Pentax - drby a dalsi
Moderátor: Moderátoři
Re: Full frame Pentax - drby a dalsi
Pevnú 135mm spomínam ja, je jedno či je alebo nieje oprtimalizovaná pre digitál, ten čo ju chce ju nemá kde kúpiť, ani tá stará Pentaxácka nie je pre digitál a je velký problém ju zohnať v europe, presne ako si nemôžeš kúpiť FA80-200 f/2.8, lebo ich skrátka niet, ja neviem prečo by sme sa mali u Pentaxu neustále obzerať dozadu čo bolo vyrobené a komplikovane to zhánať, ked by bolo ovela jednoduchšie si to kúpiť v obchode.
A to že to akože nepotrebujem ja ešte neznamená že to nepotrebuje niekto iný
No a k tomu TC, to má akože uspokojiť majitelov že sa predáva v JPN ? Ano, tam sa dá kúpiť všeličo čo sa nedá tu, ale to mna rozhodne neuspokojuje.
V konečnom dôsledku je to o tom či získaš , alebo nezískaš nového zákazníka, či dokonca stratíš súčasného
A to že to akože nepotrebujem ja ešte neznamená že to nepotrebuje niekto iný
No a k tomu TC, to má akože uspokojiť majitelov že sa predáva v JPN ? Ano, tam sa dá kúpiť všeličo čo sa nedá tu, ale to mna rozhodne neuspokojuje.
V konečnom dôsledku je to o tom či získaš , alebo nezískaš nového zákazníka, či dokonca stratíš súčasného
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
-
- Pokročilý uživatel
Ja som sa ale nevyjadroval som sa k tomu, kedy tu tie objektivy mali byt, ale k tomu ze vraj za posledne roky nevydali jedine sklo co by stalo za rec, co je pekna blbost.Ivan-K píše:Ach jaj... kingfisher , tie lacné plasťáky už mali byť na trhu 5 rokov späť, ani nebudem hovoriť ako bolo Pentaxu po celú dobú vyčítané že nemá lacnú 50mm ako má Canon či lacnú 35mm ako má Nikon.kingfisher píše:no tak kto teda vydal DA35/2.4 alebo DA50/1.8? nevravim, ze sa hrdo tycia nad konkurenciou (to nieje ani v pripade limited take jednoznacne), ale podla vsetkeho su to slusne, alebo prinajmenej decentne skla....Miho píše:... za posledne roky nevydali jedine sklo, ktore by stalo za rec a hrdo by sa tycilo nad konkurenciou. Vydali akurat 560-ku, ktoru si mozu strcit....,
Dalsia vec, ktora sa dookola omiela a uz je to pekne unavne - medzery v pevnych ohniskach, pentax da dokopy kvalitnu DA40/2,8, ale naco, ked nema lacnu 50 tku? Tak da dokopy lacnu 50, tak preco im nevycitat, ze je to 5 rokov neskoro. Ked raz pridu s DA135, zas niekto pride s tym, ze naco take sklo, ked treba 150mm a tak dalej. Kolko objektivov nam vlastne treba nato fotenie? Mimochodom, fajn suhlasim DA135 by bola ok, ale zatial je tu
50-135 - nekompromisne sklo, mimochodom lepsie nez F/FA135/2,8. Pentax je popri Canone, Nikone a Sony nepatrnym hracom, tak uz sa s tym zmierte konecne. Na firmu zaberajucu tak maly segment trhu dodava pentax svojim uzivatelom vcelku vyvazene produkty a stale cenovo priatelne.
Lukas_Gal : no ja tu rozhodne 135 stale nespominam...pomylil si si ma s niekym inym...
Naposledy upravil(a) kingfisher dne 08 dub 2013, 21:09, celkem upraveno 1 x.
to Lukas_Gal:
nerad to tady připomínám, ale stačila by ti od Canonu EF 135/2 L USM?
nerad to tady připomínám, ale stačila by ti od Canonu EF 135/2 L USM?
