prečo mirrorless PEN micro 4/3
http://www.roebuck.sk/ (Karol Srnec - šefredaktor ephoto.sk)
Nikon 1 – systém postavený na fotoaparátoch s 1″ snímačom. Ten je bohužiaľ pre mňa nedostatočný. Práca s hĺbkou ostrosti je takmer nemožná, obrazová kvalita je na úrovni kvalitného kompaktu. A to mi nestačí.
Canon – na trh prišiel ako posledný, CSC berie ako nutné zlo a tak predtavil jediný fotoaparát a hŕstku netaujímavých objektívov. Asi ani skalní fanúšikovia Canonu si ho nekúpia.
FujiFilm – nádherné fotoaparáty, najlepší obrazový výstup, kvalitné objektívy. Teoreticky víťaz. Niektoré objektívy, práve tie čo chcem, sú ale pomalé v zaostrovaní. Nehľadám rýchlik čo sa vyrovná zrkadlovke, ale čo je moc, to je moc.
Sony – NEX-y sa mi páčia od začiatku. Druhý najlepší obrazový výstup. Chýba mi ale v portfóliu skutočne perfektný fotoaparát. Všetky su na mňa príliš moderné. Ale hlavne mi chýbajú v portfóliu lepšie objektívy. Nevedel by som vyskladť kompletnú zostavu objektívov.
Samsung – táto značka ma neoslovila. Nie žeby bola zlá, dokonca majú aj pár zaujímavých objektívov. Akosi ale cítim, že to nie je tradičný výrobca fotoaparátov.
Panasonic – vždy som vnímal ich fotoaparáty skôr ako dobre v snímaní videa. Dizajnom ma neoslovili, až do nedávna. Nový model GX7 je skutočne veľmi pekný, inovatívny, perfektne ovládateľný. K dispozícii je široká paleta objektívov.
Olympus – testoval som asi všetky modely. Rovnako ako Panasonic používa Micro 4/3 snímač, ktorý nie je až taký výkonný ako APS-C. Fotoaparáty vyrába ale veľmi pekné a naviac rýchle. Široká je paleta objektívov a niektoré sú skutočne vynikajúce.