Pentax - drby a dalsi

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Full frame Pentax - drby a dalsi

Příspěvek od miky_lbc » 27 úno 2014, 16:17

L. Kamarád je naprosto fantastický fotograf, který vyniká zejména v dokonalém řemeslném zpracování jeho fotek.

Někdy mi ale přijde (ať už ze zkušeností vlastních nebo od lidí, kteří se s ním potkali), že trpí nějakým komplexem méněcennosti a vlastního nenaplnění. Což se někdy projevuje tak, jak se to projevuje... ať už je to strhávání pozornosti na své dílo, mávání všemožnejma cenama a certifikátama nebo snad až opovrhováním obyčejnější fototechniky. To je komické zvláště v kontextu toho, že mi přišlo, že ještě nedávno považoval za odpad nejen každého se 135 zrcadlovkou, ale snad i lidi s MF, co nefotí vlastoručně vyrobenou vakuovou kazetou :-).

Nicméně to nic nemění na tom, že fotograf to je fakt znamenitej. Chápu, že někomu se může zdát divné vstát na východ slunce, rozdělat výbavu a pak říct, že je na ho*no světlo. Ale VK je člověk, který je zvyklý na světlo čekat třeba 20 podobných vstávání a tím se právě jeho fotky odlišují od fotky ostatních smrtelníků. To, že v podobnou situaci prostě zase zandá tělo do kufru, je něco, k čemu po pár letech jeho praxe dojdete taky ;-).

BTW: já myslim, že nikdo netvrdí, že se nedá z K5 tisknout třeba A2. Tam nejde jen o nějakej tisk. Větší množství detailů hlavně znamená více možností postprodukce, výřezů atd.

Kromě toho, dneska už to vůbec ani neni o nějakejch výhodách FF, jako systému s větším čipem. Je to hlavně o tom, že mimo FF už nikdo nevyrábí tělo PRO kvality.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

robogogo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od robogogo » 27 úno 2014, 17:03

miky: Tvoj príspevok sa mi páči a ja to ešte viac vyhraním/aj keď som obyčajný šmejdový Amatér/dôležitá je fotka!!! Tiež poznám pár ľudí,ktorí so starými modelmi APSC a " priemernými sklami " dokážu obrázkom vdýchnuť dušu a krásu :shock: . Medzi takých by som túžil sa aj ja raz dostať... Toť :wink: vsjo a ostatné je na nás
K 30, Tamron 17-50/2,8 Pentax 55-300/4,5-5,8 Pentax 100/2,8 WR Pentax F 50/1,7 Tokina AF 70-210/4,5

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 27 úno 2014, 20:15

Fotograf Kamarád je a byl perfekcionista. Ještě v dobách, kdy fotil na film, tak nejen, že měl vlastnoručně upravené vakuové kazety na film, ale do těchto kazet byla zavedena hadička s ucpávkou a když fotil, tak vlastní "hubou" přes hadičku doladil vakuum, aby byl film určitě připlácnutý na opěrnou destičku v celé ploše.

To, že nefotil, protože se mu nelíbilo světlo je docela normální. Například Sudek měl notes, kde měl napsáno které dny v roce a v kolik hodin se dá určitý motiv vyfotit. Přesto se mu stávalo, že dovalil deskáč i s dřevěným stativem na místo. Čekal a pak to zase sbalil a šel domů bez fotky.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

pether
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od pether » 27 úno 2014, 20:44

nejvetsi prdel je ze jeho fotky se vubec nijak neodlisuji :D proste byl na spravnem miste ve spravny cas a proste jen jednoduse zmackl spoust a pak to upravil v photoshopu :D :D lukas ondrousek tiskl metrove plachty z c450d, detailu tam bylo az az,ale hlavne to je typek co ma pochozene kopce ,stejne jako treba kordoz tady.