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
http://www.foto-baburek.cz
Jo, od té doby, co mám děti, takže logicky více fotím než jezdím, si celkem libuju, jak je víceméně v pohodě si jednou za rok koupit třeba sklo.To vydrží při běžné péči ve vynikajícím stavu léta, oproti neustálému rvaní prachů do bajku. A co teprve ti "motoroví" šílenci, tam létají statisíce...bolek píše: Veď je X nadšencov MTB cyklistiky, ktorí vysolia za bicykel 2000 Eur a viac iba za ten pocit z jazdy, k tomu pravidelný servis + pravidelný upgrade dielov, oblečenie, doplnky a pod...
..nejhezčí pohled na svět je z komína!
Tady se to pomalu zvrhává v jakousi "kondolenci" Pentaxu, nebo co.
Ale bohužel na všech postech je něco pravdy a sám sem přilil i svoji kapku oleje do ohně, pár stran zpátky.
Souhlasím s názorem, že to prostě nechám, ať se to vyvrbí a uvidí se. Co taky jinýho zbejvá, že jo...?
Z případný nutnosti přechodu na jinej systém v budoucnu se mi ale mírně řečeno dělá zle. Pentax sem si vybral, protože pocit držet ho v ruce, subjektivně, nesnese srovnání s žádnou jinou značkou. Dost mi ty mašiny přirostly k srdci. Pro představu: jo, Nikon je (docela) fajn, ale ty jeho barvy alias šeďáky, ty sou k zblití, a to sem ještě slušnej; a s "intuitivním" ovládáním Canonu mám pro změnu problém snad i po roce (znovu podotýkám, že moje hodnocení je ryze subjektivní).
Takže fakt doufám, že to nebudu muset kdy řešit.
Pentax si v minulým roce slušně našlápl vstříc lepším zítřkům modelama K-30 a K-5 II(s), ale teď je to potřeba dotáhnout. Doplnit portfolio skel 2-3 objektivama na nejpalčivějších místech, jak píšete, a nejen oznámit, ale taky začít vyrábět/prodávat evoluční a hlavně konkurenceschopný blesky, aby si lidi nemuseli kupovat neoriginální náhražky.
Trochu času v DSLR segmentu může ještě teoreticky získat opravdu nabušená profesionální APS-C, s rychlým sériovým snímáním a pořádným AF. Možná něco jako byl ve svý době Nikon D2x. Musí být lepší než Nikon D7100, potažmo Canon 7D Mark II a Olympus E-7, ale zároveň levnější než low-end FF (pravda, toho místa tam moc není). Těžkej úkol. Já doufám, že to bude právě K-3 (APS-C) toho 17. dubna a že to nebyly zase jen nějaký kecy.
V jednom z rozhovorů prezident Pentaxu nepřímo přiznal, že bylo období, kdy se rozhodovali mezi Full-framem a středoformátem. Oba naráz údajně podporovat nemohli. Rozhodli se pro středoformát, a jak to je, vidíme všichni. Teď vědí, že FF vzhledem k situaci na trhu dělat musí, pokud chtějí být konkurenceschopní (oficiální prohlášení na CP+). Vývoj nového těla ale, jak tu už někdo psal, nějakou dobu trvá, takže bych ho nečekal dřív než začátkem příštího roku. Navíc by měla být už nějakou dobu stále rozpracovaná 645D II, takže další komplikace... Politikou Pentaxu v těhlech věcech bohužel stále zůstává jen mlžit, mlžit a mlžit...
Co se týká marketingu, ve Státech teď zřejmě probíhá nějaká promotion akce kompaktu Q10. Vyrábí ho snad ve 100 různejch barvách a údajně s ním byla někde k vidění i Lady Gaga. A údajně jde na dračku (ten foťák). Jen doufám, že snad nezůstaneme jen u těch kompaktů jako Olympus, z toho už bych se asi vážně po****.
Chci jednou vidět tenhle systém, svůj systém prosperovat!

Souhlasím s názorem, že to prostě nechám, ať se to vyvrbí a uvidí se. Co taky jinýho zbejvá, že jo...?
