Já dělám všechna pozorování z rawu, do jpegu (kvůli prostoru pro následném úpravy) skoro nefotím. Možná to bude opravdu jak píše zirecek - jeden kanál už je na 255, takže se to na první pohled jeví jako přepal, ale další třeba ještě ne, takže z toho místa člověk dostane ještě nějakou kresbu a pak i když je to takový "skoropřepal", vypadá to ještě přirozeně. Napadá mě, že by to mohlo být i díky té jiné barevné masce, ale to opravu jen hádám.
Každopádně co se mi u KP jevilo na první pohled jako přepal, to taky přepal většinou byl (a možná i DxO Photolab je na přepaly extrémné háklivý a hlásí už třeba i jen jeden kanál na 255 jako přepal, to teď nevím). S X-T2 jsem k tomu proto ze začátku přistupoval stejně a nadával si, proč jsem fotil u taky dynamické scény jen na -0,7 a ne třeba na -1,3, jenže pak jsem zkusil stáhnout světla a vypadalo to velmi přirozeně.
Abychom si rozuměli - když je na scéně něco jasně bílého a ještě na to svítí prudké slunce, k tomu je na pozadí pro změnu něco tmavého ve stínu, určitě nepotřebuji, aby mi foťák vykreslil kompletně detailní a věrnou kresbu každého milimetru. V reálu to nevidím ani pouhým okem v takové situaci!

Drobné malé přepaly mi ve fotce nijak nevadí. Třeba tady bílý flíček na hlavě
http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... play_media
Kdybych z toho místa chtěl získat kresbu srsti, už bude muset být asi šedý, ona tam má i naživo tu srst tak sněhově bílou, že i pouhým okem prakticky nevidím "kresbu".
Taky v praxi nedokážu rozeznat, jestli je DR 12,5 EV, 13,1 EV nebo třeba 14 EV

Šlo mi jen o jednu praktickou zkušenost s dynamicky náročnou scénou a že se mi líbilo, jak to ten snímač v X-T2 zvládl, tak jestli třeba ostatní nemají podobnou, anebo třeba zase jinou zkušenost. Je možné, že u KP bych zase u stejné scény vytáhl lepší obraz ze stínů a proto by u jeho snímače zase líp fungovala kompenzace třeba -1,5 EV, to netuším.
Chtěl bych časem začít fotit (hlavně) psí portréty a štěňata a tak i pro chovatele jako takové menší zakázky, to by mě bavilo. A proto se pokaždé snažím poznat svou techniku v různých náročných situacích a co nejvíc do hloubky. Možná to pak ostatní vnímají jako nimrání se v nesmyslech (kulantně řečeno

), ale mám potřebu všechno pořádně pochopit, abych případné chyby vychytával víc při tréninku než až naostro "při závodě"