Jak u K-r změnit ISO při zapnutém určitém ostřícím bodě?

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
JoKu
Nový uživatel
Nový uživatel

Jak u K-r změnit ISO při zapnutém určitém ostřícím bodě?

Příspěvek od JoKu » 04 bře 2012, 12:58

Vážení, prosím o radu. Už jsem několikrát narazil na potřebu změny hodnoty ISO při aktivovaném výběru ostřícího bodu mimo střed (manuální výběr jednoho z 11 bodů) a nevymyslel jsem způsob, jak se dostat do menu na změnu ISO bez předchozího zrušení výběru ostřícího bodu. Je to jenom moje blbost nebo to opravdu nejde?
Děkuji.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Jak u K-r změnit ISO při zapnutém určitém ostřícím bodě?

Příspěvek od Ivan-K » 04 bře 2012, 19:10

Zrovna ISO je hodnota ktorú nepotrebujem meniť, nastavím si ju dopredu podla svetelných podmienok , tak aby som neklesol pod požadované expozičné časy, ak to nedovoluje niektorý režim tak to ani nejde, nechce sa mi špárať v teraz režimoch ale podla mna sa to nedá...

EDIT: tak v režime "Sv" to ide ale ten absolútne nepoužívam
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

JoKu
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od JoKu » 04 bře 2012, 20:56

Ivane, díky za info. Fotím převážně s prioritou clony a občas na manuál (a tam mě to nešlo), tak mě ani nenapadlo zkoušet jiné režimy, protože je stejně nevyužívám.
Samozřejmě si také ISO nastavím předem a také fotím téměř výhradně na středový zaostř. bod, kde změna ISO není problém. Ale už se mi několikrát stalo, že jsem musel mimo střed a k tomu ještě pohnout s ISO ...a to nešlo. Samozřejmě se to dá přežít, ale po letech zkušeností s K100DS a K10D mi to přišlo trochu čudné, tak jsem chtěl vědět jestli to není jenom moje blbost.
Díky.

jazzmen
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od jazzmen » 05 bře 2012, 09:15

Páni, neviem, či myslíte toto, ale ISO ide zmeniť aj pri výbere ostriaceho bodu mimo stred. Podržaním tlačidla OK 1 sekundu si vľavej časti displayu prepínate medzi dvoma režimami zobrazenia. Či už režim výberu ostriaceho bodu alebo režim smerových tlačidiel ako funkcie zmeny ISO, vyváženia, uzávierky atď. V tom prípade sa vám ostriaci bod nemení. Ale neviem, či ste toto chceli vedieť :) A jasné v režime Sv si priamo meníte ISO "kolečkom". Pri M,Av,Tv na to musíte tak ako som popísal... cheers

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 05 bře 2012, 11:24

jazzmen - na K5 je to tiez tak, nechcel som ale trepnut blbost. Predcalen Kr som nedrzal :)
Inac bez manualu som tyzden nadaval a potom som si to nahodou vsimol :mrgreen:
...K10+K5...
a rozne serepeticky

jazzmen
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od jazzmen » 05 bře 2012, 13:58

Ja som tiez na zaciatku chodil ako blbec do menu kvoli tomu... Inak ono to tam na displayi svieti "ok 1s", najprv som nerozumel co to signalizuje :) ale tak moja prva zrkadlovka, tak este vela veci neviem...

JoKu
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od JoKu » 05 bře 2012, 18:48

Jo, jo, jo, to je přesně ono co jsem potřeboval. Tak mě to v manuálu uniklo, vždyť se také čte ze všeho až úplně nakonec :-)
Bylo mě divné že by u Pentaxu byli takoví troubové, jak vidno, trouba jsem já...
Děkuji.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-m/K-x/K-r“