Z případný nutnosti přechodu na jinej systém v budoucnu se mi ale mírně řečeno dělá zle. Pentax sem si vybral, protože pocit držet ho v ruce, subjektivně, nesnese srovnání s žádnou jinou značkou. Dost mi ty mašiny přirostly k srdci. Pro představu: jo, Nikon je (docela) fajn, ale ty jeho barvy alias šeďáky, ty sou k zblití, a to sem ještě slušnej; a s "intuitivním" ovládáním Canonu mám pro změnu problém snad i po roce (znovu podotýkám, že moje hodnocení je ryze subjektivní).
Takže fakt doufám, že to nebudu muset kdy řešit.
Pentax si v minulým roce slušně našlápl vstříc lepším zítřkům modelama K-30 a K-5 II(s), ale teď je to potřeba dotáhnout. Doplnit portfolio skel 2-3 objektivama na nejpalčivějších místech, jak píšete, a nejen oznámit, ale taky začít vyrábět/prodávat evoluční a hlavně konkurenceschopný blesky, aby si lidi nemuseli kupovat neoriginální náhražky.
Trochu času v DSLR segmentu může ještě teoreticky získat opravdu nabušená profesionální APS-C, s rychlým sériovým snímáním a pořádným AF. Možná něco jako byl ve svý době Nikon D2x. Musí být lepší než Nikon D7100, potažmo Canon 7D Mark II a Olympus E-7, ale zároveň levnější než low-end FF (pravda, toho místa tam moc není). Těžkej úkol. Já doufám, že to bude právě K-3 (APS-C) toho 17. dubna a že to nebyly zase jen nějaký kecy.
V jednom z rozhovorů prezident Pentaxu nepřímo přiznal, že bylo období, kdy se rozhodovali mezi Full-framem a středoformátem. Oba naráz údajně podporovat nemohli. Rozhodli se pro středoformát, a jak to je, vidíme všichni. Teď vědí, že FF vzhledem k situaci na trhu dělat musí, pokud chtějí být konkurenceschopní (oficiální prohlášení na CP+). Vývoj nového těla ale, jak tu už někdo psal, nějakou dobu trvá, takže bych ho nečekal dřív než začátkem příštího roku. Navíc by měla být už nějakou dobu stále rozpracovaná 645D II, takže další komplikace... Politikou Pentaxu v těhlech věcech bohužel stále zůstává jen mlžit, mlžit a mlžit...
Co se týká marketingu, ve Státech teď zřejmě probíhá nějaká promotion akce kompaktu Q10. Vyrábí ho snad ve 100 různejch barvách a údajně s ním byla někde k vidění i Lady Gaga. A údajně jde na dračku (ten foťák). Jen doufám, že snad nezůstaneme jen u těch kompaktů jako Olympus, z toho už bych se asi vážně po****.
Chci jednou vidět tenhle systém, svůj systém prosperovat!
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
to kingfisher: ospravedlnujem sa za neopravnene obvinenie 
to hilda: na to sklo som celkom zabudol
ale aj tak nechapem co vsetci chcete to co maju iny vyrobcovia. Pentax ma skla ktore nemaju iny. Ked nieco chcem tak idem tam kde to maju a nenariekam stale.

to hilda: na to sklo som celkom zabudol
ale aj tak nechapem co vsetci chcete to co maju iny vyrobcovia. Pentax ma skla ktore nemaju iny. Ked nieco chcem tak idem tam kde to maju a nenariekam stale.
Lukas_Gal : to doplnenie portfólia skiel znamená, že Pentax môže získať viac zákazníkov, viac zákazníkov znamená viac predávať a tiež viac zarobiť.
