Asi myslíš, proč jsem nešel do Canonu FF? I když si to někteří nemyslí, umím být objektivní a v posledních 2 letech fotím hlavně lidi a nikoliv sport.
Tady nabízí Fuji přidanou hodnotu, protože má světelná skla (hlavně f1,2), se kterými díky ostření přes snímací čip umí systém spolehlivě zaostřit téměř po celé ploše obrazu. To je výhoda, kterou nenajdu u žádné zrcadlovky. Canon FF má sice k dispozici svatý grál portrétistů EF 85/1,2, ale odpad při použití AF je dost velký a abych ostřil na oči - to už můj zrak nezvládá.
Systém Fuji je s XF 56/1,2 v podstatě nenahraditelný, jak kvalitou obrazu, která si nezadá s EF 85/1,2, tak ve spolehlivosti zaostření, kde je úspěšnost mimořádně vysoká. Ve vinárně jsem udělal 57 fotografií a z nich bylo jen 6 špatně zaostřených. Vše bylo foceno na clonu f1,2. K tomu není co dodat. Pokud bych byl krajinář, asi bych zvolil DSLR tělo FF, které čistě technicky nabízí více prostoru - hlavně široká ohniska.
Jak říká Jan67, Fuji teprve dodá na trh špičkové objektivy se zoomem. XF 16-55/2,8 a XF 50-140/2,8. Ovšem čekat, že to bude nějaká velká úspora hmotnosti v porovnání s Pentaxem - to bych nečekal. Např. X-T1 s XF 56 váží 880 gramů

Pro krajináře na horách je asi zajímavé kombo Fuji X + Zeiss Touit Distagon 2.8/12mm (270 gramů + tělo cca 450 gramů).