http://www.karelhoracek.cz/ by mohl vypravet :D :D :D :D :D,jak je to s LK

zazil jsem desitky neuspesnych vybehu na kopec na vychod slunce,kazdy jeden clovek co chodi pravidelne na hory vi o tom sve,co je to vstavat ve 2 a trepat se hodiny ,kvuli par okamzikum,jen z toho nikdo nedela vedu,akurat kdyz mate fotografovani jako jediny zdroj prijmu tak si musite obhajit proc ta vase po milionte odfotografovana vyhlidka v ceskem svajcu stoji 30 litru :D
fuji xt1-samyang 12/2-fujinon 23/1,4-pentax 50/1,7-pentax 135/3,5-fujinon 50-230
http://www.zapadakof.cz

robogogo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od robogogo » 27 úno 2014, 20:53

:mrgreen:
K 30, Tamron 17-50/2,8 Pentax 55-300/4,5-5,8 Pentax 100/2,8 WR Pentax F 50/1,7 Tokina AF 70-210/4,5

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 27 úno 2014, 20:55

Já myslim, že být ve správný okamžik na správném místě umí odlišit dost ;-).
Osobně bych řekl, že jeho fotky odlišuje hlavně to precizní technické zpracování.

Určitě bych byl nerad, kdyby tohle klouzalo k nějakému pomlouvání apod. LK je dobrý fotograf. Spousta jeho prací stojí za pokochání... líbí se mi i třeba ten jeho "nový" projekt - vesmírné krajiny. Má to potenciál.

Ale rozumim tomu, proč patří mezi často diskutované osoby a má velkou základnu "nefanoušků" :-). Měl jsem také tu čest se s ním seznámit osobně a ačkoliv to bylo setkání, na které jsem se strašně moc těšil, odcházel jsem z něj docela zklamanej. Tím myslím z něj, jako z člověka.

Ale každému není dáno mít talent, schopnosti, vytrvalost a ještě k tomu k životu přistupovat se skromností, pokorou a nadhledem. Možná to je ale jen můj nějakej subjektivní pocit danej tím, že jsem ho nezastihl v dobré náladě...

pether
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od pether » 27 úno 2014, 21:17

L.K. je spickovy fotograf o tom zadna,akurat ze vetsina spickovych umelcu,jsou docela blazni a zahledenci sami do sebe.

O to vic si cenim lidi,jako je treba http://www.karelhoracek.cz/ ,ktery je kvalitou uplne na stejnem levelu jako LK,ale nema problem jit z nekym jen tak fotit na hory a podelit se o sve skusenosti.

Nechtel jsem aby muj prispevek vysel jako kritika LK,jen me privadi do varu ,kdyz si nekdo mysli ze na kvalitni printy nad a3 potrebujete FF :D

kolik lidi tady na foru tiskne fotky,nebo jeste lip,kdo tady na foru tiskne pravidelne kazdy mesic a v kolika kusech vetsi fotky nez a3+ :D
fuji xt1-samyang 12/2-fujinon 23/1,4-pentax 50/1,7-pentax 135/3,5-fujinon 50-230
http://www.zapadakof.cz

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 27 úno 2014, 22:00

Vyrostl jsem v uměleckém prostředí a většinu života jsem strávil s lidmi co se živili uměleckou tvorbou. Kdybych měl být upřímný, tak musím konstatovat, že to jsou "cáklí" egoisté, kteří myslí jen na sebe a svoje tvoření a trochu toho předvádění sebe sama k tomu také patří. Asi to jinak nejde, když se budete na něco, nebo někoho ohlížet tak nic nedokážete.

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JP3112 » 27 úno 2014, 22:13

Jeden můj známý, co se věnuje profesionálně fotografování hvězd (teleskopy, montáže a tak) a tak nějak normálně fotografii je jeho kámoš. A říká, že většinu jeho fotek (ne hvězdy) hodnotí Kamarád "na p***". Čas od času že prý řekne něco jako "není to úplně na h...." a on pak že si toho váží :)

marmot
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od marmot » 27 úno 2014, 22:24

