Fuji X

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Fuji X

Příspěvek od bedo. » 10 črc 2016, 11:49

cport píše:Ten system nema konkurenci prevazne z toho hlediska, ze to je jediny APS-C bezzrcadlovkovy system, ale delat z toho "nadsystem" je uz pritazene za vlasy ...
tak tasa jediný, ako jediný - je pravda, že Samsung už asi skončil, ale Sony stále vyrába aj APS-C modely, Canon tiež...

Začína sa kryštalizovať názor, že Fuji je na portréty/ľudí/reportáž super, na krajinu už nie až tak. Ponuku objektívov majú výbornú, ergonómia sa mi (ako staromilcovi) páči dosť veľmi (najväčší hľadáčik + "splitscreen", kolečká), ceny už menej. Takže si treba (ako vždy) spočítať pre a proti a podľa toho sa zariadiť...

edit: ešte trochu toho porovnávania z DPreview: http://www.dpreview.com/reviews/image-c ... 2023893364

Pravdu povediac ma ISO nad 3200 osobne veľmi nezaujíma, prevažná väčšina môjho fotenia sa odohráva medzi ISO100 a ISO800. Takže som nastavil ISO800, ako najhorší prípad. To porovnanie je zvláštne - K3-II je vďaka PixelShiftu o triedu lepšia (to sa dalo čakať), X-T2 vyzerá o niečo lepšie, ako K3-II bez PS (to sa tiež dalo čakať, X-Trans má v tejto situácii výhodu), ale že X-T1 bude vyzerať horšie ako Panasonic GM1 som nečakal. Má niekto nejaké vysvetlenie?

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Adrian
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Adrian » 10 črc 2016, 14:04

klingo, ale napriklad uz to hnede perie fuji vykresli lepsie. tiez ak sa pozries na napis na prvej flasi zlava, tak fujina podla mna lepsie vykresluje. ja si na tychto porovnavackach pozeram hlavne sum v tmavych miestach (lebo ked fotim v tmavych miestach na vysoke iso, tak toto sa prejavuje najviac na fotke) a tam je fujina velmi dobra.
Fuji X-T3, X-T1 - Fuji 23/1.4, Fuji 27/2.8, Fuji 90/2, Fuji 10-24/4, Fuji 18-55/2.8-4
2x Fringer, Canon 50/1.8 STM, Canon 200/2.8 USM, Canon 55-250
Fuji X70

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 10 črc 2016, 15:47

Zrovna dpreview není pro X-Trans měřítkem, protože oni zatvrzele vše převádějí z RAW do JPEG pomocí ACR, což je v případě Fuji nejhorší možná volba. Takže jejich srovnání je z hlediska reálného života zcela k ničemu.

Ano, Fuji má bezva marketing. Když napíšou do roadmapy, že objektiv bude ve II.pololetí, tak skutečně je ve II.pololetí na trhu. Když potřebuji vyzkoušet nějaký objektiv, není problém jeho zapůjčení zdarma, když jim prokážu, že focení beru vážně nebo jsem profesionál. Když jde Fuji do opravy a vy nutně potřebujete náhradní tělo, tak vám ho zdarma zapůjčí. No a nakonec když uvedou na trh něco nového, co spočívá hlavně ve FW, tak vám ten FW dají zadarmo a vy si můžete upgradovat foťák na nový model bez jediné vydané koruny (např X-E2 na X-E2s, nebo X-T1 na X-T1SE).
Kdeže jinde mi to poskytnou?

