Zkoušel jsem o víkendu E-M1 s novým 12-40mm/2,8 objektivem. Velikost a váha(přes 800g) je možná pro někoho už na hraně, důležité pro mě je, že mě ani po celodenním nošení na krku nijak foťák netížil (konečně k tomu dávají široký popruh). Byl jsem v i ZOO a ověřil, jak se chová i ve velmi špatných světelných podmínkách - AF tracking se i v protisvětle choval dobře až do nízké hladiny osvětlení: akvárium s horním osvětlením, kde vycházela doba expozice 1/30 na iso 6400 (f/2,8) pak už byly pohybující se rybičky problém. Objektiv mě ohromil, i když je "pouze" f/2,8 tak se s tím fotit dá
Pozn: vím, že světelnější zoomy nejsou obvyklé, ale používal jsem na E-M5 12mm/2 20mm/1,7 a 45mm/1,8 i proto se mi zdá 2,8 už málo světelné na tenhle formát. Stabilizace je o dost tišší než E-M5 a skvěle funguje i "auto" režim (vertikální/horizontální stabilizace). Super a pro mě nová funkce je focení přes mobil (wifi) s tímhle jsem si vyhrál až do vybití mobilu opravdu hodně - v "rychlém režimu" je to opravdu rychlé bez větší prodlevy se volí AF/expozice stějně jako na displeji foťáku. Chtěl bych připevnit foťák na strom a z krytu fotit přes mobil ptáky u budky - snad ještě budu mít příležitost. Obrazová kvalita je o něco lepší než E-M5 hlavně ve stínech na vyšší iso, ale možná to je nastavením/s tím jsem si moc nehrál (takže je v továrním nastavení lepší než E-M5)
Zkoušel jsem chvíli i Sony A7 a 28-70 zoom. Set sony je mírně lehčí než olympus ale 28-70 mě neoslovil, nakonec jsem ji sony ani nepůjčoval. Mechanicky jsou na tom foťáky podobně - Olympus působí pevnějším dojmem - hlavně tlačítka a "kolečka" Objektiv 28-70 nepůsobí mechanicky nijak levně ale 12-40 se nemůže rovnat. V porovnání s E-M1 je AF i celkové chování pomalejší, takže by to chtělo 24-70/4 který bohužel není k dispozici a objektivy s pevným ohniskem jsou vskutku drahé (ale velmi dobré).