Treba len triezvo uvažovať. A osobne si myslím že ten nárast produkcie u Pentaxu by mohol byť dosť veľký. Dnešné rozhodovanie pri výbere systému znamená často 50% Canon a 50% Nikon a mohlo by z toho byť pre každého 1/3, ale to musí Pentax niečím zaujať. Tým že sa akože u Pentaxu nič nedeje sa to dosiahnuť nedá
Miesto oficiálnych informácií, ktoré budú jasne hovoriť o tom že sa niečo deje, len neustále riešime nepodložené rumory z ktorých nakoniec nič nie je. To na popularite Pentaxu rozhodne nepridáva
Lukas_Gal skús sa zastaviť niekedy na nejakom všeobecnom fóre a prečítaj si tam pár tém ohľadne výberu DSLR, možno pochopíš, prečo by bolo dobré aby Pentax zaplátal tie najväčšie diery
Treba len triezvo uvažovať. A osobne si myslím že ten nárast produkcie u Pentaxu by mohol byť dosť veľký. Dnešné rozhodovanie pri výbere systému znamená často 50% Canon a 50% Nikon a mohlo by z toho byť pre každého 1/3, ale to musí Pentax niečím zaujať. Tým že sa akože u Pentaxu nič nedeje sa to dosiahnuť nedá
Miesto oficiálnych informácií, ktoré budú jasne hovoriť o tom že sa niečo deje, len neustále riešime nepodložené rumory z ktorých nakoniec nič nie je. To na popularite Pentaxu rozhodne nepridáva
Lukas_Gal skús sa zastaviť niekedy na nejakom všeobecnom fóre a prečítaj si tam pár tém ohľadne výberu DSLR, možno pochopíš, prečo by bolo dobré aby Pentax zaplátal tie najväčšie diery
Pentax K-30, Metz 48
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Lidi si vybírají Nikon, Canon více proto, že mají větší portfolio, které oni ale z 90% stejně nikdy nevyužijí, a taky vidí ve větší firmě větší jistotu kontinuity. Vyvinout, vyrobit není zadarmo a nechat na skladě si nemohou dovolit v dnešní době ani takové velké firmy jako je C/N, natož pak Pentax. Takže je to podle mne z části i o tom začarovaném kruhu.Ivan-K píše: Lukas_Gal skús sa zastaviť niekedy na nejakom všeobecnom fóre a prečítaj si tam pár tém ohľadne výberu DSLR, možno pochopíš, prečo by bolo dobré aby Pentax zaplátal tie najväčšie diery
Osobně si ale nemyslím, že by čtenáři zdejšího (ani žádného jiného) fóra byli chytřejší a hlavně měli větší přehled o vývoji, výrobě, světovém trhu a hlavně finančních možnostech firmy, než management Ricoh - Pentax. Proto je pro mne každá zpráva o tom, že to myslí Ricoh s Pentax dobře ve jménu zachování značky pozitivní a vím že pro tu věc udělají to nejlepší v dané situaci, ať už se nám to líbí, nebo ne.
Pokud to bude znamenat, že nebude FF, nebo nějaké sklo, které bych nutně chtěl, buď se s tím smířím, což v případě FF pro mne nebude problém, nebo prostě budu muset jít jinam. Zatím jsem spokojen nad své možnosti a hlavně schopnosti.
"Mít příležitost, mít dar vidění a umět zachytit..."
http://www.flickr.com/photos/106356772@N02/
http://www.MartinVozka.zonerama.com
https://picasaweb.google.com/1174281399 ... 136/JenTak
http://www.flickr.com/photos/106356772@N02/
http://www.MartinVozka.zonerama.com
https://picasaweb.google.com/1174281399 ... 136/JenTak
Tak já bych zcela jistě hned do krámu neběžel. Nicméně FF objektivů mám poměrně dost. A to je asi případ mnohých dalších. Na pouze stávajících uživatelích ale business case FF Pentax nemůže být postaven. Musí oslovit i nové zájemce. Byť je stále pravdou, že udržet zákazníka u značky je mnohem levnější než získat nového. Nebo také, že ztratit zákazníka je trestuhodné. A to se děje nyní s těmi, kteří jsou právě ochotni uvedené částky vydávat.hilda4sea píše: Rozhodně bych si položil ruku na srdce a přiznal bych, že asi na tomto fóru není moc uživatelů Pentaxu APS-C, kteří by okamžitě šli do krámu a vyplázli 50.000 za FF tělo + nějakých 30.000 za základní objektiv od Pentaxu, nebo se mýlím.
Zamyslel jsem se spíš nad ca $200 zlevněním FA ltds v bundlu s K5II a obdobným zlevněním 645D formou objektivu zdarma (v ceně ca 1tis USD). O nové 645DII a K3 se spekuluje již dlouho. Takže by mělo logiku vymést sklady s jejich předchůdci. Jen si říkám, proč k tomu použili zrovna FA ltds? Buď jsou předražené a obchody stojí (to ale odporuje dlouhým čekacím lhůtám na FA77) nebo chystají něco nového?
