Pentax - drby a dalsi

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Full frame Pentax - drby a dalsi

Příspěvek od miky_lbc » 26 dub 2013, 09:02

matak77 píše:
miky_lbc píše:On neni obráběcí stroj jako obráběcí stroj...

... a mimochodem. Co já vim, tak ve "světě obráběcích strojů" neni pár milionů žádné velké numero :-).
Miky máš naprosto fascinující potřebu komentovat i věci kterejm absolutně nerozumíš. Za 3,5M bez daně seženeš obrábecí CNC centrum na 5ti tunovej obrobek se zásobníkem na 20 nástrojů.. Pokud chceš něco extra drahýho (a to ty určitě chceš), vydej se do Itálie a mimo vyhozených peněz si připrav i nervi, páč tolik potíží a reklamací bys nezažil ani s tvejma 1000 K-5kama. Nicméně pořád se s cenou pohybujeme v řádech milionů, nikoli desítek či dokonce stovek miliónů.
Z čeho usuzuješ, že tomu nerozumím? Mám vystudovanou průmku a programováním CNC jsem (nejen ve škole) trávil rámcově stovky hodin času. Svého času jsem dokonce provozoval krátce firmu, která 3 CNC vlastnila. Můj nejbližší příbuzný má společnost, která navrhuje průmyslové výrobní linky a staví prototypy nových mašin. Teď zrovna třeba dodělávám jedné nejmenované značce produkují (mimojiné i) obráběcí stroje katalog, který jde příští týden do tisku... ;-).

Neříkám, že se nedá za 3,5M koupit CNC obráběcí stroj... jde to samozřejmě i levněji. Co jsem řekl, že v téhle oblasti "pár milionů" není žádné velké numero. Máš představu, kolik stojí plně automatická moderní CNC linka s automatickou jakostní kontrolou?
Naposledy upravil(a) miky_lbc dne 26 dub 2013, 09:11, celkem upraveno 2 x.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 26 dub 2013, 09:10

hilda4sea píše:Pentax:
"A Pentax FF camera is under development. It will be a type that is different from all the others".

Zkusme použít vylučovací metodu: Co je běžné FF u jiných?
1) DSLR - Canon, Nikon
2) SLT - Sony (semitransparent)
3) Mirrorless s hledáčkem - Leica
4) Mirrorless bez hledáčku - Sony

Co nikdo nemá?
Mirrorless s EVF a dotykovým dispslejem. To by byl FF odlišný od ostatních.
Pro mě osobně to zní naprosto děsivě :-(.

Doufám, že Pentax půjde cestou DSLR... nevím sice jak tam dostat "to jinak".

Já osobně (a asi to je samozřejmě blbost) bych viděl obrovskej potenciál v tělu, které by bylo postavené s AF na technologii Contaxu. Tz... AF pohybem čipu, i u manuálních objektivů.

Zní to asi přitažené za vlasy a je mi jasné, že to neni reálné... ale bylo by to něco, u čeho by si člověk řekl "wow" a hodně by to mixlo kartama.

Přecejenom si představte, že skrze nějakou redukci můžete použít s plně funkčním AF úplně libovolný objektiv.

- Canon, Nikon, Pentax, Minolta, Helios... 645, 67... cokoliv vás napadne.

Osobně bych z toho byl dost na větvi :-).

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 26 dub 2013, 09:11

a najednou do toho začneš motat celou linku.. nedávno si tady psal že lidi neuměl uznat když přestřelej - jdi jim příkladem. Já jsem ve strojařině skoro 20let, tak mě nepoučuj - dík.
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 26 dub 2013, 09:24

matak77 píše:a najednou do toho začneš motat celou linku.. nedávno si tady psal že lidi neuměl uznat když přestřelej - jdi jim příkladem. Já jsem ve strojařině skoro 20let, tak mě nepoučuj - dík.
:-)

Já si stojim za tim, co jsem napsal a tuhle debatu považuju za něco, co je na velmi tenkém okraji slovíčkaření a debility ;-).

Někdo tu napsal, že technologie podobné USM se používají u špičkovejch obráběcích strojů. Ty jsi mu na to napsal, že nějaký český výrobce používá i u strojů za miliony krokové motory atd. Já jsem na to napsal, že ty miliony nejsou až tak velká čísla....

... myslel jsem to tak, že opravdovej highend v téhle oblasti fakt nekoupíš třeba za 10 milionů. Loni se jedna nejmenovaná česká firma podílela na stavbě CNC linky v Tajwanu, která třeba umí frézovat i mikrootvory a umí udělat najednou i několik otvorů mikrovrtáky. Umí tak udělat třeba unibody mobilního telefonu. Výsledná cena (ano... včetně automatizace, kontroly jakosti a napojení na skladovej systém) byla značně vyšší než 500mil Kč.

A to je přesně ta oblast, kde se už fakt nepoužívají kuličkové šrouby ani rybinové vedení ;-).

