Pentax - drby a dalsi

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Pentax - drby a dalsi

Příspěvek od bedo. » 21 bře 2020, 18:46

Hádať sa s Tebou nebudem, ja ich mám totiž všetky: KX, LX, MX, MZ-S, ... Ale MX je z nich aj tak najlepší! :-)

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmeda » 21 bře 2020, 18:57

Ale cim?

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 21 bře 2020, 20:50

Keby si ich mal, tak by si pochopil. MX je čistá minimalistická mechanika - nič nechýba, ani nič nie je navyše. Ako kvalitné analógové hodinky. Baterka sa používa čiste na napájanie expozimetra, takže ak ho nepotrebuješ (napr. máš externý), tak nepotrebuješ ani baterku. Má najlepší hľadáčik zo všetkých mne známych kinofilmových Pentaxov (a to sú zhruba všetky). A navyše dobre vyzerá. :-)

xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmeda » 21 bře 2020, 21:07

Njn.. ale zase na tom nerozchodis treba clonu u objektivu bez clonovyho krouzku...

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 21 bře 2020, 22:46

bedo. píše:
21 bře 2020, 20:50
Keby si ich mal, tak by si pochopil. MX je čistá minimalistická mechanika - nič nechýba, ani nič nie je navyše. Ako kvalitné analógové hodinky. Baterka sa používa čiste na napájanie expozimetra, takže ak ho nepotrebuješ (napr. máš externý), tak nepotrebuješ ani baterku. Má najlepší hľadáčik zo všetkých mne známych kinofilmových Pentaxov (a to sú zhruba všetky). A navyše dobre vyzerá. :-)
Si dovolím nesouhlasit, MXku chybí dosti podstatné MLU (funguje klepnutím do spouště, ale není to ono)
Po mechanické stránce je MX šunt a shodne se na tom více servisáků. MINIATURIZACE SI VYBRALA SVOJI DAŇ.
Sic má MX největší hledáček, ale mimo střed matnice se hódně blbě ostří oproti takovému KX, K2, VÝMĚNNÁ MATNICE SI VYBRALA SVOJI DAŇ.
Bavím se o fotoaparátech po servise, seřízení. A to jsem k MX měl téměř všechny matnice včetně SA-3.
ps:
Ženské do kabelky MXko a chlapovi na focení KXko (K2).
Nebo jinak, KX=M6 :lol:
3x K2.jpg
3x K2.jpg (103.78 KiB) Zobrazeno 1784 x
STŘÍBRU ZDAR

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 21 bře 2020, 22:57

ps: tyto jsou u mě také minulostí, stejně jak MXka.
Pentax LX 1.jpg
Pentax LX 1.jpg (53.56 KiB) Zobrazeno 1773 x
STŘÍBRU ZDAR

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 22 bře 2020, 08:31

Čtvrtek píše:
21 bře 2020, 22:46
Sic má MX největší hledáček, ale mimo střed matnice se hódně blbě ostří oproti takovému KX, K2, VÝMĚNNÁ MATNICE SI VYBRALA SVOJI DAŇ.
Uznávam, že hľadáčik je vec osobných preferencií - ja mám tiež rôzne matnice ako pre MX, tak pre LX a mne proste najviac vyhovuje štandardná MX matnica, ideálne v kombinácii s M50/1.4, kedy môžem mať kľudne otvorené obidve oči, lebo to, čo vidím cez aparát je rovnako veľké ako to, čo vidí druhé oko. Ostrenie na ľubovoľné miesto na matnici (v kontraste s ľubovoľnou digitálnou zrkadlovkou) u mňa v tejto kombinácii nepredstavuje žiadny problém.

Inak MLU som v živote nepoužil ani na KX a MX má tak dobre utlmený chod zrkadla (a závierky), že si ani nemyslím, že by bol nejako veľmi potrebný. Kľudne sa podeľ, ak máš iné skúsenosti.

Jo a ešte k tomu "mechanickému šuntu": Pokiaľ je mechanický šunt niečo, čo bez problémov funguje už nejakých 45 rokov, tak máš holt asi náročnejšie kritériá, ako ja...

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 22 bře 2020, 09:39

bedo:
Tady bych asi podpořil tvůj názor; plně mechanický filmový foťák je rozhodně větší zárukou jednoduchosti a spolehlivosti, zejména pokud je koncipován jako levnější brácha profi stroje.

xmeda:
Já jsem myslel dobu na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, kdy např. modernizovaný Canon F1 uměl až 3,5 sn/sekundu (později 5) a měl 13 výměnných matnic podle toho co, jak, čím a za jakého světla se fotilo. Sice vážil třičtvrtě kila, ale v nouzi se s tím daly zatloukat kolíky od stanu. Taková nabídka komponentů systému, který šel do detailů byla v té době nevídaná a profesionální fotografové (+agentury) na to slyšeli.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 22 bře 2020, 10:43

bedo. píše:
22 bře 2020, 08:31
Čtvrtek píše:
21 bře 2020, 22:46
Uznávam, že hľadáčik je vec osobných preferencií - ja mám tiež rôzne matnice ako pre MX, tak pre LX a mne proste najviac vyhovuje štandardná MX matnica, ideálne v kombinácii s M50/1.4, kedy môžem mať kľudne otvorené obidve oči, lebo to, čo vidím cez aparát je rovnako veľké ako to, čo vidí druhé oko. Ostrenie na ľubovoľné miesto na matnici (v kontraste s ľubovoľnou digitálnou zrkadlovkou) u mňa v tejto kombinácii nepredstavuje žiadny problém.

Inak MLU som v živote nepoužil ani na KX a MX má tak dobre utlmený chod zrkadla (a závierky), že si ani nemyslím, že by bol nejako veľmi potrebný. Kľudne sa podeľ, ak máš iné skúsenosti.

