Pentax - drby a dalsi

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Full frame Pentax - drby a dalsi

Příspěvek od miky_lbc » 01 srp 2014, 09:03

To je to... co tady už píšu několik let. Contax tohle měl a reálně to fungovalo. Ano. Prostě to posouvalo držák filmu a ostřilo s MF sklama. A byla to klasická zrcadlovka s hledáčkem.

Podobný systém by znamenal, že opravdu plnohodnotně nasadíte s levnou redukcí jakýkoliv objektiv + zároveň i značné výrobní zjednodušení skel. Protože konstrukčně je ten motůrek možná jen špičkou ledovce, ale ty čočky se tam musí opravdu pohybovat.

A umístit čip do nějakého lineárního vedení není přece zase takový problém. Ale z principu to asi nikdy nebude AF třeba na sport atd.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 01 srp 2014, 10:29

ano viz několik stran zpět - dával jsem i videjko - nevím proč by to nemohlo fungovat. :

....Přesně tak, asi před rokem jsem drby kolem nového těla od sony s ostřením pomocí posunu čipu (Z-shift AF) jako měl kinofilnový "speciál" Contax AX (AF posunem filmu)

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 01 srp 2014, 11:39

Už před lety jsem o tom s někým diskutoval... a tam bdue asi průšvih v patentu. Protože jinak by za ta léta tahle technologie už dávno prorazila.

Já myslim, že k Pentaxu by to sedlo jak "prdel na hrnec". Co si budeme povídat, AF ve sklech prostě neumí a má ho za starou bačkoru. Navíc obrvoská část jeho zákazníků do dneska oprašuje staré MF skla. V kombinaci s tím, že samotný Pentax skel moc nenabízí, by to byla opravdu pecka.

Další věc je hodnota MF skel... skla by se mohla dělat úplně bez ostření. Byla by mechanicky naprosto "nesmrtlená" a o dost levnější. Nebyl by žádnej problém ve WR.

Je to prostě šance na "něco úplně nového"... která bude ale nejspíše promarněna. Myslim, že by po ní jinak dávno už drapnul japonec od Sonnky.

dicede
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od dicede » 01 srp 2014, 14:03

Mě docela baví, jak tu miky s hildou opět točí o tom, že něco nejde/nemůže/mělo by se dělat jinak, aniž by si pořádně původní odkaz, nebo jen diskuzi pod ním, přečetli.
Pak by jinak věděli, že ten patent se netýká přímočarého vratného pohybu, jak to pěkně odborně nazval hilda, ale posuvu čipu do strany a zdvojení AF bodů tak, aby vznikla možnost fázového ostření na čipu. A to je technologie bez problému přenositelná do DSLR bez jakékoliv kastrace zrcadla.

https://translate.google.com/translate? ... t=&act=url

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 01 srp 2014, 14:10

dicede píše:Mě docela baví, jak tu miky s hildou opět točí o tom, že něco nejde/nemůže/mělo by se dělat jinak, aniž by si pořádně původní odkaz, nebo jen diskuzi pod ním, přečetli.
Pak by jinak věděli, že ten patent se netýká přímočarého vratného pohybu, jak to pěkně odborně nazval hilda, ale posuvu čipu do strany a zdvojení AF bodů tak, aby vznikla možnost fázového ostření na čipu. A to je technologie bez problému přenositelná do DSLR bez jakékoliv kastrace zrcadla.

https://translate.google.com/translate? ... t=&act=url
Mě zase nebaví, jak někteří reagují na posty, aniž by si je pořádně přečetli ;-).

Já jsem nepsal nic o žádném patentu. Psal jsem jen, že by tahle technologie mohla být zajímavou čerstvou vodou v rybníce... ale že je asi ošéfnutá nějakým patentem, proto jí nikdo už nepoužívá a zůstala Contaxu. Nic víc/nic méně.
Na žádný konkrétní patent jsem nereagoval.

