Když se koukneš na vlákna problémů uživatelů s foťáky u jakéhokoli výrobce a u jakéhokoli jeho foťáku vždycky narazíš na spoustu různých problémů. Pentax není vyjímkou. Vřele doporučuji, vždycka tak zjistíš do čeho jdeš. Múžu říct, že mám zkušenosti i s podobným foťákem Canon, konkrétně EOS 550D, a co se týče ostření má často větší problémy než tento Pentax Kr, teda s výjímkou!
Co se týče Kr má skutečně problém s BF a FF v umělém osvětlení klasických wolfram žárovek, jiných světelných zdrojů se to prakticky netýká, ale můžeš tady použít ostření přes LV. Ostření přes display detekcí kontrastu funguje bez problémů.
Mám také Kr a fotím s tim koncerty v jednom klubu, též při velmi špatném osvětlení a nemůžu si na AF stěžovat. Ale mají tam jiný zdroj světla než wolframové žárovky...
Jistou útěchou tady může být že se s tímto druhem umělého osvětlení v praxi už moc nesetkáš, protože tyto žárovky se již fakticky nevyrábí a silnější než 100W už nejde sehnat myslím déle než dva roky! V současnosti je možné sehnat myslím už jen 40W a nižší výkonem. Osobně jsem se s tim setkal pouze v lustru u rodičů v pokoji. Takže když vyměníš žárovky za úsporky nebo LED bude to pravděpodobně OK.

Problém tady je s nějakým způsobem zmateným AF, nikoli s nedostatkem světla. Díval jsem se i na zahraniční servery uživatelů Kr a problém se týká asi opravdu jen tohoto typu žárovek. Vyzkoušel jsem to a je to přesně jak píšeš, 18-55 tady ostří jak chce, všimnul jsem si spíše problém s BF než FF, tady by ještě možná šla použít korekce AF, ale se světelným objektivem Pentax F 50 1.7 jsem byl při TTL ostření přes hledáček prakticky bez šance.. otření přes LV funguje normálně.