Den kdy umřel fotoaparát...

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
peter_01
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Den kdy umřel fotoaparát...

Příspěvek od peter_01 » 13 pro 2024, 10:16

Zdar všichni,
minulý víkend jsem byl na adventní prohlídce zámku Hrádek u Nechanic,na místě se vyskytovala skupina dam v historických šatech a o cosi méně chlapů taky ve fráčku.Nejprv jsem se těšil,že třeba budou průvodci..ale ne,byli se tam jen fotit.Měli k dispozici autobus,a pak při prohlídce nás průvodkyně směrovala tak aby se skupina vyhla.
Focení dali dost času,v nevlídném počasí skupinovky v parku před hlavní budovou(fakt nalehko)potom interiéry.
Když vezmu pronájem busu,individualní průvodce po zámku s focením a půjčení kostýmů...
....a to vše odbyto mobilem...
Amen.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Vnosek
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Den kdy umřel fotoaparát...

Příspěvek od Vnosek » 16 pro 2024, 08:56

Je to tak :)
Hrůza !!!

isaacasimov
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od isaacasimov » 17 pro 2024, 18:39

Dobrý večer pánové, já bych to tak černě neviděl. Zcela jistě dnes naprostá většina populace fotí mobilem, přesto zůstává skupina lidí, kteří mají focení pomocí různých fotoaparátů jako svůj koníček. Tato skupina bude časem určitě menší, ale zase tak rychle ze světa nezmizí. Fotomobily budou a jsou jistě i dnes lepší, tento trend půjde dál. Digitální fototechnika taky pokračuje vývojově úspěšně dál, analogová se možná trochu pro pár nadšenců vrací a pořád vyrábí. Byl jsem v poslední době v zahraničí příjemně překvapen, kolik mladých lidí používá fotoaparáty. U nás nyní moc přehled nemám, fotím převážně v místech bez lidí popř. s minimem lidí. Fototechnika bude časem dražší a dražší, přímá souvislost s výrobou a počtem výrobků. Prognózy prodejů zde dovedou předat kompetentnější členové PXF než jsem já. Obecně, více fotomobilů, méně fotoaparátů, ale naše hobby určitě tak rychle neskončí. Snad jsem dobře pochopil první příspěvek od peter 01 :) :? . Ať nám to hlavně dělá radost :) , a těm s mobily taktéž. Zachycení okamžiku, který dotyčný chce uchovat, jeho kvality, má každý ve svých rukách (a spíše hlavě). a taktéž v peněžence :) . Dobré světlo všem :? .

atti.hombre
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od atti.hombre » 18 pro 2024, 16:06

Tak ono fotenie mobilom je hlavne o tom postprocese v telefone, než o kvalitnej optike. Je to malé, ľahké a pohodlné. O nízkych nárokoch na kvalitu ( platí to i o hudbe či filme ) väčšiny populácie ani netreba hovoriť. Hlavne že sú krásne farby, pleť pekne opálená a nemá vyrážky či vrásky, obloha je nádherná s bielymi obláčikmi a tráva jasne zelená... AI sa postará o štandardnú krásu ... :mrgreen:
Pentax K-3III, hd da 20-40 ltd, smc 15/4.0 ltd, smc 21/3,2 ltd, hd da 35/2,8 Macro ltd, smc 40/2,8 ltd, smc 70/2,4 ltd, hd da 55-300mm f/4,5-6,3 PLM, smc da* 300/4, Sigma 30/1.4 dc hsm, dfa 100/2,8 wr macro, Laowa 12/2,8

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 20 pro 2024, 03:06

Před cca 8 roky odcházející marketingový guru firmy Canon definoval, že mobily s SW pro ovlivnění výsledné fotografie vytlačí z trhu point&shot foťáky. Canonu doporučil zaměření na fototechniku pro náročné hobíky a samozřejmě profíky.
Dnes lze do vybraných modelových řad iOS a Android mobilů nainstalovat SW který umožní plně manuální ovladání procesu focení a natáčení videa ve formátu RAW. Například HeldREEL dovoluje "z ruky" fotit na plné rozlišení čipu snímky s expozičními časy do 30 sekund BEZ STATIVU!!!!! Na displeji v reálném čase můžete sledovat jak vzniká postupně finální obraz. Nejedná se modifikované krátké video ve stylu živý obraz iOS.
Samozřejmě ne všichni mají takto doplněný SW ve svém mobilu, ale třeba ta kostýmová skupina mohla takový SW v mobilu mít.
I staříci jako já vidí že zrcadlovka/bezzrcadlovka do 1000 USD nenabízí nic navíc proti mobilu. Jde pouze o dvířka do světa velkých foťáků za velké peníze. Z mobilu lze produkovat díky RAW computingu i fine artové fotky do velikosti 1 metr.
Dobrý kameraman natočí s gimbálem velmi kvalitní svatební video na mobil s proRes záznamem.

Jednoznačná výhoda mobilu je že MÁTE KDYKOLIV V KAPSE k dispozici kameru, foťák a výkonný počítač.
FOTOAPRÁT A FOCENÍ/FILMOVÁNÍ NEUMÍRÁ. Jen prochází další velkou transformací jako když Leica vyrobila první foťák na kinofilm, nebo se na trhu o mnoho let později objevil první komerční digitál.
Nebo jako když kapesní kalkulačky zcela semlely logaritmické pravítko.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

vildaboy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od vildaboy » 20 pro 2024, 08:47

Jojo, takřka přesně takové téma sem tu i já dřív zaváděl. Z focení se stal pro všechny naprostý standard. Dřív sem odkudkoliv, kde jsem fotil takřka jedinej, tisknul fotoknihu a ukazoval v ní fotky. Nadšení a chvála, jakou má fotograf schopnost správného pohledu, zaostření atd...........Dneska na focení školních akcí beru objektivy, které umožní nebýt při focení v davu mobilů a sám si hledám správná místa, která na fotkách vyniknou.....Pro nás je to o to větší motivace = nejít s davem :)) Foťák mám pořád a měnit ho za mobil nebudu nikdy :)) :? :lol:
Pentax K30; Pentax 15/4 ltd, Pentax 50/1,8 , Pentax 35/2,8 macro, Tamron 28-75/2,8 , Helios 58/2

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“