Jinak poslední generace APS-C je už tak kvalitní, že jenom ve zcela specifických situacích je FF nenahraditelný. A je celkem jedno, kdo to APS-C vyrábí. Stačí uvést Sony A6300, Fuji X-Pro2 (X-T2) nebo Nikon D500. S ohledem na vysoké rozlišení je základem k úspěchu kvalitní, světelný objektiv. Ono to má svůj důvod, proč všichni velcí hráči zcela rekonstruovali své portfolio top objektivů a objevují se i takové objektivy jako Sigma 50-100/1,8; 56/1,2; Nocton 50/1,1 nebo Voightländer 25/0,95.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 10 črc 2016, 16:13

Ja som reagoval hlavne na prehnané reakcie aký je nový xt2 lepší ako konkurencia.NIEJE. Je tam ten istý snímač ako v už starej K3,iba boli pridané zaostrovacie body.Ani maska x-trans nieje žiadny zázrak,už som to spomínal ja a aj v predošlom poste-na portrét ,street je fuji so svojimi objektívmi priamo robené. Krajina im už tak dobre nejde a nezachránia to ani tie serepetičky v nastaveniach-akože simulácia filmu.
Doteraz som bol naučený fotiť rovno do jpg,to u fuji nieje zrovna dobrý nápad.Už len veľkosť-resp.malosť jpgu hovorí za všetko-obraz je príliš komprimovaný a na snímkoch to poznať.Je pravda,že pre web je jpg z aparátu dostatočný,málokedy treba upravovať kontrast či farebné vyváženie.Lenže to je aj slabina aparátu-aj keď nastavím korekciu mierne do plusu,vždy sú v obraze podpaly.Dynamický rozsah čipu je slabší ,ako má K3.Na zvýšenie je zase nutné navýšiť iso,čo zase tiež nemusí byť to naj riešenie.
Takže moje zhrnutie s používania X-T1: super na street a portrét,objektívy sú na to primárne konštruované a ani rýchlosť ostrenia nieje už pre mňa významne omedzujúca.Ba naopak,pretože som musel na k3 často ostrenie opakovať,je to teraz omnoho lepšie.Znovu mám radosť zo živej fotografie,ktorá ma vždy bavila najviac.

P.S. ak by som mal fuji pred kúpou 645ky,asii by som ju nekúpil.Ortodoxný krajinár som vlastne nikdy nebol,iba tak z donútenia-okolnosťami . Aj preto teraz uvažujem o predaji,hoci by mi to zas bolo ľúto-je to zaťiaľ najlepší aparát aký som kedy mal.

Ešte som zabudol-nech je fuji aký chce dobrý, fulframe nikdy nenahradí. Také isté svetelné objektívy ako u fuji sú aj na ff , a potom je to zase na inej úrovni. Uznávam ale, že na radu fotorafovaní je apsc fuji plne dostačujúci.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

pether
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od pether » 10 črc 2016, 17:03

Presel jsem k fuji,potom co pentax ohlasil k1.cekal jsem ze pujde stejnou cestou jako sony.
Vybavu pouzivam xt1,samyang 12/2,fujinon 23/1,4,fujinon 56/1,2 ,pres redukci pentax 135/3,5 a cestovni zoom 50-230.
Foceni krajiny s fuji je o vyberu programu na zpracovani rawu a o trosku jinem postupu.Ze zacatku jsem z toho byl taky mirne rozladeny,ale ted uz je vsecko vpohode.Srovnaval jsem si upraveny tiff vystup z photoshopu s canon 5d3 a nic co by stalo za pozornost a nejak realne ovlivnovalo schopnost tisknout i velke pano plachty:)tam nebylo.
Co se u me zmenilo po prechodu na fuji,mam zase radost z foceni,combo xt1-23/1,4 na dokument nebo reportaz je neskutecne, sexylook ,male, nenapadne,lidem to pri foceni nevadi.
Neustale se rozvijejci system,neco oznami a do pul roku je to venku,zadne cekani bude-nebude.Podpora ze strany fujifoto,propagace znacky a fujifotografu je neco o cem si muze uzivatel znacky pentax nechat jen zdat.
fuji xt1-samyang 12/2-fujinon 23/1,4-pentax 50/1,7-pentax 135/3,5-fujinon 50-230
http://www.zapadakof.cz

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 10 črc 2016, 17:23

Dynamický rozsah X-Trans III pro blázny :?

http://petapixel.com/2016/07/07/fuji-x- ... mic-range/
Naposledy upravil(a) hilda4sea dne 10 črc 2016, 18:45, celkem upraveno 1 x.

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 10 črc 2016, 17:51

Zavádzajúce, chcem vidieť originál. To že to ide neznamená, že výsledok bude použiteĺný inde ako pre web.

