Moj nazor na tie hračky je ten, že vsetky korekcie a digitalne filtre zvladnes pri prevode z DNG na jpg napr. v Adobe LR a ešte lepsie.Mike píše:Ahoj,
používáte někdo na k-x funkci korekce přepalů nebo kompenzace stínů ? Případně jaké máte zkušenosti ?
Poradíte začátečníkovi s Kx
Moderátor: Moderátoři
zkoušel jsem to ale myslím, že ten rozdíl není takový...spíš jsem si nastavil přepínání na raw na zelené tlačítko (jinak bezne foto do jpg) a pak to delam v pc...Mike píše:Ahoj,
používáte někdo na k-x funkci korekce přepalů nebo kompenzace stínů ? Případně jaké máte zkušenosti ?
Pentax K-X,DA35 f2.4 SMC Pentax DAL-18-55, M 50/2.0, Sigma UC ZOOM 70-210 1:4-5.6, blesk Exakta CTZ-25
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
telezoom
Caute . Mam v plane nafotit nejake snimky na futbale s k-x om z tribuny na chelsea ale zatial nemam telezoom sklo . mozte mi poradit nejake cenovo dostupne ? Dakujem za pomoc
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: telezoom
Prezri bazar na vivo.sk, niekto tam predava sigmu 150-500 za dobry peniaz. Treba ist do diskusie, tam vyhladať bazar.mariorainy píše:Caute . Mam v plane nafotit nejake snimky na futbale s k-x om z tribuny na chelsea ale zatial nemam telezoom sklo . mozte mi poradit nejake cenovo dostupne ? Dakujem za pomoc
Chlapi mám jeden dotaz. Když fotím s vestavěným bleskem v interiéru kde je celkem hodně tma. Tak si foták jakoby přisvěcuje (zřejmě kvůli ostření). Nic jsem o tom nenašel v manuálu. Divny mi přijde, že je to jakysi nepravidelny. Jednou jo jindy ne. A taky jakym zpusobem se to chová. V blesku začne chrčet jako bych skratoval el. dráty a pak se na chvíly rozsvítí.
Je to chování normální?
Je to chování normální?
Tak jsem si k Ježíšku nechal poslat k mojí Kx blesk Metz 50 AF1. Včera jsem měl tak 1/2 hoďky na nějaké vyzkoušení (nadělit si ho smím samo až pod stromeček
).
Určitě jsem nevyzkoušel všechno, ale měl bych nějaké dotazy.
1. Když mám blesk na těle v režimu PTTL. Jak funguje korekce EV blesku?
Korekci blesku můžu provádět na těle (myslím +1EV -2EV) nebo na blesku (-3EV +3EV). Co se stane když dám třeba -1EV na těle a -1EV na blesku?
Je to nesmysl? Korekce se sčítají nebo ta korekce na těle neovlivňuje korekci ext. blesku (při pokusech bych řekl že ovlivňovala)?
2. Zkoušel jsem ještě pár cvaků kdy interní blesk byl jako comander a externí v režimu Slave. Tam mě v podstatě taky zajímá řízení expozice blesku. V tom bezdrátovém režimu funguje PTTL?
3. Existuje nějaký comander na Pentax fungující stejně jako u Niconu SU800?

Určitě jsem nevyzkoušel všechno, ale měl bych nějaké dotazy.
1. Když mám blesk na těle v režimu PTTL. Jak funguje korekce EV blesku?
Korekci blesku můžu provádět na těle (myslím +1EV -2EV) nebo na blesku (-3EV +3EV). Co se stane když dám třeba -1EV na těle a -1EV na blesku?
Je to nesmysl? Korekce se sčítají nebo ta korekce na těle neovlivňuje korekci ext. blesku (při pokusech bych řekl že ovlivňovala)?
2. Zkoušel jsem ještě pár cvaků kdy interní blesk byl jako comander a externí v režimu Slave. Tam mě v podstatě taky zajímá řízení expozice blesku. V tom bezdrátovém režimu funguje PTTL?
3. Existuje nějaký comander na Pentax fungující stejně jako u Niconu SU800?
1. Korekce se scitaji...zalezi teda na tobe, ktere nastaveni budes pouzivat. Doporucuji si hlavne po nasazeni blesku zkontrolovat, jestli neni nastavena v tele uz nejaka korekce napriklad z drivejsiho pouziti interniho blesku
2. Pri bezdratovem odpaleni vydava interni blesk serii kratkych predblesku, ktere by meli zajistit spravnou synchronizaci blesku. Nemam s tim ale moc velke zkusenosti...blesk prakticky porad pouzivam nasazeny v sankach.
3. Jinak se da pouzit na kratsi vzdalenost i pttl kabel...
http://phottix.cz/blesky-prislusenstvi/ ... -f-fg.html
nebo pouzit ruzne radiove odpalovace...funguji na mnohem vetsi vzdalenost

2. Pri bezdratovem odpaleni vydava interni blesk serii kratkych predblesku, ktere by meli zajistit spravnou synchronizaci blesku. Nemam s tim ale moc velke zkusenosti...blesk prakticky porad pouzivam nasazeny v sankach.
3. Jinak se da pouzit na kratsi vzdalenost i pttl kabel...
http://phottix.cz/blesky-prislusenstvi/ ... -f-fg.html
nebo pouzit ruzne radiove odpalovace...funguji na mnohem vetsi vzdalenost

