klebety o novych modeloch K-5, K-r, EVIL

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: klebety o novych modeloch K-5, K-r, EVIL

Příspěvek od duves » 04 úno 2012, 14:04

vjacesslav píše:Obyčajná zmena farby gumového gripu a zrazu úplne in feeling :

Obrázek
A ta červena farba je ofiacialna? Lebo takto to vyzera omnoho lepšie.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od vjacesslav » 04 úno 2012, 14:28

Zatiaľ nie je, ale predpoklad je obrovsky, že bude.
Hlavne keď si spomeniem, kolko roznych farebnych variant ponukali pri k-x či k-r :)
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

Jenc
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jenc » 04 úno 2012, 14:43

Pedroke píše:Miky_lbc: nerozumiem, o akých 135mm hovoríš. Čo si tým myslel?
Miky myslel asi 135 jako formát filmu (kinofilm, 35 mm). Označení 135mm mi taky nedává smysl. A už vůbec to nesedí na současné aparáty Pentax, ty jsou přece formátu APS. (http://cs.wikipedia.org/wiki/35mm_film)
Obrázek
M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
zoomy nemám
https://jenc.jecool.net/

Jenc
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jenc » 04 úno 2012, 14:51

Nemyslím si, že K-01 je nástupce K-r. Podle mě letošní řada Pentaxu, co jsem pochopil z těch všech dosavadních informací, bude vypadat minimálně takto:
Q ... K-01 ... nástupce K-r ... nástupce K-5 ... 645D
Přičemž nástupce K-r může být něco jako vylepšená K-5 a nástupce K-5 třeba full-frame ;-)
Obrázek
M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
zoomy nemám
https://jenc.jecool.net/

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 04 úno 2012, 15:09

To že Pentax udělal mirroless s K-mountem je určitě chvályhodné. To ale není předmětem diskuse.
Design je věc osobního vkusu, nemá cenu hodnotit. Také by to chtělo mít v ruce. Já osobně na něm nevidím ani mm retro (který by se mi líbilo), ale to je celkem jedno.

Já si jen kladu jedinou otázku, pro koho ten foťák vyrobili.
Velké procento dosavadních Px uživatelů bude odrazeno absencí hledáčku a cenou, to se fakt vyplatí připlatit za podle mého názoru skvělou K5. Úspora velikosti vůči K5 skoro žádná, v přírodě chybí WR, pouze o nějaké deko lehčí. Smysl nové 40-tky jsem fakt nepochopil. Můžete mi ho někdo vysvětlit ?
No a noví Px zákazníci ? Fakt nevím a souhlasím s miky_lbc. Ti, co nepostrádají hledáček, nepostrádají ani PX skla a volí hlavně dle velikosti a vkusu. Ale za $499 (tedy až to zlevní) by to nakonec mohlo jít.

Ale beru to tak, že šlo o první nástřel nové řady, důležité je začít. Spíš mám obavy, jestli je top management Px schopen správně analyzovat, s čím na trhu uspějí. Zatím mi připadá, počínaje Q, že myšlenka je na začátku dobrá a pak to něčím pose.... Takže doufám, že si manažeři vzpomenou, co dělá foťák foťákem a že s tímhle K01 vydělají dost peněz, aby mohli něco udělat pořádně.
Naposledy upravil(a) Jan67 dne 05 úno 2012, 09:28, celkem upraveno 1 x.
Jan67

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 04 úno 2012, 16:05

Jenc píše:Nemyslím si, že K-01 je nástupce K-r. Podle mě letošní řada Pentaxu, co jsem pochopil z těch všech dosavadních informací, bude vypadat minimálně takto:
Q ... K-01 ... nástupce K-r ... nástupce K-5 ... 645D
Přičemž nástupce K-r může být něco jako vylepšená K-5 a nástupce K-5 třeba full-frame ;-)
Je pravda, že Q je take divne riešenie. Ale teraz, ked už to existuje, by bola chyba v tom nepokračovať. Male snimače sa budu vyrabať aj nadalej. A prečo nemať niečo pre silny outdoor, napr. horolezectvo, ked kazdy gram navyše rozhoduje?

jasanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jasanek » 04 úno 2012, 19:50

Osobne si myslim, ze koncept K-01 neni vubec spatny a ma smysl, zvlaste v dnesni dobe, kdy se mirrorless prodava takove mnozstvi (ac mi to uplne nedava smysl, kdyz se podivam napr. na NEX a na tom nasazeny jakykoliv zoom objektiv.. neni to ani male, ani hezke :-)). V tom se mi prave libi palacinky od Pentaxu...
Co se tyce porovnani velikosti, tak u K-01 je problem v hloubce, jinak jsou rozmery oproti konkurenci +- podobne. A vetsi hloubka je pravdepodobne zpusobena prave K bajonetem... a diky tomu pak i ten "divny" cihlickovy vzhled. Mozna by stalo za to zkusit udelat u "nastupce" telo tenci a bajonet nechat trochu vystouply...

