Někdo K-r ?

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 04 říj 2010, 09:42

aes píše:Tiez som zvedavy, ci sa odhodlaju na kit s tou 35/2.4. To by mi uplne stacilo.
Pro mě je rozhodující jestli se táta rozhodne pro K-r nebo EOS 550D. V rámci zachování kompatibility příslušenství ho budu ve značce následovat: tělo je mi totiž lhostejné, k Pentaxu mě táhnou DA Ltd a dobrá zkušenost s *ist-Ds. Pro tátu je Pentax celkem srdeční záležitost, takže šance na návrat jsou slušné. Pokud Pentax opravdu výběrové řízení vyhraje, budu se rozhodovat mezi holým tělem, nebo kitem s DA 35/2.4 - pokud bude. Záklaďákem by byl téměř jistě DA 15 Ltd. Samozřejmě že spolurozhodovat budou i finance - hlavně v otázce "kdy".

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

O.
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od O. » 06 říj 2010, 11:43

Ja do nej asi casem pujdu, misto K200D...

ďaur
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Někdo K-r ?

Příspěvek od ďaur » 08 říj 2010, 05:35

elho_cid píše:Celý uplynulý rok jsem slýchal, že K-x je super, ale chtělo by to body v hledáčku a možná li-onku baterku.
Teď tu máme K-r a nikdo nic. Nikdo si nepřiplatí za diody v hledáčku?

mě spíš překvapuje, že nikdo nepostrádá v hledáčku histogram :?: pro mě je hóóódně důležitější než ostřicí body (inu - amatér:)

li-on baterka tam asi je....

aes
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od aes » 08 říj 2010, 07:14

Az by som povedal, zlate kompakty, kde mas v hladaciku naozajstny zivy histogram, nie len aktualny stav expozicie, ktore si asi myslel ty. Ale mas pravdu, aj to sa hodi celkom dost.
Ale vies, ono je rozdiel priplatit si za tuto featuru, utesnene telo, koliesko naviac takmer dvojnasobkom ceny za K-5. Az tak mi to zmysel nedava.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/

ďaur
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ďaur » 08 říj 2010, 17:40

aes: "..Az tak mi to zmysel nedava....

vždyť jsem psal že su amatér, který přešel z kompaktu (UZ) na zrcadlovku, tam jsem měl "živý histogram". teď se zrcadlovkou zbytečně fotím jednu scénu několikrát - protože jsem se za cca rok nenaučil korigovat expozici podle okamžitého osvětlení tak, aby byla správná. prostě pokud bych si ještě někdy pořizoval jakýkoliv foťák, tak bez histogramu v hledáčku jednoduše a prostě ne. byla by to pro mě dost značná úspora času a neopotřebovávání závěrky. pokud máte na správnou korekci expozice někdo nějaký fígl, dejte prosím vědět. ovšem použití LV a bracketing neberu...

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 08 říj 2010, 18:27

Ja stále tvrdím že zrkadlovka nieje pre každého.Je nesmierny omyl myslieť si že vyrovnaný histogram je vždy a za každých okolností správny.A fígel?Pri tmavom pozadí podexponovať,pri svetlom preexponovať.
Mne sa Kr páči,mám dojem že konštruktéri vypočuli sťažnosti na rôznych fórach,pretože tam pridali tie najdiskutovanejšie veci ktoré v Kx chýbali.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

ďaur
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ďaur » 09 říj 2010, 05:32

Klingo: nejde mi až tak o vyrovnaný histogram, spíš o přepaly při snaze exponovat co nejlépe....

jinak dík za radu ohledně kompenzací, ale s prodejem zrcadlovky ještě chvíli počkám :)

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 09 říj 2010, 09:19

Presne jak psal Klingo. pokud fotis nejaky mensi objekt, ktery je na velmi svetlem pozadi, musis dat dost velkou korekci nahoru (cca 1-1,3 EV) Pri pacne scene musis zas stejne korekci ubrat. Zalezi pak jake pouzivas mereni expozice. Nekdy se vyplati prepnout do mereni se zduraznenym stredem. Chce to si proste to dane telo fotaku trochu osahat a szit se nim. Myslim ze se to da velmi rychle naucit.
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

ďaur
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ďaur » 09 říj 2010, 15:53