Trosku som to nepochopil :lol: Tiez som rad ked mi niekto povie ze no da sa to. Som velmi rad ked mi niekto okomentuje fotku ze co je tam zel alebo je to cele zel lebo ked ma bude kazdy chvalit aby som sa neurazil tak s anikdy fotit nenaucim. :) Co sa tyka este tej mojej kupy FF. Niesom az tak skuseny vo svete techniky. Z vela stran som pocul ze na krajinky je naj FF a preto nad nim uvazujem. Ale podla toho co som si precital posledne tak asi ho nebudem potrebovat. Ved uvidim casom co sa bude diat. Ale predpokladam ze za ten rok dva uz bduem musiet menit telo nakolko si myslim ze dovtedy ho opotrebujem.
Nikdy nieje tak zle, aby nemohlo byť horšie

slavek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slavek » 27 úno 2014, 23:00

JP3112 píše:Jřekne něco jako "není to úplně na h...."
Řekl bych že to pak musí být opravdu skvělý snímek :) LK tvourbu znám v podstatě jen z astrofóra takže trochu vím, jakým zp. se vyjadřuje... a asi to i myslí vážně :D Fotit ale umí to se musí nechat. Ale jak už tu někdo ukazoval s K.Horáčkem - super krajiny jde fotit i s APSC a když je člověk šikovný, tak může super rozlišení dosáhnot skládáním fotek a myslím, že výsledek také stojí za to :) V této oblasti není FF problém nahradit což? U portrétu chápu, že lidé větší formát preferují...
K-1, K-1, K-3II, K-3, K-5 mod, K-7, K-30 mod
DA10-17FE; DA*11-18/2.8;DFA15-30WR; DA15/4Ltd; DA20-40Ltd;DFA24-70WR; FA31/1.8Ltd; DA35/2.8MacroLtd; A50/1.2; DFA*50/1.4; DA*55/1.4; FA77/1.8Ltd; DFA*85/1.4;DFA100/2.8MacroAW; M135/3.5; K200/2.5; DA*300/4;DFA150-450AW

a další...

hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hilda4sea » 27 úno 2014, 23:17

to marmot:

Domnívám se, že FF na krajinky bylo lepší do té doby než se objevil širokoúhlý objektiv Tokina 11-16/2,8, který vyplnil nedostatek širokoúhlých světelných skel vysoké kvality pro formát APS-C.
Nikonisté mají ještě 14-24/2,8, což má být nejlepší širokáč vůbec. Komu stačí na APS-C ekvivalent 21 mm, tak má vystaráno.

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 28 úno 2014, 06:12

http://www.horolezec.cz/galery/gal_66/c ... cech2.html
Bez ohledu na to, jaký je to člověk, fotit umí a podle těch fotek bych neřekl, že je to jen o postprocesu. Fotografie je o světle a to on evidentně využívat umí. Píše tady i o tom necvaknutí. Já se taky něco navstával, nachodil a nacvakal, přeci nebudu vstávat zbytečně. Ale stejně jen málokdy z toho něco bylo. Takže nakonec bych býval vstával zbytečně, kdybych se byl býval fotografií živil, a kdybych se nebyl býval kochal krásami ranní přírody bez ohledu na světlo a výsledek fotografování. Takže ve výsledku jsem byl na tom stejně, s tím rozdílem, že mně chodí výplata bez ohledu na výsledek ranního vstávání a cvakání. Kdybych se měl fotografováním živit, už bych se asi houpal někde na stromě :-) Možná je to právě ono, že si ti lidi říkají za fotku 30.000,- a jsou "divní". Když tu fotku za ty prachy prodá, byl by podle mne blbý, kdyby ji za tu cenu neprodával. Člověk musí znát svou hodnotu (a ne jen tu, vyjádřenou číslem). Gratuluji a obdivuji všechny, kteří se dokáží uživit čímkoli, co je baví. Když je to umění, tak obdivuji a gratuluji desetkrát více, protože chleba si člověk většinou musí koupit, obraz ne a do divadla taky jít nemusí aby neumřel (aspoň tedy tělesně (duševně někteří ani žít nezačali)).

Kdo je podle vás divnější? Umělec jehož díla se po smrti prodávají za miliony, když sám umřel v bídě, nebo člověk, který si za svého života vychutnává plody svého talentu a má to neskonalé štěstí, že se uživí tím, co ho baví?
Většinou je to historicky podle prvního scénáře, ale to nic nemění na tom, že se mi to zdá divné a hlavně špatně.

