Pentax - drby a dalsi

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
bobo2
Významný člen
Významný člen

Re: Full frame Pentax - drby a dalsi

Příspěvek od bobo2 » 24 črc 2014, 08:33

Určite je škoda, že Pentax ešte neprišiel s FF telom, ten cenový rozdiel medzi K3 a 645Z je obrovský, telo v rozpätí 1500-2000 eur by bolo určite fanúšikmi značky akceptované aj napriek nedostatku použiteľných objektívov. Zároveň, mohli by sa pýšiť ako jediná značka kompletným portfóliom výrobkov....
Sony A7 s adaptérom je jediná rozumnejšia alternatíva, ale nie je to kombinácia na komerčnejšie používanie, na domáce hranie by to ale určite stačilo...

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 24 črc 2014, 09:04

laurel píše:A co rikate na ty SOnky A7r/s s FF broukem?
Co jsem cetl na netu tak to zvlada velice slusne ISO a adaptery skoro na kazdy system...
Jen ta cena je mezi APC a FF.. ;)
Pokud vím, tak A7R máme na PF dva - já a aCIDfire (viz vlákno viewtopic.php?f=41&t=4099&start=90&hilit=a7r)
Když sem zkoušel v obchodě A7 + FE 28-70 tak mě to zrovna nenadchlo a dal sem přednost Oylmpus E-M1 +12-40/2,8 (měl sem v té době spousty micro43 skel). Ale A7R+ FE55/1,8 je jiný kafe... na micro4/3 sem měl spoustu skel i řadu f/0,95 Noktonů ale bylo to vždy jen na MF. Naštěstí mě zpracování 36Mpix nebrzdí ) upgradoval sem před rokem PC) a možnosti ořezu jsou neskutečné... Příchodem potomka se mi změnili priority - pokukuji pořád v bazarech po různých sklech adaptérů už mám "celkem" dost... zrovna čekám až mi dorazí další adaptér (Minolta MD) a dvojitej šroubovák na objektivy - koupil sem Tamron 200-400/5,6 s poškozenym AF - naštěstí to byla oprava na hodinu. Ještě musím vyčistit hrozný bordel za přední čočkou, proto čekám na dvojitej šroubovák. Objektiv je to dosti starej a nekvalitní ale na f/8 by mohl kreslit slušně sem moooc zvědav.
Až bude mit Ricoh "normální" bezzrcadlovku (ideálně více variant třeba jako sony) s el. hledáčkem tak si to určitě koupím :-)
Omlouvám se za OT (i když mám pocit že vše kolem FF a pentax je OT protože FF nebude :-D)

zirecek
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od zirecek » 24 črc 2014, 09:58

Osobně se také těším na bezzrcadlovku od Pentax. Avšak prioritně mě zajímá výklopný displej. Pro mé focení by to byl výrazný posun v pohodlnosti focení, ať to zní jakkoliv hloupě pro někoho, :-).

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 24 črc 2014, 11:26

Naprostý souhlas. Argument, že pak nebude tak dobře utěsněné tělo není na místě, když to umí jinde :-)
Perfektní je ale i možnost využít místo displeje foťáku mobil, co jsem zkoušel (Olympus, Sony) tak to funguje velmi obstojně - nehledě na možnost dálkového ovládání s náhledem :-)

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 24 črc 2014, 11:51

Ja jsem myslel, že Pentax má Flue Card

Obrázek
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 24 črc 2014, 12:02

no dyť jo - přesně to myslím... má někdo osobní zkušenost? Akorát cpát do foťáku kvůli tomu speciální SD je tak trochu na obtíž ne? co když chci používat rychlou SD kartu? možná to řeší dva sloty :wink:

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 24 črc 2014, 13:13

1) FluCard nikdy z hlediska funkčnosti nenahradí WiFi.
2) Pro některé je stále Canon FUJ, ale nikdo nemůže zpochybnit, že je to na trhu neúspěšnější výrobce fototechniky.
3) Z mého pohledu RI/Pu chybí solidní technologie AF, která by byla alespoň na úrovni Nikonu 300 nebo Canonu 40D.
4) RI/P nemá žádný pohon ostření objektivů, který by umožnil pokrok v technologii AF jako celku tělo+objektiv
5) Jinak výborné barevné podání Pentaxu kazí přehnaná modrá a rozpatlaná červená.
6) Příklad FUJI ukazuje, že cesta výjimečného APS-C s výjimečnými skly je spíše cestou do pekla, než do ráje. Bez ohledu na to, že FUJI XT1 podle testů strčí svojí obrazovou kvalitou všechny APS-C stroje do kapsy (včetně K-3).

Trh se dnes profiluje spíše podle zásady: malý čip = malý foťák, střední čip = střední foťák a velký čip = velký foťák. Jen Sony a Leica to kazí, protože dělají střední foťák s velkým čipem.
Proč bych měl nosit v brašně APS-C s váhou FF???

Pokud to pánové z RI/Pu nepochopí, nebude míru pod olivami.