Odoslané z PLK-L01 pomocou Tapatalku
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 10 črc 2016, 18:07

tu je cely clanok o XT-2.
http://www.blamethemonkey.com/the-fujif ... ew-details

- take tahanie tienov zvlada kazdy APS-C CMOS SONY snimac z poslednej doby (aj 5rocny?) a teda nedal tam full size (z K3 som tahal a slusne a z D750 to bolo o nieco menej kvalitne)
- ma v clanku prenadherne fotky, upravene. no a k nim sa dostal cez masaker LR upravy, no fasa, to musi byt zabava

co mi naozaj vadilo na Fuji XT-1 boli titerne tlacidla (kvoli blbemu gripu som uplne odpisal v obchode aj Nikon D610 aj keby bol za polovicu).
co je fajn su tie svetelne Fuji skla, tie sa mi pacili, nie su velke.
hlavne sa mi pacilo ze aj s 56/1,2 som ostril na f1,2 na oko a to bolo aj presne trafene..
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 10 črc 2016, 19:32

Klingo píše:
Vidno to hlavne v ružovej , Obrázek

ešte lepšie to vidno na tomto obrázku,dokonca aj olympus tu má viac detailov Obrázek[/url]
Je tu extrémne dobre vidno snahu o odstránenie šumu z následným doostrením obrazu. Nikto ma nepresvedčí,že fuji do rawu nezasahuje.
Tak ty chlpaté brmbolce mi z XT2 přijdou lepší než z K3.
U té druhé ukázky je zelená slitá. Je známá věc, že to Adobe nezvládá. Ti, které to trápí, to řeší jiným RAW developerem. Snahy o odstranění šumu (zásahem výrobce) je pouze tvoje spekulace.
Jan67

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 10 črc 2016, 20:57

Klingo píše:Ja som reagoval hlavne na prehnané reakcie aký je nový xt2 lepší ako konkurencia.NIEJE. Je tam ten istý snímač ako v už starej K3
A to se senzorem víš odkud?
Když jsem přešel z K5 na K3, tak mě šum dost zaskočil. Dost jsem se tehdy o čip K3 zajímal a vůbec nebylo jasný jestli to je Toshiba nebo Sony. Nakonec i testy K3 oproti K5 dopadly o fous hůř.
Docela jsem byl proto zvědavý na obdobný přechod na 24Mpx u XPRO2. A překvapivě, šum byl dokonce lepší než u 16Mpx generace (stejné jako u K5). A potvrdily to i měření.
Buď Pentax hůře zpracoval signál u K3 (což bych se divil) nebo se mnohem pravděpodobněji o stejný čip nejedná. Ono taky mezi K3 a XPRO2 uběhlo dost času. A fuji dost dlouho čekalo na dvojici procesor/čip XPRO2, než byli spokojený.
EDIT: Navíc je zde info, že senzor XPRO2 poprvé použil měděné spoje na čipu. To na K3 prokazatelně nebylo.

