NOVÝ PENTAX Optio W80
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
NOVÝ PENTAX Optio W80
12 Mpix, 5x optický zoom (28-140mm pre 35mm formát), Pixel Track, Waterproof do hĺbky 5m bez časového obmedzenia, Dustproof, mrazuvzdornosť, odolnost voči pádu z výšky 1 m, Smile Detection, HD video (1280 x 720 30 obr/s) a menu v českom jazyku...
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh
Jak krasavec vypadá

těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6
O testu vím, umím používat i google. Jen jsem se ptal na osobní zkušenosti, protože ty jsou nejlepší. Zatím taky počítám s tím, že seženu spíš výprodejovou W60. Ale na dpreview testují foťáky jen na tovární nastavení a nijak si nehrají s nějakým laděním. Třeba ta W80 jde nastavit tak, aby takové skopičiny nedělala.
Tak moje sestra dostala ten Pentax W60, podvodní kompakt a moc se jí líbí (růžová barva, kreativní režimy pejsek a kočička). Mě zase překvapilo, že to má docela dost funkcí (braketing, intervalové snímání, rozšíření dyn. rozasahu, manuální a hyperfokální ostření) při (na kompakt) svižném ovládání a fotky pořízené na ISO 800 vypadají prohlížené na i na full HD televizi dost slušně.
Docela jsem se dlouhou dobu po nem poohlizel, protoze jsem chtel nejaky dalsi fotak, ktery bych mohl brat do mist, kde by zrcadlovka nevydrzela. Jedine co mi na nem vadi je absence originalniho podvodniho pouzdra pro potapeni. Sice je utesneny, ale do slane vody bych se s nim bal, protoze tesneni brzo odejde a pretesneni bude asi stejne drahe jako u konkurencniho olympusu.elho_cid píše:Tak moje sestra dostala ten Pentax W60, podvodní kompakt a moc se jí líbí (růžová barva, kreativní režimy pejsek a kočička). Mě zase překvapilo, že to má docela dost funkcí (braketing, intervalové snímání, rozšíření dyn. rozasahu, manuální a hyperfokální ostření) při (na kompakt) svižném ovládání a fotky pořízené na ISO 800 vypadají prohlížené na i na full HD televizi dost slušně.
Zajimalo by me jestli nekdo nevite o nejake moznosti kde poridit vodotesna pouzdra na nektery z pentaxu? Mam jeste optio A10 (uzasne velky cip a svetelnost na tak male telo...srovnatelne s canon G10, navic jeste stejna stabilizace jako v K10D), takze kdyby se dalo sehnat za rozumnou cenu do priblizne 10 tis. tak by to byla parada...
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
Proti slané vodě je ideální pravidelně po vynoření oplachovat se sladké. Dělám to tak i s pevným pouzdrem na Canon.
Pentax dřív pevná pouzdra dělal, ale na A10 asi ne. Podívej se na www.digideep.com
Pentax dřív pevná pouzdra dělal, ale na A10 asi ne. Podívej se na www.digideep.com
Je to skoda, ze dnes uz nevyrabi pouzdra pro kompakty. Nevim jestli by se vyplatilo si nechat udelat pouzdro na zakazku na optio A10...hlavne mu chybi ukladani do RAW, coz pro foceni pod vodou je to hlavni (doladovani barevnych kanalu).
OT: Mate nekdo zkusenosti s focenim zrcadlovkou pod vodou? Zajimalo by me pouziti optickeho hledacku, protoze kdyz mam nasauzenou masku, tak je vzdalenost oka od hledacku vice nez 20mm nutnych pro videni obrazu. Take jsem slysel, ze je s pouzdrem a externimi svetly obrovsky a tezkopadny...zajimala by me hlavne kombinace K10D a smc 12-24
OT: Mate nekdo zkusenosti s focenim zrcadlovkou pod vodou? Zajimalo by me pouziti optickeho hledacku, protoze kdyz mam nasauzenou masku, tak je vzdalenost oka od hledacku vice nez 20mm nutnych pro videni obrazu. Take jsem slysel, ze je s pouzdrem a externimi svetly obrovsky a tezkopadny...zajimala by me hlavne kombinace K10D a smc 12-24
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
>lho_cid: pokud by bylo mozne ziskat od sestry nejake zabery pod vodou, bez upravy, poslal bys mi je? Predem diky! :]
Tenhle koncept fotaku s odolnosti do par metru by mohl byt vyborny s v kombinaci s pevnym pouzdrem, kde by fotak prezil i pripadne vyplaveni, to se stejne stava v drtive vetsine pripadu v male hloubce .. A ja uz zastavam nazor, ze neni otazka zda se pod vodou fotak vyplavi, ale kdy se vyplavi :/ ..
