Co budeme potřebovat?
- 2 infračervené diody
- jack kabel
- páječku nebo spolehlivou izolepu
- mp3 nebo mobil schopný přehrávat soubory formátu WAV nebo FLAC
- trochu zručnosti
Kde to sehnat a co přesně?
Jako první budeme potřebovat infračervené diody. Pokud nemáte možnost navštívit prodejnu pro elektrikáře, je nejlepší objednat infračervené diody z eBaye. Stačí zadat do hledání „ir diode“. Co je důležité, diody musí mít vlnovou délku 940nm. Já jsem například koupil z eBaye 10 diod za $1. Dále budeme potřebovat kabel s koncovkou jack. Ideální je buďto prodlužovací jack nebo jack-jack kabel. Takovýto kabel koupíte v každém elektru nebo prodejně s PC. Sluchátka se pravděpodobně dají použít také, ale nezkoušel jsem to, obsahují příliš moc malých drátků a mohli byste se v tom ztratit. Něčím ty věci musíme dát dohromady, takže ideálně páječka, v horším případě dobrá izolepa. Pokud budete volit izolepu, tak nejlépe elektrikářskou, protože je do určité míry elastická. No a asi úplně nejdůležitější věci je mít přehrávač (nebo mobil) schopný přehrávat soubory formátu WAV nebo FLAC. Soubory ve formátu MP3 totiž nejsou spolehlivé, ale o tom později.
Jdeme na to
Jako první si připravte jack kabel. Odstřihněte jednu z koncovek tak, aby vám zůstal kabel s jack konektorem – samec (ten který strkáte do mp3

Odstraňte kousek bužírky, aniž byste poškodili vnitřek. Ten by měl vypadat nějak takto:

Dva kabely a kolem plno malých tenkých, které fungují jako země. Těch tenkých se můžete hned zbavit, nebudeme je potřebovat. V případě, že máte kabel, ve kterém jsou tři menší kabely, budete potřebovat červený a bílý, třetí můžete odstřihnout.
Dále velice opatrně odstraňte bužírky z červeného a bílého kabelu:

Připojte je k diodám následujícím způsobem: Každá dioda má dvě nožičky, jednu delší a jednu kratší ([+] a [-]). Připojte diody k sobě tak, aby byly spojeny dlouhá noha od diody č. 1 s krátkou nohou diody č. 2 a naopak. Poté je připojte ke kabelům:

Výsledek může vypadat nějak takto:

Takže máme vyrobený kabel a nyní budeme potřebovat zvukovou stopu, přes kterou vyšleme infračervený impuls zrcadlovce. Tu je nejlepší otestovat ještě na PC v programu Windows Media Player (Winamp, VLC, … nemusí fungovat). Stáhnout si ji můžete odsud. Pro začátek použijte soubor shutter.wav. Připojte kabel do audio výstupu na PC. Nezapomeňte si zapnout na zrcadlovce aktivaci spouště dálkovým ovládáním. Diody by měly mít dosah asi do 1 metru, ale velice záleží na úhlu a dalších věcech (třeba erupcích na Slunci

V archivu jsou také soubory shutter10s.wav, shutter15s.wav atd., označeny jsou podle délky pauzy, která je za impulsem. Na přehrávači si nastavíte opakovaní skladby a spoušť se tak vždy aktivuje po dané pauze automaticky, dokud nezastavíte přehrávání.
Výroba impulsu s pauzou o vlastní délce
Jako první si stáhněte program Audacity 1.2.6. Až jej nainstalujete a spustíte, otevřete soubor shutter.wav. Je v něm daný impuls, který jsem pro vás nachystal. Abyste kabel mohli použít na time lapse, musí být za daným impulsem logicky pauza (např. 20 sekund), po které se spoušť opět spustí. Pauzu za stopu vložíte tak, že nejdříve kliknete na úplný konec impulsu nebo kousek za, a poté v nabídce „Generovat“ zvolíte „Silence“ (nebo „Ticho“). Zadejte požadovaný interval a soubor potom uložte přes „Soubor“ -> „Exportovat jako WAV“. Nahrajte jej do vašeho přehrávače a tam nastavte opakování jedné skladby. Nezapomeňte nastavit hlasitost na max.
Pokud máte tak jako já přehrávač, který nepřehrává WAV, ale FLAC ano, rovněž najdete v archivu i FLAC soubory s délkou intervalů 1, 5, 10, 15, 20, 30, 60 a 120 sekund. Pokud byste si potřebovali vytvořit vlastní délku intervalu, musíte si stáhnout poslední beta verzi Audacity, současná stabilní verze totiž nepodporuje export do FLAC.
Hotovo! Přeji hodně zdaru s time-lapse videi. Pokud máte jakýkoliv dotaz nebo něco nebylo srozumitelné, ptejte se, rád odpovím.