Příspěvek
od hilda4sea » 09 bře 2016, 11:54
Fuji X-Pro2 - zkušenost
Díky laskavosti firmy Fujifilm jsem měl možnost vyzkoušet novinku X-Pro2 během workshopu v Meet Factory. Seznámení bylo bohužel krátké, trvalo jen hodinu a půl a nafotil jsem cca 100 fotek. Použil jsem objektivy XF 23, XF 18-55 a XF 50-140.
Co mně nejvíce zaujalo:
Dobře zvolená velikost a váha těla, což umožňuje jisté držení i s kilovým XF 50-140.
Joystick pro posouvání ostřícího bodu a aktivaci volby velikosti ostřícího bodu nebo pole (podle nastavené funkce AF).
Možnost kompenzace expozice palcem pomocí kolečka +/-3EV, nebo po nastavení funkce C změna hodnoty +/-5EV ukazováčkem pomocí přeního roleru.
Display LCD s rozlišením 1,62 M, který při použití lupy nabízí velmi dobrý přehled o ostrosti detailů na snímku. Samozřejmě také usnadní manuální ostření např. při focení makra.
EVF pracuje výborně a mám dojem, že se odezva ve velmi slabých světelných podmínkách ještě zlepšila ve srovnání s X-T1 a prodlevu jsem nepozoroval. Tady je vidět, že technologie postupují opravdu rychle.
Překvapivě se mi zdá, že i když došlo ke zvýšení rozlišení čipu ze 16 na 24 Mpx, tak se zvýšila u novinky X-Trans III odolnost proti šumu ve srovnání s X-Trans II.
Nemám editor RAF z X-Pro2 a tak jsem fotky pořizoval ve formátu JPEG. Bavil jsem se o tom s lektorkou. Řekla, že dnes už fotí zakázky převážně s Fuji a používá JPEG SOOC upravený ve Photoshopu. (Fotí hlavně fashion a promo book´s). Redakcím časopisů to vyhovuje. POZOR! Např. originální snímek backstage JPEG SOOC má 68,7 M bez komprese (lze navolit).
Kvalita snímků, které jsem nafotil jen při původním osvětlení interiéru je vynikající. Zejména těch pořízených objektivem XF 50-140. AWB pracovalo perfektně a výsledkem je věrná barva pleti. Zachycení detailů 24 Mpx je podle očekávání lepší než 16 Mpx. Doostření snímků v PP bylo spíše symbolické při resamplování fotek do galerie.
Nejsem nadšencem OVF a jeho použití s velkými objektivy je omezené, protože jejich tubus zasahuje do zorného pole hledáčku.
Když své dojmy shrnu, tak bych zdůraznil zlepšení funkce AF, joystick a kvalitu formátu JPEG. Cena je vysoká. Vyšší než konkurence. Na druhou stranu dostanete vypiplané tělo MLC se dvěma sloty na SD kartu, hodně pokročilým systémem AF a obrazovou kvalitou, která plní požadavky agentur a redakcí časopisů.
V galerii jsou dvě fotky z workshopu (backstage a portrét).
PS: Ne, nerozbíjím prasátko – zatím.