Jan67
Jan67, tiež som nad tým uvažoval, prečo sa snažia zásobiť pentaxákov FA../..Ltd objektívmi.
Ak ponúknu FF telo, kto si ho kúpi ? Pre toho kto má len DA cropové sklá je to nákup úplne nového systému, ale k FA sklám si FF telo kúpi veľa pentaxákov. Keď si len predstavím že z 31-ky by bol zrazu skutočný skvelý "pochôdzkár" a zo 77-ky kultový pravý portreťák...
Ak ponúknu FF telo, kto si ho kúpi ? Pre toho kto má len DA cropové sklá je to nákup úplne nového systému, ale k FA sklám si FF telo kúpi veľa pentaxákov. Keď si len predstavím že z 31-ky by bol zrazu skutočný skvelý "pochôdzkár" a zo 77-ky kultový pravý portreťák...

RICOH GR + GW-3 (18,3 /2,8 , 13,7/2,8)
No já spíš myslel na redesign FA ldts. načasovaný s příchodem FF.
Jan67
-
- Významný člen
Sú DA ktoré sa dajú použiť ja na FF http://ricehigh.blogspot.com/2009/10/co ... -full.html
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
Niktoré DA síce použiteľné sú, ale s "odranými ušami" , ak by použili stabilizáciu pohybom čipu, problém budú mať aj FA sklá.
RICOH GR + GW-3 (18,3 /2,8 , 13,7/2,8)
Pánové, uvědomte si, to že máte doma spousta FF skel vůbec nic neznamená. Dneska se moc směju, když někdo radí FF objektiv před speciálem pro APSC. Ať jde o jakoukoliv značku.
Jelikož mám za sebou přechod APSC->FF, můžu narozdíl od radílků sdělit skutečné zkušenosti. Pokud si zvyknu na FF objektiv+APSC foťák, tak po přechodu na FF to je úplně jiné ohnisko=nevyhovuje=pryč s tím(klasický případ ASPC+50mm, nahradí FF+85mm).
Nebo je tu možnost, že se objektiv stane ohniskově atraktivním na FF(různé 28-105 atd.). Jenže jde o staré objektivy, které prostě nemají opticky na APSC+17-70(a to ani na 17-70 od Sigmy). Takže staré zoomy jsou taky na nic. Nebudu si přece kupovat foťák za 40k abych na něj dával krytku v podobě starého zoomu.
Zbytečně se tu pláče po FF. Pokud chci zachovat stejnou kvalitu obrazu jako APSC, tak si připravím 3-4x víc peněz na skla. Pokud člověk nemá extra třídu jako 24-70/2,8, tak se na FF potýká s problematickýma rohama, vinětací, geometrickou deformací atd. A to vše v míře na APSC nevídané.
Příklad. Sigma 8-16 je levnější a kvalitnější ekvivalent Sigmy 12-24mm. Bohužel na skla typu 24/1,4, tilt-shift 24 nemá APSC odpověď. Ale na běžnější ano, neříkám, že 100% ekvivalenty, ale odpověď rozhodně. Ukažte mi na FF objektiv okolo 85mm, který bude mít takový bokeh jako Sigma 50/1,4 do 12k Kč. Zmiňovaná 135/2 lze nahradit 85/1,4+APSC.
Co tím vším chci říct. Ano, pokud mám peníze a tím myslím hodně peněz, můžu s FF růst. Pokud ale hodlám vrazit ty samé peníze co mám v APSC do FF(klidně i +50%) tak nedostanu stejnou kvalitu. Nebavím se teď samozřejmě o vysokých citlivostech. Takže pokud chci získat přechodem na FF víc, musím prostě k C/N a solit peníze(ale za takovou kvalitu bych solil i u Pentaxu, kvalitní skla nejsou laciná nikde). Pentax ani za 7let nebude mít takové skla, aby konkurovaly jeho nej modelům v APSC. Stačí se podívat na Canon, jak dlouho mu trvalo předělat jejich starou 24-70/2,8 či 70-200/2,8IS . Pentax nemá nic, tak ho čeká obrovské kvantum práce, nestačí oprášit staré výkresy.
