Spekuluje se, že H znamená hybrid, protože velký důraz byl dán na video. DCI 4K/200Mbps, F-log, simulace Eterna atd. Designově převzal některé prvky ze středoformátu GFX, např. horní stavový displej a přesunutí kompenzace expozice na roller. Takže asi osloví více lidí, kteří preferují zažité ovládání DSLR.

Asi největší změnou je zavedení 5-osé stabilizace, kterou FUJI pro fotografii dlouho odmítalo, spekulovalo se, že X mount stabilizaci neumožňuje. Video si zřejmě řešení vynutilo. V případě použití 2-osé stabilizace v objektivu, která mě např. v 50-140 přijde skvělá, se automaticky zapnou pouze zbývající osy v těle.
Foťák je oproti X-T2 větší a bytelnější, což ocení chlapi s velkýma rukama nebo ti, co často používají velká skla, např. ohlášený dvoukilový XF 200/2.
Změna je i v hledáčku - větší rozlišení, frame rate, i větší vzdálenost od LCD displeje - více místa pro nos.
Poměrně zajímavá je informace o zlepšení AF. X-T2 (stejný 24Mpx senzor) měla jeden ostřící bod rozdělený na 5 oblastí, X-H1 má těchto oblastí 60. Očekává se se rychlejší a jistější kontinuální AF, když ne hned, tak zcela jistě s dalšími firmwary.

Cena se ještě neví, v USA je ca 2000 USD.
Teším se, jak si s ní v Hybernský pohraju ale patrně mě rovněž ke změně nepřinutí. Stále mi naprosto vyhovuje moje X-T1. Asi by mě zlomilo, kdyby se objevil sensor s dynamickým rozsahem dnešního středoformátu (kolem 15 EV). Uvidíme, kdy se objeví organické sensory... Ale pro někoho, kdo často točí video, je X-H1 skvělá věc.
A ještě poznámka k marketingu. To, že se v den představení objeví současně několik recencí od zahraničních fotografů, je pro mě už běžný. Ale co mě překvapilo, že české zastoupení oslovilo min. tři mé kamarády, se kterými se setkávám v Hybernský, aby rovněž pro první den představení připravili své dojmy. To myslím, běžný není.