OT a poporadku: pokud vim, na Optio A10 se zadne pevne pouzdro nedela, jen takove ty 'sprcky', pred kterymi durazne varuji.
Navic nechci nikomu brat iluze, ale ono to Optio A10 zase takove terno pod vodou nebude, svetelnost f/2.8 na sirokem konci ma skoro kazdy kompakt, po prepoctu zacina na 36mm (takze pod vodou z toho mas peknou padesatku ;) ..), snimac velikosti 1/1.8" je sice lepsi nez v beznych kompaktech s 1/2.5" snimacem, ale co jsem koukal na snimky s vyssim ISO, neni to i pres tech 'jen' 8Mpix take zadna slava. A o RAWu uz jsi psal sam. Srovnavat to s G10 je trochu .. usmevne :]
Na DSLR pentaxy obecne se daji nechat udelat pouzdra primo na miru (a to ne jen na typ fotoaparatu, ale primo na dany kus). Bud z Italie okolo 15kKc, nebo primo v Cechach za priblizne 20kKc. Predem ale doporucuji si foceni se zrcadlem pod vodou vyzkouset, abyste neutratili velke penize za neco, co pak spise nevyuzijete. Ona to uz je opravdu velka obluda, navic foceni bez blesku na delsich ramenech ma vyznam mozna nekde v metru hloubky v Egypte, takze ve vysledku mate pod vodou obrovske monstrum, se kterym se neda delat nic jineho nez fotit, ponor si jinak moc neuzijete (cest vyjimakam :] ..) a u 'nevypotapenych' lidi to muze hodne prispet k tzv. task overload faktoru.
Hledacek je opravdu maly, nevim jak se to resi u pouzder pro Px, ale ikelite ma neco jako zvetsovaci lupu. Ale idealne asi K20D a live preview, foceni pod vodou bez displaye si moc predstavit neumim.
Dostat zdradlovky pod vodu v takovem stavu, aby fotky za neco uz staly, je otazka tak +50tisic. A moc se to smerem dolu financne ocurat neda :/ ..
Tenhle koncept fotaku s odolnosti do par metru by mohl byt vyborny s v kombinaci s pevnym pouzdrem, kde by fotak prezil i pripadne vyplaveni, to se stejne stava v drtive vetsine pripadu v male hloubce .. A ja uz zastavam nazor, ze neni otazka zda se pod vodou fotak vyplavi, ale kdy se vyplavi :/ ..
OT a poporadku: pokud vim, na Optio A10 se zadne pevne pouzdro nedela, jen takove ty 'sprcky', pred kterymi durazne varuji.
Navic nechci nikomu brat iluze, ale ono to Optio A10 zase takove terno pod vodou nebude, svetelnost f/2.8 na sirokem konci ma skoro kazdy kompakt, po prepoctu zacina na 36mm (takze pod vodou z toho mas peknou padesatku ;) ..), snimac velikosti 1/1.8" je sice lepsi nez v beznych kompaktech s 1/2.5" snimacem, ale co jsem koukal na snimky s vyssim ISO, neni to i pres tech 'jen' 8Mpix take zadna slava. A o RAWu uz jsi psal sam. Srovnavat to s G10 je trochu .. usmevne :]
Na DSLR pentaxy obecne se daji nechat udelat pouzdra primo na miru (a to ne jen na typ fotoaparatu, ale primo na dany kus). Bud z Italie okolo 15kKc, nebo primo v Cechach za priblizne 20kKc. Predem ale doporucuji si foceni se zrcadlem pod vodou vyzkouset, abyste neutratili velke penize za neco, co pak spise nevyuzijete. Ona to uz je opravdu velka obluda, navic foceni bez blesku na delsich ramenech ma vyznam mozna nekde v metru hloubky v Egypte, takze ve vysledku mate pod vodou obrovske monstrum, se kterym se neda delat nic jineho nez fotit, ponor si jinak moc neuzijete (cest vyjimakam :] ..) a u 'nevypotapenych' lidi to muze hodne prispet k tzv. task overload faktoru.
Hledacek je opravdu maly, nevim jak se to resi u pouzder pro Px, ale ikelite ma neco jako zvetsovaci lupu. Ale idealne asi K20D a live preview, foceni pod vodou bez displaye si moc predstavit neumim.
Dostat zdradlovky pod vodu v takovem stavu, aby fotky za neco uz staly, je otazka tak +50tisic. A moc se to smerem dolu financne ocurat neda :/ ..