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 01 srp 2014, 16:18

dicede:

Já čtu pozorně a také u toho přemýšlím. Občas. Proto jsem možná svůj post rozdělil do několika samostatných bodů. Pouze první se týká posouvání vpřed a vzad ve stylu Contax AX. Druhý a třetí se týkají "šikmo hledících" diod na snímači (nebo zdvojených) a nutnosti kombinovat systémy motorického AF pro zrcátko+hranol, a AF ze snímače+výše zmíněné nebo jinak uzpůsobené diody pro LV nebo EVF.
S Contaxem AX se musela skla nastavit na nekonečno a pak se použil zmíněný AF. Spolehlivě to fungovalo jen do ohniska cca 100 mm. Se systémem AX nebyla kompatibilní všechna skla Contaxu - byla řada výjimek. U manuálních skel se pak nedalo zaostřit na nekonečno.
Při aplikaci citovaného patentu v praxi by se začala vyrábět řada pevných skel jako pro měcháče? Co by bylo s těmi stávajícími objektivy? Mohly by ty staré ostřit na nekonečno?
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 02 srp 2014, 22:04

dnes mi kamos doniesol konecne vyskusat Canon 6D + 24-70/2,8 II.
ako poviem vam, par veci sa mi velmi pacilo, niektore su zasa pre mna lepsie na pentaxe.

uplne prve, co by mal pentax mat je velky hladacik (jedno ci OLED na bezzrkadlovke alebo hranol na FF), to clovek fakt vnima tu scenu inak, tak je viac do nej ponoreny.

AF-S mi prisiel rovnaky v rychlosti aj presnosti (ja som mal K3 + FA31). 6D ma ale akesi velke AF body, nevedel som na istotu, ci to aj dobre trafi vzdy, rozmiestnenie bolo viac na stred, s tym treba ratat.
FA31 ale mala taky pidi delay ked zacinala ostrit na inu scenu, keby som si to neporovnal USM vs srob, ani si to neuvedomim.

6D pri pohlade od zadu vyzera tak lacnejsie - ale iba ten kusok dolu pod LCD, ten plast ma taky divny nastrek, plus ten display aj ked ma normalnu velkost sa na tej zadnej stene viac straca. viac by 6D slusel grip, inak drzanie ma dost dobre.

chybal mi tam zadny roller, inak ovladanie bolo dobre, vsetko je vec zvyku.
vsimol som si, ze Canon potrebuje nastavit doostrovanie na maximum, inak ma fotky bez ostrosti.
AWB sa mi zdalo na Pentaxe presnejsie/prirodzenejsie.
podexponovany snimok z 6D po vytiahnuti mal viac sumu ako z K3, nic hrozne, spravne nastavit odsumovanie v LR a je to.

zaver: chce to vacsi hladacik, poriadny patent na motor a hotovo.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 03 srp 2014, 02:59

Myslím, že příspěvek od lennyla ke Canonu 6D ukazuje, jak zavádějící může být hodnocení něčeho, co mám v ruce krátkou chvíli a neumím s tím zacházet.
Není to tak dávno, co tady bylo uvedeno stejně fundované hodnocení Nikonu D800.
Je to stejné, jako kdyby někdo popojel autem 10 metrů a pak napsal jeho hodnocení.

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 03 srp 2014, 04:38

Hilda, radšej by si sa mal niekedy zdržať komentára. Lennyl netvrdil ze píše recenziu, ale iba krátky postreh pri prvom zoznámení.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 03 srp 2014, 09:41

hilda: niekedy sa mi zda, ze musis nieco napisat len aby si to napisal :-)

este raz: 6D som si vyskusal lebo som mal moznost (tak ako predtym aj 5DMarkII a 5DMarkIII) a napisal, co by mohol Pentax urobit do buducnosti. (HLADACIK, RYCHLY TICHY MOTOR)

pre mna osobne je 6D este dobra volba v pomere velkost/hmotnost na hory. Funkcne/vykonom je super (zamrzela ma iba zavierka 1/4000s a jeden slot na SD). Zoom 24-70/2,8II je paradny univerzal, treba ratat ale s jeho velkostou a aj cenou (1.689e +).

ukazkove fotky su iba ukazkove bez hlbsieho zameru (RAWy a z nich vyvolane JPG z LR bez uprav)
Přílohy
IMGP8293_resize.jpg
K3 + FA31 na F1,8, auto WB
IMGP8293_resize.jpg (114.49 KiB) Zobrazeno 1547 x
IMG_0077_resize.jpg
6D + 24-70II - 70mm na F11 (skusal som maximalnu ostrost), auto WB
IMG_0077_resize.jpg (140.69 KiB) Zobrazeno 1547 x
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 03 srp 2014, 10:19

lennyl píše:hilda: niekedy sa mi zda, ze musis nieco napisat len aby si to napisal :-)
Myslím že na to tu jsou jiní adepti než Hilda ;)
STŘÍBRU ZDAR

