "dětské nemoci" "levnějších strojů.. nemusí řešit, jak hodně přiclonit, aby fotka byla jakžtakž koukatelná... jo, popisuji to extrémně, ale myslím, že pokkud k tomu člověk dospěje - a nemusí to být zrovna o Hassovi - tak je v pohodě a víceméně řeší už jen své nápady, inspiraci a jak to všechno zrealizovat.. nemusí plýtvat energií nad řešením technických nedostatků "levné" techniky... tak je to všude.. Škoda, Peugeot apod. jsou fajn vozy.. ale jak si čuchne člověk k vyšší třídě... to samé u audia... Sony, Pioneer, Denon... velké bedny s kravským basákem a výkonem stovek wattů... jo fajn... ale když pak člověk slyší 50W lampový zesilovač v čisté třídě A, krmený z gramofonu a vypouštějící lahodné tóny z elektrostatických bedýnek.... to je prostě jiná liga... takže kvalita techniky ano, ale neměli bychom kvůli tou zapomínat na to hlavní.. na radost z focení.... teď mám K100D a jen starou sračkovou Exactu 28-200 makro... sere mě to... protože jsem se musel zase znovu (podělaný prachy) zbavit krásného A50/1,7 a slušného 18-55 II., ale i s tou Exactou jsem cvakl pár fotek, které se mi líbí a mají pěkný ohlas i u jiných... i kdž bych si dokázal ty snímky představit třeba s K-x a tím portrétním Samyangem 85/1,4 a věřím, že by to technicky byly krásný fotky... :-D ale hold, suchý kohoutky.. nedá se svítit...
Pentax

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 15 říj 2009, 13:50

...já to nemylsle, že třeba elho_cid je štěkající pes... :-D)))

...bylo to míněno obecně... že v okamžiku, kdy je něco rozšířené, dostane se to do rukou i "nezorientovaným" a ti pak pod tíhou neznalosti plácají kraviny....
Pentax

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 15 říj 2009, 21:25

...další recenze i s ukázkou videa...:

http://www.techradar.com/reviews/camera ... ?artc_pg=1
Pentax

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-m/K-x/K-r“