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
Diky za vycerpavajici odpoved...presne neco takoveho jsem potreboval vedet...hlavne jsem se bal toho foceni pod vodou se zrcadlem a hlavne jsem si to neumel moc prakticky predstavit...spachal píše:>lho_cid: pokud by bylo mozne ziskat od sestry nejake zabery pod vodou, bez upravy, poslal bys mi je? Predem diky! :]
Navic nechci nikomu brat iluze, ale ono to Optio A10 zase takove terno pod vodou nebude, svetelnost f/2.8 na sirokem konci ma skoro kazdy kompakt, po prepoctu zacina na 36mm (takze pod vodou z toho mas peknou padesatku..), snimac velikosti 1/1.8" je sice lepsi nez v beznych kompaktech s 1/2.5" snimacem, ale co jsem koukal na snimky s vyssim ISO, neni to i pres tech 'jen' 8Mpix take zadna slava. A o RAWu uz jsi psal sam. Srovnavat to s G10 je trochu .. usmevne :]
Jinak srovnani optio A10 a G10 jsem opravdu myslel jen ve velikosti cipu...jinak je to opravdu nebe a dudy

Jinak po zkusenostech s par fotaky co jsem mel pujceny pod vodou, tak jsem byl velice zklaman z kvality fotek (hlavne olympus)...postradal jsem ucinou stabilizaci, protoze prece jen pod vodou se clovek vznasi a tak mnoho fotek bylo rozmazano i na casy, ktere nad vodou udrzim kdykoliv!
Sum pod vodou pak dostava neprijemny nadech do cervena...asi protoze je to vlnova delka, ktera je nejvice filtrovana...
Jinak jedine co me odradilo od koupe W60 je chybejici SR... spis se divam ted po starsim canon G9 a originalnim pouzdru...na zacatek je to myslim ze dobra kombinace...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ted uz jsme opravdu mimo tema, takze jen kratce, pokud OPRAVDU chcete pod vodou fotit, udelejte rozhodnuti, zda zrcadlo (ktere uz vetsina z nas ma), nebo kompakt&case. Cenove to vyjde asi tak nastejno, protoze nedoporucuji kupovat levne reseni, pod vodou je to se svetlem na levacku a kompromisy jsou stejne jak nakup levneho stativu :], jen to radove vice leze do penez. Proste drive nebo pozdeji zjistite, ze vas nektera vlastnost omezuje natolik, ze se to uz neda :] a se ztratou vse prodate a koupite za draho neco jineho.
Az udelaji pouzitelny kejz (hlavne cenove) na Panasonic LX3, nebude co resit, tohle je pod vodu z kompaktu neskutecna vec (RAW, Leica sklo, 24mm, F/2.0, video 1280 x 720 .. mnam!), do te doby subjektivne tvrdim, ze neni lepsi moznost (v kompaktech), nez Canon G10, vzhledem k cene originalniho kejzu (mne to vyslo na jare na ~13kKc komplet). Mluvim z vlastni zkusenosti, pod vodou uz par let fotim a par tech digitalu mi rukama proslo (Olympus neni vubec spatny, takovy stary C5050 se svetelnosti f/1.8 a 0.56x predsadkou mam dodnes a nebyt te pomalosti a maleho rozliseni, nemenil jsem ho). V cistem mori, se spoustou svetla, se ty rozdily tak nepoznaji, ale tady v Cechach se teprve 'lame chleba' :]. Ale kazdej si tim asi musi projit sam :P ..
Az udelaji pouzitelny kejz (hlavne cenove) na Panasonic LX3, nebude co resit, tohle je pod vodu z kompaktu neskutecna vec (RAW, Leica sklo, 24mm, F/2.0, video 1280 x 720 .. mnam!), do te doby subjektivne tvrdim, ze neni lepsi moznost (v kompaktech), nez Canon G10, vzhledem k cene originalniho kejzu (mne to vyslo na jare na ~13kKc komplet). Mluvim z vlastni zkusenosti, pod vodou uz par let fotim a par tech digitalu mi rukama proslo (Olympus neni vubec spatny, takovy stary C5050 se svetelnosti f/1.8 a 0.56x predsadkou mam dodnes a nebyt te pomalosti a maleho rozliseni, nemenil jsem ho). V cistem mori, se spoustou svetla, se ty rozdily tak nepoznaji, ale tady v Cechach se teprve 'lame chleba' :]. Ale kazdej si tim asi musi projit sam :P ..
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
A na Pentax K20D nemas podvodny kejz?
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4