Ohledne klasickych zrcadlovek... v rozhovorech bylo zminovano, ze by Pentax chtel mit 4 tela. Je otazkou, zda do toho zahrnovali i prave treba K-01. Ale pro me osobne by bylo smysluplne mit v APS-C tri modely K-r, "K-300", K-5 s tim, ze rozdily mezi modely by mohly byt o trochu vetsi, tedy K-300 skoro na urovni dnesni K-5 a nastupce K-5 pak jeste o "stupen" vyse. Zajimavy by jiste byl i dalsi model napr. se senzorem APS-H, kde je aktualne na trhu dira a vetsina DA skel by s tim nemela mit problem...
Ale jak bylo zminovano nekolikrat, pravdepodobne se letos jeste dockame predstaveni 2 modelu, z toho jeden by mel byt na jare... takze se uvidi...
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 04 úno 2012, 20:33

Ano, tie 4 tela. Ale s k-01. Už tu bolo raz spomenute, že nikto z velkej dvojky nezačal robiť bezzrkadla s APS-C, čo je pravda. Načo by robili konkurenciu low-entry triede DSLR modelom. K-01 prebera štafetu po k-r. A teraz ešte 2-3 tela. Ale ake? Preto si myslim, že Pentax pride s DSLR až v urovni sučasneho Canon 60D, potom pokračovať v k-5 a potom napokon ešte niečo lepšie. Uplne vyšperkovane telo s APS-C(H)?

Pedroke
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pedroke » 04 úno 2012, 20:41

Miky myslel asi 135 jako formát filmu (kinofilm, 35 mm). Označení 135mm mi taky nedává smysl. A už vůbec to nesedí na současné aparáty Pentax, ty jsou přece formátu APS. (http://cs.wikipedia.org/wiki/35mm_film)

Ja som tiež predpokladal, že má na mysli kinofilm, ale nedáva mi to zmysel v súvislosti s portfóliom Pentaxu, keďže fullframe nemá.
K10D; LX; DA 18-55 AL; SMC K 24/2.8; S-M-C Takumar 35/3.5; SMC A 50/1.7; Meyer Trioplan 100/2.8V; SMC M 135/3.5; SMC A 135/2.8; O-ME53; klin sa klinom vybíja; serepetičky

RadekD
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od RadekD » 04 úno 2012, 20:49

Nápad ML s použitím původních objektivů je skvělý a je to, dle mého, sázka na boucnost. ML je dnešní trend, ať se nám to líbí nebo ne. Osobně si myslím, že není otázka zda zkončí klasické zrcadlovky, ale otázka zní - KDY.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 04 úno 2012, 21:58

Pedroke píše:Miky_lbc: nerozumiem, o akých 135mm hovoríš. Čo si tým myslel?

Tiež moc dobre nerozumiem Tvojim depresívnym prognózam. Čítam relatívne pravidelne debaty tu na PFS ohľadom nových prístrojov a mám pocit, že Tvoje príspevky sú často ovplyvnené sklamaním z produkcie Pentax-u.
Já myslim, že psát co znamená 135 ve fotografické terminologii nemá asi velký smysl. V naprosto obecné fotografické mluvě se jedná hovorově o označení celé rodiny systémů, které koncepčně vychází z ISO 1007 (což je i APS-C, APS-H a další formáty). Správné označení je samozřejmě pouze "135" bez mm... hovorově se to tak ale často říká.

Jinak co se týká "depresivnosti prognóz". Asi takhle... já jsem opravdu skalní fanoušek Pentaxu, který bude Pentax sbírat i v případě, že většina "z vás" už bude dávno fuč na jiném systému. Kromě Pentaxu mám ale i další plnohodnotné systémy včetně fullframe (= na vývoji Pentaxu nejsem úplně závislý).

Pentax mám jako značku rád a do doby, kdy bude existovat od ní plánuju mít i aktuální tělo (jako psychologickou hranici "konce Pentaxu" jsem si stanovil konec produkce klasické DSLR jakéhokoliv formátu, pokud v tu dobu nebude ML, který bych sám chtěl a využil).