Uchlácholání nějakou pochybnou "použitelností" DA série pro FF není na místě. Dokud ty objektivy někdo nevyzkouší pořádně na digitálním těle a neposkytně samply v plném rozlišení, není se o čem bavit. Zdaleka neznamená, že objektiv nevinětuje=je použitelný. Viz odkaz palo2811, 35/2,4 na clony 2,8 a 4 je i na 6mpx po stranách fotky mázlý(nebavím se o rozích), to není použitelnost na FF. To je nouzovka. A kdo říká něco jiného, je to jen lhaní si do kapsy.
Jelikož mám za sebou přechod APSC->FF, můžu narozdíl od radílků sdělit skutečné zkušenosti. Pokud si zvyknu na FF objektiv+APSC foťák, tak po přechodu na FF to je úplně jiné ohnisko=nevyhovuje=pryč s tím(klasický případ ASPC+50mm, nahradí FF+85mm).
Nebo je tu možnost, že se objektiv stane ohniskově atraktivním na FF(různé 28-105 atd.). Jenže jde o staré objektivy, které prostě nemají opticky na APSC+17-70(a to ani na 17-70 od Sigmy). Takže staré zoomy jsou taky na nic. Nebudu si přece kupovat foťák za 40k abych na něj dával krytku v podobě starého zoomu.
Zbytečně se tu pláče po FF. Pokud chci zachovat stejnou kvalitu obrazu jako APSC, tak si připravím 3-4x víc peněz na skla. Pokud člověk nemá extra třídu jako 24-70/2,8, tak se na FF potýká s problematickýma rohama, vinětací, geometrickou deformací atd. A to vše v míře na APSC nevídané.
Příklad. Sigma 8-16 je levnější a kvalitnější ekvivalent Sigmy 12-24mm. Bohužel na skla typu 24/1,4, tilt-shift 24 nemá APSC odpověď. Ale na běžnější ano, neříkám, že 100% ekvivalenty, ale odpověď rozhodně. Ukažte mi na FF objektiv okolo 85mm, který bude mít takový bokeh jako Sigma 50/1,4 do 12k Kč. Zmiňovaná 135/2 lze nahradit 85/1,4+APSC.
Co tím vším chci říct. Ano, pokud mám peníze a tím myslím hodně peněz, můžu s FF růst. Pokud ale hodlám vrazit ty samé peníze co mám v APSC do FF(klidně i +50%) tak nedostanu stejnou kvalitu. Nebavím se teď samozřejmě o vysokých citlivostech. Takže pokud chci získat přechodem na FF víc, musím prostě k C/N a solit peníze(ale za takovou kvalitu bych solil i u Pentaxu, kvalitní skla nejsou laciná nikde). Pentax ani za 7let nebude mít takové skla, aby konkurovaly jeho nej modelům v APSC. Stačí se podívat na Canon, jak dlouho mu trvalo předělat jejich starou 24-70/2,8 či 70-200/2,8IS . Pentax nemá nic, tak ho čeká obrovské kvantum práce, nestačí oprášit staré výkresy.
Uchlácholání nějakou pochybnou "použitelností" DA série pro FF není na místě. Dokud ty objektivy někdo nevyzkouší pořádně na digitálním těle a neposkytně samply v plném rozlišení, není se o čem bavit. Zdaleka neznamená, že objektiv nevinětuje=je použitelný. Viz odkaz palo2811, 35/2,4 na clony 2,8 a 4 je i na 6mpx po stranách fotky mázlý(nebavím se o rozích), to není použitelnost na FF. To je nouzovka. A kdo říká něco jiného, je to jen lhaní si do kapsy.
ggrand má nejspíš pravdu (jen doufám, že to tady nenavštíví i další diskutéři z digiareny).
Já osobně bych chcel místo APS-C + 28 1.8 -> FF + FA 43 1.9
Já osobně bych chcel místo APS-C + 28 1.8 -> FF + FA 43 1.9