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 26 dub 2013, 10:03

hilda4sea píše: Zkusme použít vylučovací metodu: Co je běžné FF u jiných?
1) DSLR - Canon, Nikon
Pokud je možné věřit překladu toho rozsypaného čínského čaje, tak se hovořilo o FF DSLR.
Možnosti 2-4 tím padají.
Doufejme, že to odlišení nepojmou stylem Newson. Ale něco nového v oblasti autofokusu by samozřejmě bylo zajímavý.
Jan67

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 26 dub 2013, 10:58

hilda4sea to napisal asi nejpresnejsie, s tym pohybom pri foteni. Svetlo som mal idealne.

nie som odbornik v tomto, ako to vlastne ostri, ked su motorceky HSM, DC, SDM - motorcek je v objektive a cez kontakty z fotaku ide pokyn do objektivu?
A pri ostreni cez srob, teda v objektive nie je ziadny motorcek a pouziva sa motorcek vo fotaku (a to moze byt teda aj menej presne asi?) a opat ide iba pokyn z tela fotaku (signal) cez kontakty do objektivu? Snad sa nic nevystrkuje mechanicke z tela fotaku cez daku hriadelku do objektivu :-D

Pytam sa preto, ze kde by sme mohli ocakavat v buducnosti zlepsenie u Pentaxu v ostreni, ci staci IBA vylepsit AF modul vo fotaku, alebo ani FA Limited objektivy nebudu na tom s novym telom lepsie??
Přílohy
IMGP4750_resize.jpg
opat scena bez problemov, pohyb bol horizontalny. K5 + FA77/1.8 @ F2
IMGP4750_resize.jpg (212.57 KiB) Zobrazeno 1153 x
IMGP4719_resize.jpg
scena uplne standardna (portretova) bez problemov ostrost. K5 + FA77/1.8 @ F2
IMGP4719_resize.jpg (132.69 KiB) Zobrazeno 1153 x
IMGP4712-2_resize.jpg
sice ovecky sa hybu pomaly, ale neustale a v roznych rovinach. Taketo sceny mali najviac odpadu. K5 + FA77/1.8 @ F1.8 (daval som az do 2.8)
IMGP4712-2_resize.jpg (205.33 KiB) Zobrazeno 1153 x
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

nighthawk787
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od nighthawk787 » 26 dub 2013, 11:14

podľa môjho názoru treba niečo robiť s mechanizmom objektívov, že sa zlepší presnosť a citlivosť af v tele je super,
ale je to len jedna časť systému. Logicky ak sa bude zlepšovať len telo a objektívy budú stagnovať, môžeme mať superrýchle telo ale s pomalým pohonom skiel bude ostriť vždy pomaly.

ggrand
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ggrand » 26 dub 2013, 12:57

Řešíte vyřešené. Na Nikonu hřídelkou hnaný 85/1,8 nestíhá dobře protipohyb ani na D700 a to je jiná liga než P. Kdežto nová AF-S verze, která sice přeostří z nekonečna na minimum pomaleji, to zvládá naprosto v pohodě.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 26 dub 2013, 13:47

Jan67 píše:
hilda4sea píše: Zkusme použít vylučovací metodu: Co je běžné FF u jiných?
1) DSLR - Canon, Nikon
Pokud je možné věřit překladu toho rozsypaného čínského čaje, tak se hovořilo o FF DSLR.
Možnosti 2-4 tím padají.
Doufejme, že to odlišení nepojmou stylem Newson. Ale něco nového v oblasti autofokusu by samozřejmě bylo zajímavý.
Přijde mi, že to ale moc nerozlišují... respektive, tím DSLR asi nazývají všechno postaveném na 135 :-(.

Ona je tam zajímavé to verbální postavení mezi vývojem a přípravou FF a APS-C. Z toho překladu bych skoro řekl, že by FF měl být dříve, než to APS-C. Nicméně to je reálné asi sotva.

Nakonec nám stejně nezbude nic jiného než počkat :-).

Atrej
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atrej » 26 dub 2013, 14:23

ono to bude jedna kamera a v jednej bude FF a v druhej APS-C čip :)

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 26 dub 2013, 14:37

Čtvrtek píše:Kluzo: pokud si pamatuji,tak na ostření se nadává jen u K-5,ale ty máš K-5II pokud se nepletu ;) Já jsem také s K-5IIs zpokojen co se týče AF.
Je to trošku paradox,ale s mojí starou K-5 mě nejlíp ostřila DA 200. I s jejím pomalostí a řekl bych že i DA 55 ji předběhne jsem dokázal ostřit na psa běžící proti mě s malým odpadem. Ostatatní skla stála zaprd i při statickém předmětu.
Já vím, že mám K-5IIa bavíme se o K-5, ale musíš to číst v kontextu předchozích příspěvků ;-)
hilda4sea píše:to kluzo:

Ovce není pomalé zvíře. Nemá žádné kontrastní svislé nebo vodorovné hrany nebo přechody (někdy nejsou vidět ani oči), takže AF má obtížnou úlohu. Také musíš rozlišovat, zda se objekt pohybuje radiálně nebo axiálně vůči objektivu. V případě axiálně se pohybujících objektů je prostě AF na Px horší než C/N.
Tvrzení opaku je stejné, jako tvrzení, že zeměkoule je placatá.
Berte Pentax jaký je s jeho výhodami, ale i nevýhodami.