Možná díky tomu můžu na Pentax koukat s kritickým odstupem. A za vším co jsem napsal, si do morku kostí stojim :-). Sorry, ale 1 tělo je prostě na 135 málo. Znamená to, že se musí zavděčit všem. A K01 není náhrada Kr. Možná kdyby mělo hledáček ala NEX7, ale na to ještě není doba.

Pokud 4 těla znamenají Q, K01, K5 a 645D... stále doufám, že to tak nedopadne.

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 04 úno 2012, 22:28

Ja si myslím, že to už boli K100, K10, K20 a K7, takže už to zbaľ :) Spomínať K5 a 645D medzi tie 4 plánované je riadne out.
Zaujímavý slovník 135....

hilda4sea

Příspěvek od hilda4sea » 04 úno 2012, 23:44

duves píše:Ano, tie 4 tela. Ale s k-01. Už tu bolo raz spomenute, že nikto z velkej dvojky nezačal robiť bezzrkadla s APS-C, čo je pravda. Načo by robili konkurenciu low-entry triede DSLR modelom. K-01 prebera štafetu po k-r. A teraz ešte 2-3 tela. Ale ake? Preto si myslim, že Pentax pride s DSLR až v urovni sučasneho Canon 60D, potom pokračovať v k-5 a potom napokon ešte niečo lepšie. Uplne vyšperkovane telo s APS-C(H)?
Pánové, pořádně si ten rozhovor přečtěte. Šéf Px v USA jasně říká, že kdyby měl Px konkurovat v DSLR tak by musel mít v nabídce 4 těla (jasně, že DSLR, přece nebude konkurovat výrobcům DSLR bezzrcadlovkami). Kondicionál pak dává tušit, že to s tou konkurencí v DSLR ze strany Px nebude tak horké.
Tak nevím co sem pořád píšete o tom jak Px Q a K-01 patří do těch 4 těl DSLR.

Nadšence píšící o přechodu zákazníků z K-01 na K5 s optikou koupenou společně s K-01 upozorňuji, že objektivy XS nejsou kompatibilní se systémem K, i když mají stejný bajonet. To, že nové objektivy XS plně nefungují na tělech digitálů K... by to mohlo vést k úvaze, že další bezzrcadlovky pojedou na systému XS a kdo bude obnovovat digitál K... se sadou objektivů FA, F, DA, M, A může tato skla použít i na bezzrcadlovce, protože XS na zrcadlovce K... nechodí podle sdělení výrobce.
Podle plánu výroby a vývoje nových objektivů DA je možné počítat s případnou novou zrcadlovkou až v roce 2013, protože v roce 2012 se bude zavádět výroba objektivů XS.
Hilda

Martan67
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Martan67 » 05 úno 2012, 00:50

hilda4sea: Zaujalo mne tvé tvrzení "upozorňuji, že objektivy XS nejsou kompatibilní se systémem K, i když mají stejný bajonet."
Nehodlám se o tvé tvrzení přít, jakkoliv já sám se zatím žádné podobné informace od zástupců Pentaxu, či lidí kteří již měli možnost vše odzkoušet, nečetl! Tím spíš mne zajímá, kde jsi tyto informace načerpal ty.
Možná je to jen něčí výmysl (zatím se mi to zdá nejpravděpodobnější), ale třeba jsem jen špatně hledal, a tvá informace je z dostatečně informovaného a hodnověrného zdroje.

Pokud by to nakonec opravdu byla pravda, pak mi prozatím poněkud uniká smysl takového konání. Takováto polovičatá (pouze jednosměrná) kompatibilita by byla spíše značně kontraproduktivní.
Kdyby chtěl Pentax opustit cestu kompatibility nových skel pro bezzrcadlovky se stávajícími DSLR, tak to už by mohl jít Pentax cestou nového bajonetu přímo šitého na míru "bezzrcadlovkám" a připravit plnohodnotnou redukci na K-bajonet umožňující bezproblémové použití stávajících skel, včetně komunikace a ostření.
Martin
Dlouho jsem fotil převážně na kinofilm (Pentax Z20, atd.). Na jaře 2011 se má fotostáj rozrostla o K200D (starší, ale ve formě) :D.
Skla: Pentax FA 50/1,7; FA 28-80/3,5-4,7; FA 80-320/4,5-5,6; Sigma 17-70/2,8-4,5 DC, a pár starších MF kousků

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 05 úno 2012, 01:35

Jeden chlapík XS testoval na K5 bez problému:
http://www.pentaxforums.com/forums/pent ... ost1809090
Jan67

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“