Dobros
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Dobros » 03 srp 2014, 13:27

Jděte se všichni vycpat, když neumíte pokrčit rameny nad nějakým příspěvkem a máte potřebu se sáhodlouze pitvat v něčem co není vaše pravda...
Pentax na prodej!
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-

Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30

dicede
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od dicede » 03 srp 2014, 14:01

Já jsem nepsal nic o žádném patentu.
Ok, v tom případě to beru zpět. Ta reakce byla těsně za příspěvky, které se věnovaly patentu a myslel jsem, že na ně v tomto smyslu navazuješ i ty.
hilda4sea píše: Pouze první se týká posouvání vpřed a vzad ve stylu Contax AX.

Fajn, beru. Jen mi přijde divná reakce podle následujicího mustru: cport postuje odkaz o tom, že Pentax si patentuje použití jablek, načež tvoje reakce začíná tím, že s hruškami to nepůjde.

Rozhodně nebude špatné, pokud tu technologii skutečně vyvinou a implementují do DSLR (Liveview) nebo jako základ AF systému pro bezzrcadlovky.

Dohadovat se o tom ale nechci, je to zbytečné. Kaji se za prostořekost a sarkasmus si příště nechám od cesty.

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 03 srp 2014, 21:16

dicede:

V podstatě máme stejný názor: ....2. Ostření přes čip automaticky předpokládá hledáček EVF nebo jen LCD...

lennyl:

Možná jsem to vzal až moc zkrátka. Pak sorry. Canon u své poloprofi třídy a profi těl má místo zadního horizontálního roleru, vertikální, integrovaný spolu s osmicestným voličem pro jednodušší a rychlejší ovládání více funkcí najednou, což klasický roler neumožňuje, protože volič je na jiném místě než roler a je nutné palcem přehmátnout. Tento systém používá Canon desetiletí a udržuje mu věrnost těch, co se s ním naučí pracovat.
Samozřejmě, je i mnoho těch co právě tento typ ovládání od Canonu odradí.
Dynamický rozsah Canonů je optimalizován na prioritu jasů, nikoliv stínů. Tam, kde většina značek už má jen bílé
fleky, jsou u Canonu stále k dispozici vykreslené detaily. Proto, zkušený uživatel Canonu spíše exponuje do + a doluje ze světel, než aby podexponoval a doloval ze stínů. Každý systém má holt to svoje.
Samozřejmě, že chvíli trvá, než si toto a mnoho dalších detailů člověk osvojí, ale rozhodně by o tom neměl psát dříve než se to naučí.
Mně trvalo pár měsíců, než jsem se "přeškolil" z Canonu na Pentax, protože skoro všechno bylo trochu jinak. Pak jsem přišel na to, že leccos co se mi zdálo podivné, nebo nedomyšlené, je naopak dobré a podivný jsme byl já, než jsem na to přišel.
Často tady čtu, že Canon má méně výrazné barvy než Pentax , nebo že je defaultně málo ostrý. To má svůj původ v tom, že spousta časopisů požaduje neutrální podání snímku, kdy jsou všechny saturace, doostření, kontrasty apod. na hodnotě "0". S "kraslicí" vás pošlou k šípku. V Canonu se s tím moc nepářou a všechny jeho modely včetně entry levelu podle toho pracují bez ohledu na to, zda jde o konzumní stroj nebo o top end zrcadlovku. Takový snímek RAW z C1Dx je vedle RAWu z K5IIs zcela mdlých barev. To, ale není chyba, nýbrž záměr.

Často se mi předhazuje, že píšu jen o Canonu. Jistě, mohl bych psát i o Nikonu, se kterým jsem nafotil cca 1000 placených snímků. To je ale málo, na to abych mohl něco relevantního napsat.

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 03 srp 2014, 21:28

hilda: ano, mas pravdu, kazdy fotak si treba dlhodobejsie osvojit. na canone bolo zaujimave napr. zmena kompenzacie EV cez zadny kruhovy volic - rychle. (to som skusal v priorite clony AV). Taktiez prezeranie fotiek na LCD je bleskurychle s tym otocnym volicom (ked potrebujes rychlo premazat fotky).

o tom doostrovani som uz cital davnejsie, teraz som si to vyskusal, na 0 sa mi to zdalo ako zle zaostrene, take ako mlzene ten obraz (myslim nahlady priamo na LCD pri foteni) a dal som +7 a ejha, 24-70 ostra ako britva do detailu.

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“