A ještě obecnější zamyšlení k Fuji X:
1) SKLA, skla, skla
Jsem naprosto uspokojený. Mám skla, která u Pentaxu bohužel neexistují a podle mě ani dlouho existovat nebudou (16/1.4, 23/1.4, 35/1.4). Krásně zpracovaný kov, bez aberací, s charakterem a naprosto skvělým clonovým kroužkem.
2) OSTŘENÍ
Dobrá fotka nemusí být vždy ostrá, ale POUZE pokud je to záměr. Jinak neostrost bolí.
XT1 není skutečně na kontinuální ostření ale street a portréty ostří DOKONALE a konzistentně. Ty trable, co zažíval Lennyl bych fakt už nesnesl.
XPRO2/XT2 jsou zřejmě zase o kus dál. Někdo tvrdí, že jsou již použitelné na AFC. Uvidíme...
3) OVLÁDÁNÍ
už jsem to psal několikrát a často se shoduji s ostatními. Focení je opět zábavný, ačkoliv připouštím, že jednodušší. Mnohem častěji jdu na mezní situace, např. focení rozhraní stínu a přímého protisvětla. (dám k tomu ukázku do galerie "Svítání nad horou Fuji") To prostě s DSLR není možný, protože každý milimetr změny polohy foťáku může zcela změnit charakter fotky. Je proto nutný to kontrolovat ve wysiwyg hledáčku. Stále ale fotím na film, abych si procvičoval mozek a nedegeneroval :)
4) SENZOR
X trans nijak neadoruju a není to pro mě rozhodující věc. XT1 je podle mě srovnatelný s K5 a to mi zcela postačuje. Nový senzor XPRO2/XT2 jsem si vyzkoušel na Fuji párty a je to taková K5 s 24MpX. Takže taky dobrý.
Landscape nefotím takže se k tomu nemůžu moc vyjádřit. Viděl jsem ale dost velice dobrých fotek přírody s X trans, takže to asi nějak jde. Ty lidi prostě používají jiný RAW proces.
5) RAW/JPG
Bavit se o JPEG je vždy trochu úsměvný. Protože vlastně necháváme na té krabičce foťáku, aby sama interpretovala náš úmysl. Vzdáváme se dobrovolně možnosti zasáhnout do výsledný podoby.
Takže někomu to prostě vyhovuje a někomu ne. Fotograf je zodpovědný za cestu, kterou vyrobí výslednou fotku.
Bavit se o tom, jak který výrobce zasahuje do podoby JPG nedává smysl. Stejně tak diskuse o barvách. Neexistuji dobré a špatné barvy, každý má právo na své vidění. Někdo u Fuji miluje výstup JPG ala Velvia, někdo Acros, někdo Chrome. Jiný si raději udělá vlastní výstup. Přejme si tu svobodu a nekritizujme cestu těch ostatních.
Já osobně fotím do JPG (většinou Pro negativ standard) a současně do RAW. Buď přijmu, co mi krabička vyrobila nebo ne. Je to tak půl na půl.
6) MARKETING, neboli tah na bránu
Všiml jsem si jedné věci. V den ohlášení XT2 bylo na webech k dispozici min 10 recenzí od tzv. X fotografů. To jsou profi fotografové, kteří v předstihu testují nové foťáky a předtím se podílejí na jejich specifikaci. Příjemný je, že jen v ČR vím již min o šesti X fotografech. Jsou mezi nimi např. Jirka Růžek, Laura Kovanská nebo Petr Kozlík. Nevím, kolik takových uživatelských recenzí bylo v den uveřejnění např. u K1.
To naslouchání potřebám uživatelů je u Fuji fenomén. Nevyhovují tlačítka u XT1? OK, u XT1 se změnil stisk již během výroby a u XT2 jsou i vystouplejší. X fotografové o tom píší, jak jednotlivé problémy s vyvojáři probírali a jak jim vyhověli. To je možná lepší marketing než všechny ty načančaný videa o kontinuálním ostření, které tak krásně slibují modré z nebe :)
A jak již pether psal, ta důslednost v dodržování slibů. Žádné pětileté nevím, možná atd.

Nemějte nám fujistům proto za zlé, že jsme pořád tak otravně nadšení.
Možná nevycházíme ideálně ve všech testech, možná je zelená rozplizlá ale nám se prostě fotí dobře.
Ani druhá generace není dokonalá ale neustále se dokonalosti blíží. A třetí generace bude, myslím, opravdu skvělá.
Jan67

fakt
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od fakt » 10 črc 2016, 21:03

A to je dobře.
Měl jsem v ruce Hildův kousek a viděl jeho nadšení.
On zase viděl moje.
Hlavně že ty krabičky vyhovují našim potřebám.
Naposledy upravil(a) fakt dne 10 črc 2016, 21:55, celkem upraveno 1 x.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 10 črc 2016, 21:35

ešte, že si spomenul tie krabičky... :mrgreen:

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 12 črc 2016, 01:18

Twin píše:Vpodstatě to video řeší tak, jak je asi obvyklé, jenom to napsali tak, aby to vypadalo jako něco extra..............
Tak jsem konečně našel informace k technologii a kvalitě videa X-T2. Podle videografů, kteří pro svoji tvorbu používají foťáky, spočívá nejčastější způsob zpracování dat z čipu ve vynechání pixelů na potřebnou velikost rozlišení. Nevyužije se celá plocha čipu a říká se tomu line skipping nebo pixel binning. Fuji na to jde jinak. Využije plnou plochu čipu a natočí "jakoby 6K formát", který se v procesoru downsampluje na regulérní formát 4K, kterému se přidělí simulace filmu podle volby (Provia, Velvia, Acros, Astia.....atd). Skutečně down samplování podle praktiků z videosféry snižuje náchylnost k moaré.
Navíc lze ukládat nekomprimovaný záznam 4K přímo do externího zařízení via HDMI (např. Blackmagic Design Video Assist nebo Atomos Ninja). Při použití externího zařízení lze využít optimalizaci barevného profilu F-LOG / wide colour gamut. Pro ty co neradi post proces je funkce Quick4K, která umožní natočit rovnou 4K film způsobilý prezentace díky tomu, že mohu během natáčení ovlivnit doladění barev a finalizace dílka o simulace filmů.

PS:
1) Vím, že video 6K není, jen jsem použil obrat, který použili zmínění videografové pro zjednodušení výkladu.
2) Jan67 to napsal moc hezky a mohu to jen podepsat. :D

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 20 črc 2016, 09:41

Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 25 črc 2016, 14:46

Pomalu se zveřejňují další podrobné recenze na X-T2.
Tradičně kvalitní sepsal Rico Pfirstinger, který píše i doplňující publikace k Fuji X.
http://www.fujirumors.com/first-look-re ... film-x-t2/

Zaujaly mě dvě věci:
1) Dvě různý normy, kterými se definuje ISO:
Zatímco Fuji používá Standard Output Sensitivity, tak Canon, Nikon a Sony používají Recommended Exposure Index REI.

Wikipedie k oběma standardům uvádí:
The Recommended Exposure Index (REI) technique, new in the 2006 version of the standard, allows the manufacturer to specify a camera model’s EI choices arbitrarily. The choices are based solely on the manufacturer’s opinion of what EI values produce well-exposed sRGB images at the various sensor sensitivity settings. This is the only technique available under the standard for output formats that are not in the sRGB color space. This is also the only technique available under the standard when multi-zone metering (also called pattern metering) is used.

The Standard Output Sensitivity (SOS) technique, also new in the 2006 version of the standard, effectively specifies that the average level in the sRGB image must be 18% gray plus or minus 1/3 stop when the exposure is controlled by an automatic exposure control system calibrated per ISO 2721 and set to the EI with no exposure compensation. Because the output level is measured in the sRGB output from the camera, it is only applicable to sRGB images—typically JPEG—and not to output files in raw image format. It is not applicable when multi-zone metering is used.

Jednou se tady diskutovaly rozdíly v expozicích jedné scény různými výrobci. Tak toto může být vysvětlením. Tedy REI mi připadá silně vágní, prakticky si mohou prohlásit cokoliv. Z tohoto pohledu jsou různé testy na vysoké ISO tak trochu na nic...

2) Už jsem někde slyšel, že profi těla jsou tak objemná především kvůli velikosti baterie.
U XT2 spojitost výkonu s nadbytkem napájení potvrzuje vertikální grip. Je jednoznačným přínosem při focení sportu, se dvěma dalšími bateriemi a boost režimem, který zvyšuje refresh rate u hledáčku na 100fps, burst rate na 14fps a prodlužuje 4K video záznam. Že by šel nakonec s Fuji fotit i sport?

3) Nový AF algoritmus a PDAF senzory na 40% plochy senzoru zřejmě opravdu AF-C zlepšily.
Zde jeden reálný test 4K videa s AF-C:
https://videopress.com/v/xYwOUfSU (nutný pustit v HD kvalitě)
AF-C u jednotlivých snímků dopadá ještě lépe.

Je to všechno pěkný ale jak jsem řekl, čekám na XT3 :)
Jan67

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“