Pentax ala co teď s tím???

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

laurel
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax ala co teď s tím???

Příspěvek od laurel » 18 zář 2014, 13:25

Já bych to viděl asi tak.

Fotí dotyčný a neomezuje ho AF, červená atp?

Tak zůstat u Pentaxu, dokoupit K-5IIs či K-3 a ma velký skok dopředu.

Pokud Tě omezuje Pentaxí technika, že potřebuješ nšco co ostří rychleji a líbí se ti specifika jiné značky, tak změň pentax za jinou a budeš spokojen.

Je jedno zda FF ci APC.. je to o tom co fotíš a jak ti to či ono vyhovuje.

Fotím jak TFP tak i na kšeft a narazil jsem zřejmně na strop techniky K-3. Řeším AF protože fotím svatby a reportáže z VIP akcí pro kámoše co má agenturu. A tam mi prostě chybí rzchlé AF.. to ničím neokecáš, tam nejde říci neumíš fotit.. tak potřebuješ, zaměřit, zmáčknout a hotovo.. ne namáčknout a čekat než se foťák uráčí...

:-)
Pentax FF MX + 50/f1.7
Nikon: D750, F100, 24-70/f2,8, 50/f1.4, 70-200/f4, 60/f2.8 Macro
FEISOL CT-3332 + kulova hlava CB-40D
Peak Design Slide & Capture PRO
WWW: http://www.kubinec.net

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

juraczech
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od juraczech » 18 zář 2014, 13:35

Fotím jak TFP tak i na kšeft a narazil jsem zřejmně na strop techniky K-3. Řeším AF protože fotím svatby a reportáže z VIP akcí pro kámoše co má agenturu. A tam mi prostě chybí rzchlé AF.. to ničím neokecáš, tam nejde říci neumíš fotit.. tak potřebuješ, zaměřit, zmáčknout a hotovo.. ne namáčknout a čekat než se foťák uráčí...

:-)[/quote]

Jak to kurňa dělali reportážní fotografové, když fotili "jen" manuálními zrcadlovkami bez superrychlého AF? Jak je možné, že jejich fotky oslňují i po dlouhých letech od pořízení? Zkus kouknout třeba na fotky pana Dostála - doteď fotí manuální kinofilmovou Minoltou a mám pocit, že jeho perfektní načasování, kdy zmáčknout spoušť žádný AF nenahradí. To je prostě z části od Boha a z části o hodně dlouhý praxi. No a třeba feel z Tri-Xu v reportážní fotce ničím nenahradíš :!:
Pentax K5 + dvě limetky HD 15/4 a SMC 40/2,8

dicede
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od dicede » 18 zář 2014, 13:36

Odpověď na otázku, jakým směrem se bude R/P ubírat,byla naznačena v interview z Photokiny uveřejněném na Pentaxforums:

------------------------------------
#9. For the first time ever, there are 5 different DSLRs in the current Pentax lineup. Do you plan to maintain such a wide offering, or are some of the current cameras (such as the K-500 and K-50) too similar to each other?

From the Q-S1 we started the so-called “innovation line”, which is on top of our core line like the K-3 and K-50's. So, we will now have two parallel lines, one to attract the Pentax core fans, and we want to change and continue the innovation lines to attract new generations of customers. So in that sense, our product assortment will get wider, but we will look at the positioning product-by-product, and thus control the product assortment.

Read more at: http://www.pentaxforums.com/articles/ph ... z3DfYZj9cF
-------------------------------------

Tzn. budou dál dělat méně ortodoxní stroje pro entry-level (označení x-S1, S jako superior,1 - první modely této řady), aby nalákali nové zákazníky, a paralelně plánují vyvíjet "core line" pro normální fotografy.

Z interview navíc vyplývá. že se asi chystá nějaký dílčí update DA* skel; výklopný model bude v budoucnosti u více modelů než jen 645z, video není prioritou; v mirrorless kategorii je zajímá především kompaktnost a ne celková obrazová kvalita (proto Q). Samozřejmě to interview beru s určitou rezervou, protože marketing, ale něco se z něho snad vyvodit dá.

laurel
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laurel » 18 zář 2014, 13:41

juraczech: vim co tim myslis, nicmene jak to popsat.. kdyz tam stoji grupa fotografu a foti a krici jeden pres druheho, aby se VIPka ohledla a mas na cele foceni tak 2 minuty max.. tak samozrejmne se da chtnout fotka,
ale kdyz na cloveka kriknu ja a on se na mne v prubehu 5 sec podiva, a to nevim kdy, tak si moc toho nepripravis.. je to o stesti a tom jak si AF poradi.. kdzy si AF neporadi, ale premzsli a ty musis cekat, tak to se muyes snayit jak chces a fotku neudelas.. a na manual je to hodne velkej risk..
Pentax FF MX + 50/f1.7