Jo a ešte k tomu "mechanickému šuntu": Pokiaľ je mechanický šunt niečo, čo bez problémov funguje už nejakých 45 rokov, tak máš holt asi náročnejšie kritériá, ako ja...
Pohled do hledáčku má MXko pěknej, to jo. Skoro jak 6x7.
Nejlépe se nám na ty standardní matnice ostří protože jsou hrubší.( naivně jsem si do Rolleiflexu pořídil supr jemnou, světlou matnici Maxvell za 150 doláču, jen proto abych ji za týden vyměnil za tu hrubou, co jsem tam měl předním).
Proto se s řadou K po celé ploše ostří daleko lépe. Jsou hrubší/tmavší a dával se ještě nad ,,kondenzor” (sklo).
Nevýměnné matnice jsou napevno, nehrozí že se prohne, nebo že ten tenký rámeček zas tak přesně nedoléhá, občas se to stává.

Utlumené zrcadlo může být jak chce, ale stejně se třepe a když k tomu započítám i průchod závěrky tak jde ostrost do …
Dej MX na stativ, natáhni, lehkým klepnutím do spouště ,,předsklop” zrcátko a exponuj např. časem 1/4. Druhý snímek exponuj bez toho pseudo předsklopení. Pokud bych tam ten rozdíl neviděl, jsem šťastný člověk.
Dlouhodobá zkušenost: pevný, zaražený do země a zatížený stativ, předsklopené zrcadlo a vynechat časy 1/8 - 1/15 u horizontálních plátěných závěrek, u plechové vertikální u K2 i čas 1/4. U 6x7 ráději vše od 1/30 - 1/2 :).

Nebylo myšleno, že se s tím nedá fotit, moje chyba. Mechanickým šuntem jsem myslel v porovnání např. s KX. Máš je oba ta se podívej pod kapotou jak mají udělaný mechanizmus natahování a ozubené kolečka. U toho MX se na to bojím i podívat, proto byla a je u MX velice častá závada, utržené převíjení, prostě se nic pevnějšího do toho malého prostoru nevešlo.
STŘÍBRU ZDAR

bedo.
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od bedo. » 22 bře 2020, 14:02

Čtvrtek píše:
22 bře 2020, 10:43
Dej MX na stativ, natáhni, lehkým klepnutím do spouště ,,předsklop” zrcátko a exponuj např. časem 1/4. Druhý snímek exponuj bez toho pseudo předsklopení. Pokud bych tam ten rozdíl neviděl, jsem šťastný člověk.
Statív tiež nie je môj štýl - to, koľko krát boli moje MX-ka (áno, mám ich viac) na statíve, by som asi spočítal na prstoch jednej ruky. Takže evidentne to závisí aj od štýlu používania. Čo je dôležité pre jedného, môže byť úplne nepodstatné pre iného a naopak.

Rozmery boli pre mňa pri výbere vždy jedným z hlavných parametrov, podobne aj cena. M-ková rada od Pentaxu bola v podstate odpoveďou na Olympus OM. Možno by som skončil práve u Olympusu nebyť vtedajšej lepšej dostupnosti Pentax objektívov v našich končinách. I keď - nakoniec som aj skončil. :-)

xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmeda » 22 bře 2020, 14:59

šrot stranou..

https://ricehigh.blogspot.com/

A post at the Chinese Xitek forum reveals that Ricoh is going to release more info about their new APS-C flagship via some channels and by phases, subsequent to the cancellation of the CP+, claimed source is from the Japanese Yaotomi Camera:

It is mentioned that Ricoh is still working hard to materialise the launch of the product, although it is delayed.

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 22 bře 2020, 15:28

bedo. píše:
22 bře 2020, 14:02
Čtvrtek píše:
22 bře 2020, 10:43
Statív tiež nie je môj štýl - to, koľko krát boli moje MX-ka (áno, mám ich viac) na statíve, by som asi spočítal na prstoch jednej ruky. Takže evidentne to závisí aj od štýlu používania. Čo je dôležité pre jedného, môže byť úplne nepodstatné pre iného a naopak.

Rozmery boli pre mňa pri výbere vždy jedným z hlavných parametrov, podobne aj cena. M-ková rada od Pentaxu bola v podstate odpoveďou na Olympus OM. Možno by som skončil práve u Olympusu nebyť vtedajšej lepšej dostupnosti Pentax objektívov v našich končinách. I keď - nakoniec som aj skončil. :-)
Více aparátů je základ.
3x K2, fotím se všema
2x AP67 těm je nejlépe ve skříni
4x zázrak firmy Franke & Heidecke, neb to německé sklo je úplně jinde než to od kluků šikmookých.

Vidím že máme stejný vkus, pokud bych dnes od nuly vybíral systém 35mm a chtěl zrcadlo, tak sáhnu po OM-1 - OM-2.
STŘÍBRU ZDAR

xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmeda » 22 bře 2020, 21:50

Vnosek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vnosek » 23 bře 2020, 06:47

xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmeda » 23 bře 2020, 10:25

Smazána citace předchozího příspěvku. Prosím necitujte přímo předchozí příspěvek (viz. Pravidla). Admin

Och chteli nam znovu ukazat maketu 85/1.4 :D

Od posledniho ukazani teto makety vsichni ostatni vyrobci vyhrnuli asi tak 5-8 objektivu. Plne funkcnich do prodeje.

16-50/2.8II je doufam pravda, ale bojim se, ze to bude uplne stejnej objektiv, jen misto SMC bude HD. Takze nadale CA, PF, rozjety kraje a snad aspon ten motor nebude tak chcipat.

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“