další zajímavé vlastnosti:
7.7cm (3.0”) 3:2 Clear View LCD with 1,040k dots
iFCL metering System with 63-zone Dual-layer Metering Sensor
Exposure compensation +/-5 stops.
External Microphone socket
zdroj:
Canon EOS 550D Announced
Moderátor: Moderátoři
No já jsem kdysi četl nějaký článek o tom, že aby bylo sklo plně využité, tedy obraz maximálně ostrý, musí mít snímací médium rozlišení asi o 1/4 větší (možná to číslo bylo jiné), byl to český článek v nějakém časopisu, nebyl to časopis o fotografování, něco technického co se na pultech asi nevidí, je to asi 4 roky zpět (?).Karci píše:Ja som myslel, že výrobcov už prešlo zvyšovanie počtu pixelov. Aj 15Mega je už moc na aps-c. Len dúfam, že PENTAX neporuší sľub s nezvyšovaním počtu pixelov.
Kedysi sa viedli debaty, že 15 megový čip na aps-c dokáže vykresliť teoreticky 2x viac čiar, ako dokáže preniesť objektív. Tak o čo im ide?
O tomhle jsem hodně přemýšlel a myslím že i tady vznášel podmět k diskusi...miky_lbc píše:...
S šumem je to podobné... ano, větší hustota čipu = vyšší šum. Jenže pokud to znamená i vyšší rozlišení, tak je možnost výslednou fotografii změnšit vhodným algoritmem na rozlišení nižší a šum tak potlačit. Jenže tohle recenzenti neví, takže klidně porovnávají 100% výřezy bez ohledu na rozlišení.
Například K20D tímhle hodně utrpěla, protože při 100% měla logicky vyšší šum, než její 10 MPX konkurence. Páni recenzenti asi pozapomněli, že má o 47% větší výstup... kdyby porovnávali vhodně (třeba i tiskem), tak by zjistili, že obrazově většinu svých konkurentů porazila i v oblasti šumu.
...
Myslím, že v tomhle případě tomu tak bohužel zcela určitě nebude. Kx používá výborný a naprosto vychytaný čip, který od Sony využívá obrovské množství výrobců.ByWondra píše:O tomhle jsem hodně přemýšlel a myslím že i tady vznášel podmět k diskusi...miky_lbc píše:...
S šumem je to podobné... ano, větší hustota čipu = vyšší šum. Jenže pokud to znamená i vyšší rozlišení, tak je možnost výslednou fotografii změnšit vhodným algoritmem na rozlišení nižší a šum tak potlačit. Jenže tohle recenzenti neví, takže klidně porovnávají 100% výřezy bez ohledu na rozlišení.
Například K20D tímhle hodně utrpěla, protože při 100% měla logicky vyšší šum, než její 10 MPX konkurence. Páni recenzenti asi pozapomněli, že má o 47% větší výstup... kdyby porovnávali vhodně (třeba i tiskem), tak by zjistili, že obrazově většinu svých konkurentů porazila i v oblasti šumu.
...
Myslíte, že snížení rozlišení K-7 (vhodným algoritmem) na 12mpix by vyprodukovalo nižší šum než u K-X?
A myslíš, že nebude?elho_cid píše:Je to sice škoda, ale zdá se, že 60D už nebude a s 50D skončí éra dostupných EOS těl s dobrou ergonomií.
Teď jsem teprve rád, že jsem se přiklonil víc k Pentaxu, protože 7D je nam mojí horní psychologickou hranící ceny a 550D je pod mojí dolní hranicí akceptovatelnosti.
Jenze i kdyz se jedna o bayerovu mrizku, tak pocet svetlocivnych bunek je stejny jako uvadene rozliseni...tim padem rozlisovaci schopnost cipu je zavisla na tomto poctu "subpixelu". Pak nasleduje interpolace a algoritmy vypoctu obrazu...takze takova dobra alchymiemiky_lbc píše:Debata o tom, že 15 MPX je víc než vykreslovací schopnost objektivů atd. atd. a bla bla je naprosté a nesmyslné klišé...
... vzhledem k tomu, že u všech těhle MPX obrů (tedy všeho 6MPX +) se jedná o bayera, tak jen z principu téhle technologie je jasné, že kvalitativní nárůst tu bude ještě do 4x překročení vykreslovací schopnosti skla. A u toho ještě zdaleka nejsme.
.
.
.
Njn... ale segment uživatelů 30D-40D-50D je hodně širokej. Je spousta uživatelů, co chce stroj robustnější konstrukce než třídy XX0D. A přitom za něj nejsou ochotní utratit 40 tis.elho_cid píše:7D se i za stávající cenu prodává velmi dobře, nezlevní jen tak. Ona se jim totiž povedla. Je dražší než Nikon D300s a přitom se líp prodává (o K-7 nebo jiných konkurentech ani nemluvě).
Ale o to právě jde... počet světlocitlivých buněk je stejný jako rozlišení, jenže reálný obsah pixelu je složeninou z mnoha buněk (každá reaguje na jinou barevnou složku).strecha píše:Jenze i kdyz se jedna o bayerovu mrizku, tak pocet svetlocivnych bunek je stejny jako uvadene rozliseni...(miky_lbc píše:Debata o tom, že 15 MPX je víc než vykreslovací schopnost objektivů atd. atd. a bla bla je naprosté a nesmyslné klišé...
Aby si nekoho nezmatl, tak upresnuji. Vystup o 47% vetsi vystup je v plose. Narust fotky do strany je mnohem mensi. U ctvercoveho formatu odmocnina. U 3:2 se mi to nechce pocitatmiky_lbc píše: Například K20D tímhle hodně utrpěla, protože při 100% měla logicky vyšší šum, než její 10 MPX konkurence. Páni recenzenti asi pozapomněli, že má o 47% větší výstup...