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 18 zář 2014, 13:53

juraczech píše:Jak to kurňa dělali reportážní fotografové, když fotili "jen" manuálními zrcadlovkami bez superrychlého AF? Jak je možné, že jejich fotky oslňují i po dlouhých letech od pořízení?
Oni prostě žili v jiné době... tenkrát měli podobnou výbavu všichni a všichni měli podobné podmínky. Pro svého zaměstnavatele přinesli několik dobrých fotek a dostali za ně relativně hodně peněz. Dneska ta doba je úplně jiná a jsou i úplně jiné požadavky na ten report.

Vidíš od toho fotografa dobrou fotku... co ale nevidíš je to, že na tu super fotku spotřeboval tolik rozpočtu (času, špatných snímků, materiálu), za kolik dnes digitální fotograf musí těch fotek udělat na akci 100.

To už není o debatě o technice, ale o době. O tom, že většině novin/serverů dělají fotky redaktoři kompaktem/mobilem a stačí to. Že těch serverů, TV a periodik je tak strašně moc, že bojují o každého čtenáře a ty rozpočty mají prostě takové, že brzy možná už i TV zpravodajství budou točené běžně jen mobilem.

Když se podíváš, jak vypadal štáb běžné rubriky BBC v 80tých letech a jak vypadá dneska, bude Ti jasné, jak to myslim.

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 18 zář 2014, 14:12

juraczech:

Já jsem tady jeden z mála, kteří tu dobu zažili v praxi. Zapomněl jsi ovšem ve svém správném příspěvku na jednu důležitou věc.
Ostřilo se manuálně, ale v hranolu jsem měl fresnelku, nebo klíny, nebo split - případně jsem si to mohl libovolně vyměňovat podle potřeby. A co mám v hranolu dnes? Prd!
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 18 zář 2014, 14:19

miky_lbc píše:
Ivan-K píše: Ja tu mám v okolí dvoch fotografov (dvoch o ktorých viem), ktorý nacvakajú svadbu aj pod 300€, myslím že strop ktorý pýtajú nie je nad 400€
Vím v ČR o lidech, kteří fotí nebo fotili svatby i za 500,- Kč (17 EUR). Na druhou stranu... proč ne? Neživí se tim, chtějí si to vyzkoušet, baví je to, naučí se něco. Nechovám vůči podobným žádnou nenávist :-).

Je tady ale i spousta fotografů, kteří ani s 15tis cenou nemají volné termíny.
Len tá prvá skupina si asi nekúpila techniku za 5-8000€ aby si skúsili nafotiť svadbu, jedine že by nevedeli od dobroty čo s peniazmi.
Samozrejme aj u nás sú profíci čo majú nabúchané terníny a berú cez 1000€, trebárs manželia Žitnanský, myslím že vrátane videa berú kludne 2000€ a volný termín sa dohaduje kludne dva roky dopredu

Tým som chcel len povedať že technika nezaručí že si tým privyrobím. Autor tu uvažoval že by pofotil niečo ako svadby, nejaké atelierové fotenie a podobne. Ja by som s tým fotením najskôr začal, v ateliery nepotrebuje žiaden super stroj, poskúšať nejaké portrétovky a až potom sa rozhodnúť, lebo peniaze ktoré nasype do novej techniky sa vrátiť nemusia...

A nemusia sa vrátiť práve preto, lebo trh ponúka nejedného fotografa a to už takých ktorý majú nejaké meno (talent), nehovorím že sa nerozbehne, ale začal by som skromne - kludne s tým čo mám.

Čo sa týka techniky, tak ani by som nepovedal že vlastní niečo svetoborné čo by malo mať perfektnú kvalitu a celé to degraduje zastaralý snímač tela. Manuálne sklá nepočítam s tým fotiť svadbu naozaj nejde, prerušiť obrad kvôli tomu aby si fotograf urobil správne ostrú fotku by bolo dosť odveci
K-20 som nikdy nemal, ale to čo lezie z foťáku je dané sklom, keby človek urobil dve fotky na rovnakú clonu - prvú s DA18-55 na ohnisku 35mm a druhú DA35/2.8 a použil rovnako vysoké ISO tak bude dosť zásadný rozdiel medzi nimi
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 18 zář 2014, 14:33

Jj... tohle jsem psal vlastně už hned v mém prvním postu.