PS: Horká novinka: Pentax K-3 DSLR Prestige!!!!
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 24 črc 2014, 14:53

proč by měla být cesta Fuji cestou do pekla to mi hlava nebere... zrovna dnes bylo představeno oficiálně doplnění dalších objektivů do již celkem široké řady http://www.fujifilm.com/news/n140724.html a oni se roadmapy drží! na rozdíl od někoho ;)
Proč by to proboha dělali? myslím že je jim daří víc než dobře, nestíhají při vypuštění nových objektivů pokrývat poptávku... Jen by mě zajímalo z čeho tak usuzuješ. Jinak jak už sem někam tady psal jedna věc co mě na Fuji mrzí je pořád "stejný" čip od dob X-PRO1 (z pohledu IQ - neříkám že je špatný, naopak) ale chápu že nepotřebují svůj náskok aktuálně zvyšovat.

jinak s velikostí souhlas - ale spousta výrobců to porušuje viz třeba Olympusí E-M1... nebo Nikoní V-prcek

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 24 črc 2014, 15:39

Vycházím z toho, že pro zachování alespoň nějakého prodeje FUJI dostanu při koupi jednoho z vybraných tuším 5 různých objektivů jeden zdarma navíc. A není to nějaká tuctovka za pár korun jako třeba DA 50-200, ale dobré sklo za 12.000 jako dárek. Kdyby nestačili pokrývat poptávku po sklech, tak by asi nebyli tak velkorysí. Extrémní příklady: FUJIFILM XF 27 mm f/2,8 za 12.000 a k tomu telezoom za 12.000 zcela zdarma (sleva 50%), nebo z druhé strany FUJIFILM XF 14 mm f/2,8 za 24.000 a k tomu telezoom za 12.000 zcela zdarma (sleva 30%)
Druhým signálem je poměrně velká nabídka modelů (včetně XT-1) a objektivů řady X v bazarech za podezřele výhodných podmínek.
Třeba se mýlím, ale kdo ještě dá zdarma objektiv za 12.000 k nějakému nákupu. Tedy u Pentaxu by se mi to líbilo, ale toho se asi nedočkáme.

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 24 črc 2014, 15:43

hilda4sea píše: ...
6) Příklad FUJI ukazuje, že cesta výjimečného APS-C s výjimečnými skly je spíše cestou do pekla, než do ráje. Bez ohledu na to, že FUJI XT1 podle testů strčí svojí obrazovou kvalitou všechny APS-C stroje do kapsy (včetně K-3).
Proč bych měl nosit v brašně APS-C s váhou FF???
Nestíhám zatím sepsat delší povídání ale nezdá se mi a podle dalších nadšených majitelů, kteří prodávají své 5DmkIII a D800, (např. zde: http://www.scoop.it/t/fuji-x-pro1 ) že by cesta výjimečného APS-C s výjimečnými skly byla cestou do pekla.
Řada prime obj. s kovovými těly (kvalita ltd.) se světelností 1.2 až 1.4 a zoomů 2.8, vše s podstatně menší velikostí a váhou než FF, tělo 450g s ovládáním ala Pentax LX, hledáček větší než Canon 1DX a přesné kontrastní ostření, to by se spíš mohlo nazvat jako ráj. Jistě, člověk si musí ujasnit (třeba pomocí ekvivalence), jestli může FF oželet.

Měl jsem před koupí X-T1 půjčen na dva dny intenzivního focení D800 s 70-200/2.8, tj. ohniska, které nutně potřebuji na focení do divadel. Představa, že bych musel neustále tahat 2,5kg byla děsivá (kromě naprosto příšernýho displeje do zelena nebo pak 90tis za D810). Už se těším na 50-140/2.8 od Fuji, který má přijít na podzim (a podle fotky bude menší než DA50-135).

A k adaptérům - je to asi pěkné hraní, pokud je čas a statická scéna, aby šlo precizně zaostřit. Ale pokud něco z toho neplatí, nemá manuální ostření na nižších clonách šanci a nepomůže ani focus peaking.
Takže pro mě bylo důležité, aby k foťáku existovala celá řada nativních objektivů, které potřebuji. Což zrovna v případě A7 chybí. Navíc 70-200/2.8, až bude nově vyvinutý pro mirrorless FF, bude vždy větší a těžší než ekvivalent pro APS mirrorless.

A stručně ke K3 - vůbec to není špatný stroj. Pentax se ale (alespoň z mého pohledu) orientuje v poslední době na krajináře. Těm také perfektně poslouží - rozlišení, odolnost, výdrž baterie atd. Je to vidět i na nových sklech. Sigma má sice pěknou roadmapu ART, ale jsou to zase strašně velký a těžký skla.
Jan67

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 24 črc 2014, 16:56

O kvalitách Fuji vůbec nepochybuji a jejich 56/1,2 jim může každý majitel APS-C jen tiše závidět. Z pohledu náročných uživatelů je bezesporu potěšením s takovým strojem pracovat. Nicméně jedna věc je uspokojení určité skupiny zákazníků a druhá strana mince je účetní, co stojí ve dveřích a sečte má dáti/dal. Jak velké procento trhu představuje skupina zákazníků, kteří jsou dost nároční, aby investovali nemalé peníze do APS-C, ale zase nejsou až tak nároční, aby chtěli FF. Samozřejmě ještě musí mít negativní postoj ke Canonu, aby významně zúžili možný výběr sortimentu FF.