K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
1. OK chápu
2. Logicky se to dá použít jen v manuálním režimu? PTTL by to nemělo jak přenášet?
3. Jo radio odpalovač jsem si taky objednal, ale pouze bez TTL made in China. Mě šlo právě o něco s přenosem TTL to by snad ten Nikoňáckej SU800 comander měl umožňovat ne? Je to teda IR "odpalovač". Stoji kolem 7k to nějaky radiovy PocketWizardy vyjdou s přenosem TTL vyjdou dráž.
2. Logicky se to dá použít jen v manuálním režimu? PTTL by to nemělo jak přenášet?
3. Jo radio odpalovač jsem si taky objednal, ale pouze bez TTL made in China. Mě šlo právě o něco s přenosem TTL to by snad ten Nikoňáckej SU800 comander měl umožňovat ne? Je to teda IR "odpalovač". Stoji kolem 7k to nějaky radiovy PocketWizardy vyjdou s přenosem TTL vyjdou dráž.
Bohuzel neco takoveho se jen tezko da sehnat pro pentax, jedine PocketWizardy a snad jeste jeden vyrobce nabizel neco podobneho. Navic byva problem s ciskymi odpalovaci, ze se nedakazi vetsinou dostat na cas 1/180s a vznika na fotce tmavy pruh.
Pro me je to stale jeste moc pomaly cas, takze porad hledam nejaky delsi kabel, protoze potrebuji vysokorychlostni synchronizaci...bezdratove nic takoveho pro pentax neexistuje
Pro me je to stale jeste moc pomaly cas, takze porad hledam nejaky delsi kabel, protoze potrebuji vysokorychlostni synchronizaci...bezdratove nic takoveho pro pentax neexistuje

K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
To jsem nezkousel. Kazdopadne pokud by ten blesk na fotaku byl AF540 a palil v rezimu master na plnej ceres, tak tu nadeje je. V controller rezimu urcite ne.
Jeste pry existuje nejaky radio, ktery funguje jako prodluzovak tehle optickejch slave (zdetekuje bliknuti a pak ho zreprodukuje prijimacem slave blesku) ale to jsem uz vubec nezkoumal.
V praxi jsem rad kdyz dosahnu tech 1/180, treba Sigma blesk obcas nestiha.
Jeste pry existuje nejaky radio, ktery funguje jako prodluzovak tehle optickejch slave (zdetekuje bliknuti a pak ho zreprodukuje prijimacem slave blesku) ale to jsem uz vubec nezkoumal.
V praxi jsem rad kdyz dosahnu tech 1/180, treba Sigma blesk obcas nestiha.
tak mi to nedávno nedalo a udělal jsem malý test. fotil jsem a zkoušel při stejném nastavení foťáku měnit a různě kombinovat variace : zaplé korekce přepalů/kompenzace stínů nebo jen samotná kompenzace a naopak a došel jsem k výsledku, že pokud člověk fotí například večer nebo ve zhoršených světelných podmínkách, tak je kompenzace stínů vlastně spíš na škodu, jelokož přidává poměrně dost šumu. Funkce je to vlastně stejná, jako vytažení stínů v lightroomu nebo tak, ale s tím, že ten šum v tmavých oblastech prostě už je. Např. už na iso 100 a při silné kompenzaci stínů je noční obloha nebo podobně, vlastně všechny černé/tmavé věci zašuměná, jak se foťák snažil ptosvětlit co se dá...Skunkey píše:zkoušel jsem to ale myslím, že ten rozdíl není takový...spíš jsem si nastavil přepínání na raw na zelené tlačítko (jinak bezne foto do jpg) a pak to delam v pc...Mike píše:Ahoj,
Zárověň po přímém porovnání snímků jsem zjistil, že kompenzace stínu vlatně svojí funkci splňuje velmi dobře, ale za cenu šumu mi to nestojí. U nového K-x byla tato fce zapnutá a už tenkrát se mi zdál šum docela nízký, např. iso 1600 nebyla žádná tragédie, ale po vypnutí kompenzace se krásně vykresluje černá a šum je o dost menší, vhodný je to např na focení koncertů, kde by tato funkce foťáku poměrně silně zasahovala a degradovala obraz.
Co se týče korekce přepalů, její funkce mi zas tak efektní nepřišla, a to hlavně proto, že nejnižší možné iso zvýší na 200, což mi někdy trochu vadilo např. se světelnou 50-kou. Po zkoumání funkce a jejího vlivu na přepaly jsem k ničemu významnému nedošel, žádná degradace snímku kromě již zmiňovaného iso se nekonala, přepaly a rozdíly při vypnutí fce byly zmého pohledu naprosto zanedbatelné.
Toť moje menší zkoumání

Pentax K-X,DA35 f2.4 SMC Pentax DAL-18-55, M 50/2.0, Sigma UC ZOOM 70-210 1:4-5.6, blesk Exakta CTZ-25