Ale souhlasím i s tím, že se dají udělat pěkné fotky téměř s čímkoli, když má člověk píli, nemalé štěstí a hlavně talent. Otázkou pak je to, jestli když bude fotit mobilem, neumře v bídě, aby se jeho díla po smrti prodávala za miliony :-)

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 28 úno 2014, 07:47

Já znám teda spoustu umělců, kteří ve svém oboru dosáhli mnohem větších úspěchů, než LK ve svém. A přitom to jsou úplně normální lidi, se kterými si rád dám skleničku vína.

Co se týká té FF debaty, tak se obávám, že to nejdůležitější ohledně dnešních FF většině lidem uniká.

Debaty ohledně obrazové kvality, toho jak je APS-C vhodný na WL a milion dalších, už dneska nejsou aktuální. Byly aktuální u prvních cenově dostupnějších FF, kdy tady byly PRO APS-C těla. Dneska už tu PRO APS-C těla nejsou...

Dříve to bylo tak, že tu byla celá řada APS-C těl včetně velmi kvalitních PRO modelů a pak tu byl FF ještě pro několik "nadlidí". Jenže tahle hranice se neustále posouvala a dneska už ve FF pásmu jsou i stroje pro pokročilé amatéry a APS-C tak primárně patří entry, méně náročným amatérům, dovolenkářům apod.

A to nejen pro obrazovou kvalitu, ale pro celkové zpracování přístroje. Proto to z mého pohledu přestává být debata APS-C vs FF, aneb jak velké tisky tisknete. Ale spíše debata o tom, jaké třídy kdo chce zrcadlovku.

Zrcadlovka vyšší třídy znamená, že koupíte vyvážené tělo, které je 3 roky na špičce a další 3 roky naprosto aktuální. Všechno na něm 100% funguje, dle aktuálních technických možností. Neustále nemusíte přemýšlet, zda pojede tohle a tamto, jestli investovat tolik a tolik do systému atd. Krásně to je vidět třeba na srovnání s 5DII a K5.

K5 byla po příchodu také opěvovaná až do nebes. V mnoha ohledech zaslouženě. Ale mnoho lidí s ní mělo hodně problémů s reklamacema, naprosto jí selhával AF při ostření s SDM monofokálama atd. atd. Člověk co si koupil 5DII, která byla v době uvedení o pouhých 16tis dražší, nic z toho neřešil a až do příchodu 5D3 neměl žádný důvod na nic nadávat a cítit se omezen. A pokud se rozhodne dneska vydržet s 5D2 další 3 roky, má stále naprosto použitelný nástroj.

Člověk s K5 musel upgradovat o moc dříve... už kuli tomu AF. Ale ani s novým tělem se nedostal na úroveň spolehlivosti a použitelnosti té vyšší třídy. Už dneska vám můžu říct, že K3 má kotel chyb, bugů a nespolehlivostí. Najel jsem s ní už 25 tis fotek a obcestoval X zemí světa (více hodim do té slíbené video recenze) a úplně spokojený bohužel nejsem.

Takže o tomhle to tak trochu je... osobně bych si připlatil za hypotetickou K3x třeba 20 tis, kdyby mi přinesla to, co přinášejí ostatní fotoaparáty vyšší třídy. To by ale tak jako tak znamenalo FF tělo. Nicméně neni to jen o té velikosti čipu... to fakt ne ;-).

juraczech
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od juraczech » 28 úno 2014, 09:37

No ono to s tou bezchybnou funkcí AF u Canonu 5D II nebude tak horký. V podstatě jsem zaznamenal dost názorů, hlavně ze stran WL fotografů, že použitelný je pouze středový bod, takže spoustu fotek musí řešit rekompozicí. C 5D III je údajně ohledně AF na jiným levelu. Jinak cenově srovnáváme neporovnatelné - profi APS-C K3 stojí 28000 a profi FF řekněme od 60 tis. výš. Ta min. jednou tak velká cena asi nebude jen v rozdílech čipů ne?
Pentax K5 + dvě limetky HD 15/4 a SMC 40/2,8

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“