Nemyslim si, že je fototechnika nějak extra důležitá v tomhle ohledu. Jasně... u nějakejch věcí může dost pomoct a třeba reportážnímu fotografovi může pomoci se dostat o něco dál. Určitě to ale není hlavní faktor. Nákup D4 fakt nikomu nezaručí, že bude vydělávat více, než s K20d :-).

Lidí s dobrejma mašinama, na které většinu roku padá prach, je opravdu spousta.

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 18 zář 2014, 15:12

fotil som s K5IIs a Sigmou 30/1,4 svadby, tancovania pri nijakom svetle, vsetky fotky boli dobre zaostrene. Sigma bola v servise na nastavenie s telom. Ak niekomu zle ostri sklo, zahodte ho :-)

ALE mam novu K3 a DA*55 mi pri svadobnych portretoch vonku za toho boha nechcela ostrit ??? akoze to ma byt co? telo za 1000euro, sklo za 700euro. A FA77 isla ako hodinky.

na druhy krat som tu DA*55 mal vonku s rodinou a slapala ako svina presne. Zasa neostrila FA77 ani za toho boha.
NAHRAL som tam dalsi firmware 1,11 a zasa to slape ako hodinky. RADA: komu pentax ostri dobre, nedavajte novsi firmware :-)

akoze toto ma byt pomsta programatorovo co robia firmware ano?

PS: ked som mal K5IIs s poslednym firmwarom 1.07 - VSETKY skla ostrili na 100% stale.
Naposledy upravil(a) lennyl dne 18 zář 2014, 17:37, celkem upraveno 1 x.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Shoumen
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Shoumen » 18 zář 2014, 15:31

Za mě dobrý, díky za tipy - zkusím tu K3 koupit a uvidíme.
Kdyžtak si jí nechám jako záložák...
Pentax K20D, Pentax 18-55 3.5-5.6, Pentax 55-300/3.5-5.8 ED, 50/1.4 SMC, Helios 40 85/1.5, Jupiter 85/2, Orestor 135/2.8, VOLNA 80/2.8, PEN­TAX DA 35mm f/2,8, SIGMA 10-​20/3,5 – 5.6 EX DC HSM, MIR 20/2.5, Velbon Sherpa 530 Carbon
http://busekmartin.cz/

feri2303
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od feri2303 » 18 zář 2014, 16:14

Pentax scenu intenzivne sledujem len posledny rok a pol, ale nevidel by som to tak negativisticky. (Nechytajte ma prosim za kazde slovo datumy si uz presne nepamatam, kto chce ten si najde).

vyslo toto:
Tela: K-50, K-500, K-3, 645Z, K-S1 (na trhu je historicky asi najvacsi vyber tiel ak pripocitam aj K-30 a K-5II(s))
Skla: Update na HD pri Limited (5x) + 55-300, 20-40Limited, mozno aj na 645 ale tam to nesledujem, nieco vydala Sigma, Tamron, Samyang,...
Prislusentsvo: TC 1.4

Chapem ze konkurencia je na tom lepsie, ale neberiem to tak ze firma uz na to kasle a je odpisana. V kazdom marketingovom vyjadreni sa tvaria ze FF uvedu podla situacie na trh. Podla sklamani z Photokiny mal marketing lepsie nacasovat vydanie 645Z aj K-S1. Keby teraz vysla 645Z, tak su vsetci nadseni... Ale ked su len prazdne vitriny s prototypmi, je to bieda.
Stale sa beriem ako zaciatocnika a na mojom pentaxe K-5ii mi vadi najviac toto:
AF - Ostri presne aj pri slabom osvetleni, ale treba vediet na co ostrit. Na jednoliatu plochu - stenu, papier sa nechyti ani za dna. Nestiha AF-C. Par krat som skusil a vysledok zly.
pohon ostrenia - spolahlive SDM by malo byt v kazdom objektive. Mozno pri najlacnejsom plastaku a setaku by bola skrutka akceptovatelna, inde NIE.
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 18 zář 2014, 16:35

fakt píše:
hilda4sea píše:Často se naráží na finance a kolik, kde, co stojí. Jen pro zajímavost, když bych si koupil od Pentaxu opravdu dobré kombo, aby mi pokrylo obvyklou potřebu ohnisek neprofesionála - nadšence tak mi vyjde pořizovací cena:
K-3 - 25.000,-
FA 31/1,8 - 31.000,-
FA 77/1,8 - 23.000,-

Suma sumárum: 79.000,-

Nebudu tady rozpitvávat co stojí něco jiného. Prostě kvalita, ať taková nebo maková, něco stojí a na tom nikdo nic nezmění.
Téměř shodný výsledek se dá udělat takto:
K-30 - 13.000 ,-,
35/1,4 Art - 20.000,-,
Da 70/2,4 - 14.000,-.

