xmeda píše: ↑03 srp 2021, 22:33
APS-C masiny jsou dlouhodobe pro vyrobce zdrojem prijmu a proto se i nejvic tocily a inovovaly, zatimco FF DSLR i v dobe nejvetsiho fotoboomu zustavaly na trhu 4-5 let i vic, aby vubec pokryly naklady na vyvoj. Jejich dulezitost spocivala hlavne ve zviditelneni znacky formou technologickych demonstratoru do katalogu. Podobne jako mel Pentax ten svuj 645D a 645Z.
Tohle platilo v roce 2009, kdy se se prodávali násobně více a byli tak velké úspory z rozsahu a ty nejlevnější zrcadlovky měl skoro "každý" a kompakt úplně každý. Právě kompakty ukazují kde budou entry level APSC za pár let. A v dnes se víc točí a inovují FF , čím to asi bude ?
Ale samozrejme to Fuji, Canon s M systemem a chystanym R APS-C, Nikon s Zxx a Sony s celou hromadou A5xxx a A6xxx delaji uplne spatne a meli by mit na trhu hlavne jeden FF fotak jako Ricoh, protoze to by je tahlo
1. Jsou to velké firmy, které mají velké úspory z rozsahu a můžou si tak dovolit i entry level přístroje ikdyž nebudou (skoro) ziskové.
2. Myslíš že fuji, které má těžiště v prodeji APSC highendu za cenu mainstreamu FF je dobrý příklad, že jsou apsc entry level jsou důležité ?
3. Canon možná APSc-r chystá, ale nejdřív uvede entry level FF, asi jde vidět kde jsou priority.
A co se uzivatelu tyka. Potkaval jsem na ruznych akcich driv docela dost pentaxistu s K100D, K10D, K200D, K20D, Kx, K50, K5, K3.... ale od vydani K1 jsem potkal DVA lidi s timto telem z toho jeden byl asiat. A to v Brne a okoli obchazim vselijake udalosti.
Já jsem třeba dřív potkával lidi s nejrůznější fototechnikou, nejčastěji s canikonem APSC a dnes vidím jednoho člověka s highendem canikonem nebo sonkou a zbytek lidí fotí na mobil ale že bych byl nějaký vymetač akcí se říci nedá, ale jde to i vidět když jdou shodou okolností po městě (taky Brno).
Canony pro příští dekádu asi nebudou mít v nabídce APSC s bajonetem R. Firma ohlásila uvedení velmi lehkého modelu s FF senzorem 20 MPx a bez hledáčku. Canon RC má stát 699 USD a je už nyní v nabídce řada low cost objektivů jako RF 50/1,8; RF 800/11; RF 24/240 a celková řada má zahrnovat ohniska od 18 - 800 mm.
Zdroj ? Jednak oficiálně má být za 799usd, a za další to že bude bez hledáčku je jen spekulace, která se dá dokonce vystopovat od jakého youtubera začala.