elho_cid píše:miky_lbc píše:
Takhle to právě neni... Myslim, že K7 by 550D právě zasadila hřebíček do rakve.
Nikde není psané, že Pentax nemůže udělat kvalitnější stroj než konkurence, za levnější peníze... K10D třeba taková dle mého názoru byla. Za cenu 350D jí o hlavu převyšovala.
A mohl by přijít foťák i pro mě :o)).
Trochu se prober. Nevím kdy jsi K10D kupoval ty, ale když jsem ji pořizoval já, byla za cca stejnou cenu jako 30D nebo D80.
Výroba 550D je laciná záležitost - plastové tělo, žádný hranol, omezené ovládací prvky, žádný motor na pohon objektivů a obyčejný AF s jediným křížovým bodem. Kdyby měl Pentax prodávat K-7 za stejnou cenu, tak by se mohli rovnou transformovat na neziskovku.
Přesnej den, kdy jsem jí kupoval fakt neznám.... ale cena setu s 18 - 55 a 50 - 200 byla úplně na korunu stejná jako stejný set s 350D (18-55 + 50 - 200). Možná to už byla 400D... nechci kecat. To je ale +- dost podobné.
500D má ve většině případů (co mam možnost porovnávat) spolehlivější a rychlejší AF než K7. Nepředpokládám, že 550D na tom bude hůře. Myslim, že většině uživatelů jde o ostrou fotku... kolik tam je bodů a způsob AF je jim už +- ukradenej. To, že mají víc ostřících bodů nebo integrovaný motůrek je sice pěkné, ale v situaci kdy na stejném osvětlení K7 zběsile huntuje tam a zpět, zatímco 500D už stihla udělat 3x snímek... myslim, že v tu by každej ty AF hned vyměnil.
Ale jinak je jasné, že K7 je konstrukčně lepší a dražší tělo. 550D zase nabídne pravděpodobně lepší senzor, vychytanější FULL HD video atd.
Pokud další model přijde mezi K7 a Kx.... nic to podle mě u Pentaxu neřeší. Znám minimálně 10 lidí (a to osobně z mého okolí znám Pentaxářů tak 15), kterým K7 nevyhovuje a čekají na jiný (vyšší) model nebo už přešli ke konkurenci.
Myslim, že by pro Pentax bylo mnohem lepší jim něco nabídnout, než o ně všechny přijít... a to i za cenu, že na K7 tolik nevyvaří. Za 17-18 by byla K7 prodejní hit.
A ruku na srdce... kdyby se Pentax vykašlal na vývoj "problémové" K7, který musel stát spoustu peněz a spousty blbostí v ní, které jsou prakticky v podstatě nepoužitelné (třeba ty pohyby senzoru). Místo toho rovnou licencoval čip Sony jako u Kx (který si obrazově všichni recenzenti od začátku narozdíl od K7 chválí) a použil prověřené tělo z Kx0D řady (které jsme taky měli všichni rádi).
Mohl v podstatě ušetřit peníze za vývoj celého jednoho modelu (SW řešení stejně pak vyvíjel pro Kx) za které mohl vyvinout pro všechny své modely pořádný AF + možná dokonce i další tělo s licencovaným Sony fullframe. Stálo by ho to pravděpodobně stejné peníze a každému uživateli by měl co nabídnout a tyhle všechny debaty by byly zbytečné.