Suma sumárum: 47.000,-.
Hilda, ale to si naozaj presteril, obvyklé kombo pre neprofesionála - nadšenca by sa skladalo skôr:
Pentax K-50 za 12000Kč , ale môžme ostať aj pri tej K-3 za 25000Kč
Sigma Art 30/1.4 za 12400Kč
DA70/2.4 za 14000Kč
...a sme na 38400Kč v prípade setu s K-50,
respektíve 51400Kč v prípade setu s K-3

V prípade setu s K-50 si môže kludne kúpiť ešte DA15/4 za 13700Kč + DFA 100/2.8 WR za 14000Kč a dostal by sa na 66100Kč, tak že by si ešte mohol dokúpiť systémový blesk FGZ360II 8000Kč, k tomu nejaký statív za 3000Kč a ešte by mu ostali takmer dve tisícky
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

Gaprielko
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Gaprielko » 18 zář 2014, 20:17

Shoumen: tak ja som bol v podobnej pozicii ako ty cca pred rokom, mal som K-r + 2 setaky a rozhodoval som sa ci ostat pri Px alebo ist inde.. ostal som a kupil K-3.. je to vyborna masinka, od K-r skok za hory, doly.. vacsinou fotim report (svadby, plesy, koncerty a pod.) a velmi rychlo som narazil na hranice K-3.. je mi luto, ze momentalne Px nema (okrem objektivov) pre mna v ponuke nic lepsie a ludia ako lennyl zvazuju prechod k inej znacke, ale ked sa teraz pri tom vsetkom zamyslim, tak vacsi pozitok som mal s fotenim K-r ako s K-3.. proste ini fotografi mali okolo mna nadupane masinky C a N ale vo vysledku sa ludom viac pacili moje fotky z K-r.. preto mozem povedat, ze nie je to len o technike a preto som aj ostal u Px, ale jej spolahlivost (hlavne pri platenych zakazkach) je velmi dolezita.. tu mi najviac chyba spolahlivost AF a pokial je fotka zle zaostrena = ziadna fotka.. priklad, fotis spolocne foto na svadbe.. 10x pred tym je vsetko super zaostrene, pridu sa ti fotit rodicia s mladomanzelmi a za nic ti to poriadne nezaostri.. cvaknes to aj 10x, im je to na nervy a tebe este viac, ked si to pozries na PC a mas zaostrene na pozadie 1m za ludmi a odovzdaj taku fotku, proste spolocna s rodicmi musi byt!.. toto je u mna asi jediny dovod (odhliadnuc od toho, ze stale nie je FF), preco by som zvazoval ine znacky.. moja rada, chystas sa fotit nejake svadby v dohladnej dobe? pozicaj si K-3 (hoc aj za peniaze) a nafot jednu svadbu (hoc zadara ako druhy fotograf, len si najdi nejakych mladomanzelov, oni budu velmi radi, ked im das foto zadara a mozes si svoj vystup navyse porovnat s hlavnym fotografom :)), potom to iste s C aj N a tak sa rozhodni.. ja momentalne uz nie som si uplne isty, ze ci by som (kvoli AF) ostal pri Px (to by som musel spravit s C aj N to, co ti radim :)), ale aj napriek tomu som velmi rad, ze mam Px :)
K-3 + grip, K-r, DA* 55/1.4, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, AF-540 FGZ

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 18 zář 2014, 20:25

Na jedný akci mi přesně tyhle problémy s AF popisoval jeden kluk s 7D, stál vedle mě, fotili jsme a on u toho ještě nadával, že mu ten křáp nechce ostřit :D Jinde tráva není zelenější, to je pouze iluze..
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

laurel
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laurel » 18 zář 2014, 20:30

Take fotim svatby a neni problem s AF jako ze nezaostri, ale ze zaostri pomalu..

a ve spatnych slunecnych podminkach obzvlast..
Take mam v planu zkusit jednu akc nafotit tim co by se mi libilo jako prechod a porovnam a uvidim
Pentax FF MX + 50/f1.7

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“