BenaCZ:
díky, samozřejmě jsem zkoušel různá nastavení měření, jenže prostě na moje gusto je ten rozptyl při různých scénách či osvětleních dost velký. upřímně řečeno, s ohledem na to, kolik snímků jsem "na zkoušku" pro různé účely - nejen pro měření expozice - udělal, se mi už pomalu začíná nechtít zkoušet. na UZ jsem to měl k plné spokojenosti, zkrátka pro mě by ten živý histogram byl opravdu přínosem č.1, rozhodně bych jej upřednostnil před body ostření....

ale je to osobní věc každého jednotlivce, každý máme své priority :)

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 09 říj 2010, 16:14

Klingo píše:Mne sa Kr páči,mám dojem že konštruktéri vypočuli sťažnosti na rôznych fórach,pretože tam pridali tie najdiskutovanejšie veci ktoré v Kx chýbali.
To bol zámer. Spominam, že niekto pred rokom písal, že určite do roka urobia k-x rev.2 s ostriacimi bodmi. Takže urobili, k-r. Teraz budu paralelne oba modely sekat rok. Každy si kupi to, čo stačí peňaženka.

Mr.Tonny

Příspěvek od Mr.Tonny » 09 říj 2010, 17:21

Ďaur, také jsem měl dříve na Konica Minolta A2 stále zapnutý reálný histogram a celkem jsem nechápal, že ho někdo může mít "vypnutý"...
Je fakt, že to nebylo na 100% se skutečným, ale -0,3 EV to "jistilo".
Myslím, že nejsi sám, také mě reálný histogram už několik let chybí, ale dá se bez něj žít. Jako bez těch ostřících bodů... s oběma by to ale bylo veselejší...

aes
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od aes » 11 říj 2010, 10:25

Ono niektore veci jednoducho do realneho pohladu na scenu cez sklo nedostanes. To su tie vyhody elektronickych hladacikov, ktore vlastne momentalne ako prvy v zrkladlovkach pouzili u Sony s modelmi A33 a A55. Neviem ti povedat, ci tam najdes prave ten zivy histogram, ale tam sa to prave dostat da...takze je to uz len zalezitost firmwaru. Verim tomu, ze mozno casom sa dostanu zrkadlovky do takeho stavu, ze bude mozne napr prepinat medzi skutocnym realnym pohladom ako je to dnes a evf pohladom v hladaciku, nie len cez live view. Ale to je zatial sci fi. Ako stale hovorim, zrkadlovky v komforte zatial len dohanaju kompakty, ale zase su na ine ucely a maju ine vyhody.

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 11 říj 2010, 12:39

aes píše:Ono niektore veci jednoducho do realneho pohladu na scenu cez sklo nedostanes. To su tie vyhody elektronickych hladacikov, ktore vlastne momentalne ako prvy v zrkladlovkach pouzili u Sony s modelmi A33 a A55.
Zajímavější řešení než EVF je hybridní hledáček v APS-C kompaktu od Fuji: http://www.dpreview.com/news/1009/10091 ... lmx100.asp

aes
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od aes » 11 říj 2010, 14:57

vkramar píše:
aes píše:Ono niektore veci jednoducho do realneho pohladu na scenu cez sklo nedostanes. To su tie vyhody elektronickych hladacikov, ktore vlastne momentalne ako prvy v zrkladlovkach pouzili u Sony s modelmi A33 a A55.
Zajímavější řešení než EVF je hybridní hledáček v APS-C kompaktu od Fuji: http://www.dpreview.com/news/1009/10091 ... lmx100.asp
Veru, tak to nie je len sci fi:) Casto si zrkadlovkari hovoria, ze to predsa nepotrebuju v ich profi tele..ved to su len funkcie pre tych co nevedia fotit..ale tak ako sa o stabilizatoroch, live liew, natacani videa a pod. vravievalo, ze to do zrkadlovky nikto nechce a nikto nepotrebuje, uchytilo sa to celkom rychlo:) Som rad, ze vyvoj ide dalej, i ked niekdy trochu pomalsie, nez by sa cakalo.

Mr.Tonny

Příspěvek od Mr.Tonny » 11 říj 2010, 16:18

Tak dlouho už nemám živý histogram, že jsem zapomněl jak se jmenovaly a pomotal to.
Živý je tedy ten co vidím ještě před expozicí, reálný až na exponovaném obrázku... jest tak?
Už se mi to "ke stáří" plete... :(

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-m/K-x/K-r“