PS: ještě bych snad jen dodal, že APS-C 50-135/2,8 má z pohledu clony blíže k 70-200/4 na FF.

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 24 črc 2014, 18:12

S tím ekvivalentním FF 70-200/4 máš pravdu (taky to ale není úplně nejmenší sklo). Pro APS s f2.8 pak zase mluví rychlejší čas při malém osvětlení vůči FF s f4.0. Asi nejdůležitější ale je, jaké fotky z toho lezou.
O 5DmkIII jsem si zapřemýšlel (nelze mu nic vytknout), ale co se týče financí, velikosti i váhy skel je to prakticky to samé, co Nikon.
Jan67

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 24 črc 2014, 21:40

hilda4sea píše:Vycházím z toho, že pro zachování alespoň nějakého prodeje FUJI dostanu při koupi jednoho z vybraných tuším 5 různých objektivů jeden zdarma navíc. A není to nějaká tuctovka za pár korun jako třeba DA 50-200, ale dobré sklo za 12.000 jako dárek. Kdyby nestačili pokrývat poptávku po sklech, tak by asi nebyli tak velkorysí. Extrémní příklady: FUJIFILM XF 27 mm f/2,8 za 12.000 a k tomu telezoom za 12.000 zcela zdarma (sleva 50%), nebo z druhé strany FUJIFILM XF 14 mm f/2,8 za 24.000 a k tomu telezoom za 12.000 zcela zdarma (sleva 30%)
Druhým signálem je poměrně velká nabídka modelů (včetně XT-1) a objektivů řady X v bazarech za podezřele výhodných podmínek.
Třeba se mýlím, ale kdo ještě dá zdarma objektiv za 12.000 k nějakému nákupu. Tedy u Pentaxu by se mi to líbilo, ale toho se asi nedočkáme.
no xc je nejnižší řada (není XF) a v zahraničí se prodává za 5000 nový. Chtěl bych vidět někoho kdo za něj dá 12 (f/4,5-6,7 je nic moc). To je ale přesně jejich marketing a jak je vidět funguje velmi dobře - u nás lidi slyší na "zadarmo". Jejich produkty aspoň u nás startují s vyšší cenou a postupně buď zlevní, nebo jsou k něčemu zdarma. To samé Olympus objektiv 45/1,8 nabízeli za 4 tis a normálně stojí 8, k e-m5 zdarma. Mě poslali z Olympusu několik objektivů za 50% -60% cenu... Prostě se kvalitní objektivy dají vyrobit i levně a tihle výrobci jich chtějí dostat mezi lidi co nejvíc. Když bude mít kupující 3 objektivy tak za rok asi systém jen tak měnit nebude a koupí si místo jiného systému třeba lepší "dražší" objektiv ... Na druhou stranu nikdo neví co ty skla udělají za 5 -10 let např. Top řada Olympus "PRO" 12-40/2,8 se vylamuje bajonet například... i když se to oficiálně tutlá.
To co je v bazarech o ničem nevypovídá, na paladixu jsou 2 těla x-t1 kolik je tam jiných těl? mrtě mooooc. Navíc někteří inzerenti každý rok koupí nově tělo nebo dvě a až je přestane bavit tak pošlou dál se slevou - je to asi levnější než půjčovna... někteří inzerenti nemažou po prodeji atd... Jednu dobu bylo na paladixu snad 10 těl E-M5 a za měsíc zas skoro nic, taky sem jedno jeté tělo koupil - většinou byl důvod prodeje, že si kupují E-M1 - já sem to ostatně udělal taky tak.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 25 črc 2014, 07:58

Ono je hlavně otázka, jakou ty seťáky mají reálnou hodnotu.... třeba Pentax 50-200 má cenovku mezi 5-6 tis. A to, že je jeho reálná cena snížena tím, že se dá "za pár Kč" sehnat v setu a je jich relaitvně přebytek, neznamená, že takovou cenu nemá.

Samozřejmě to neni žádné bombastické sklo (jakej teleobjektiv za ty peníze je), ale nemam zase pocit, že by to byla nějaká shitka.

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 25 črc 2014, 08:11

Já jsem ten 50-230mm také dostal k foťáku zadarmo, beru to jako milou pozornost (lepší než 4x čištění senzoru :) ).

Je to celoplasťák, včetně bajonetu, takže o nějaké dlouhodobé trvanlivosti asi nelze mluvit. Ale na druhou stranu dává překvapivě slušné fotky, pokud je samozřejmě dost světla. Nakonec optická konstrukce: "13 all-glass elements in 10 groups including 1 aspherical element and 1 ED element" není úplně "basic". No a má 370g a ostří neslyšně.
Jan67

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“