PS: Aby nevznikla diskuse nad kontrastem ovcí. Kontrastní přechody mají kromě strakatého plemena Jacob i některých druhů anglických ovcí s černou maskou.
Jasně, že je rozdíl v ostření pohybu, nikdy a nikde jsem netvrdil, že Ptx má stejně dobrý autofocus jako Canon, už jen z toho prostého důvodu, že to nemám porovnané. Stejně jako Čtvrtek musíš číst v kontextu toho, na co a co jsem lenymu odpovídal před tím. A dovolím si tvrdit, že K-5II už mi ostří i na méně kontrastní předměty, než jsou ovce, bez problémů (ale nebavím se o přeostřování při pohybu (aby zas nevznikl zbytečný flame)).

Já Ptx beru takový jaký je s jeho výhodami i nevýhodami. Jinak bych si ho podruhé nekoupil :-). Jeho slabiny se snažím obcházet jinak a pokud vím, že na to s ním nemám, nefotím (takové situace ale u mne zatím snad ještě nenastaly (aspoň si nevzpomínám)) nebo se holt musím smířit s odpadem.

Ale máš pravdu, těch co si kupují Ptx a pak se s ním neumí smířit je speciálně tady v tomto vlákně dost. Já to ale nejsem ;-)

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 26 dub 2013, 15:36

Chlapi, zbytočne sa naťahujete. Inžinieri z Ricoh Pentax imag. vymyslia prediktívne ostrenie skrutkou, čo bude zhladňovať volu v mechanizme. Bude to spolahlive a rychle. A hlavne stale lacnejsie ako všelijake ultrazvuky.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 26 dub 2013, 17:26

Duves obávam sa že to sa práve vymyslieť nedá... Preto niekedy to váhavé jemné doostrenie.
Hmmm ale ako to vedia urobiť v Sigme, ktorá má uznačenie DC (skrutka) a nie HSMObrázek
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 26 dub 2013, 17:30

miky_lbc píše:
matak77 píše:a najednou do toho začneš motat celou linku.. nedávno si tady psal že lidi neuměl uznat když přestřelej - jdi jim příkladem. Já jsem ve strojařině skoro 20let, tak mě nepoučuj - dík.
:-)

Já si stojim za tim, co jsem napsal a tuhle debatu považuju za něco, co je na velmi tenkém okraji slovíčkaření a debility ;-).

Někdo tu napsal, že technologie podobné USM se používají u špičkovejch obráběcích strojů. Ty jsi mu na to napsal, že nějaký český výrobce používá i u strojů za miliony krokové motory atd. Já jsem na to napsal, že ty miliony nejsou až tak velká čísla....

... myslel jsem to tak, že opravdovej highend v téhle oblasti fakt nekoupíš třeba za 10 milionů. Loni se jedna nejmenovaná česká firma podílela na stavbě CNC linky v Tajwanu, která třeba umí frézovat i mikrootvory a umí udělat najednou i několik otvorů mikrovrtáky. Umí tak udělat třeba unibody mobilního telefonu. Výsledná cena (ano... včetně automatizace, kontroly jakosti a napojení na skladovej systém) byla značně vyšší než 500mil Kč.

A to je přesně ta oblast, kde se už fakt nepoužívají kuličkové šrouby ani rybinové vedení ;-).
Miky ale on napsal: "Dnes takto funguje pohon pracovného stola každého CNC stroja, ktorý dokaže "jazdiť" na 1/100 milimetra" a na setinu dělá i stará hajtra z dob Masaryka. Nevidim spojitost s jakousi cenou za jednoúčelovou výrobní linku s mikroobráběním. Taky se lítá do vesmíru a to stojí ještě větší ranec, nebo jak to mám chápat? :) a končim nebudu tě v týhle šaškárně podporovat, dej se na politiku, to tě bude bavit ;)
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 26 dub 2013, 18:47

Ak by chcel niekto upokojujúcu informáciu ohladom SDM, respektíve "nového" DC motora tak mu môžem garantovať že začali používať iný motor síce na princípe ako bol pôvodný SDM , ale tak snád nebude rovnako poruchový

Čo neodporúčam je rozoberať DA18-135WR , lebo vám to uberie 5 rokov zo života pri spätnom skladaní.
Všimnete si na oboch obrázkoch pliešky, ktoré slúžia asi na vymedzenie presnej vzdialenosti objektívu od snímača. Zaujímavý je tiež vrchný krúžok motora s otvormi, ktorý pravdepodobne slúži na presnejšie "meranie" polohy pootočenia
ObrázekObrázek

EDIT: Hilda , to DC bolo myslené ako nové označovanie pohonu objektívov Pentax, teda Direct Current (DC) motor
Naposledy upravil(a) Ivan-K dne 26 dub 2013, 18:54, celkem upraveno 2 x.
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“