Pokud tohle byla reakce na mě.... tak já nemám žádné sklo, které by nebylo "FF ready" s vyjímkou náhradního 18-55.Ivan-K píše:Nevidím dôvod vyhodnocovať príchod FF, či má alebo nemá zmysel na základe "vlastnej" výbavy. Len preto že nemám ja žiadne FF ready sklo, tak to nemá zmysel ?
Je tam ale to velké ALE se stabilizací obrazu... sám Ricoh se oficiálně vyjádřil ve směru, že nemá v portfoliu (a nikdy ani Pentax neměl) žádné sklo, které by zvládlo vykreslit dostatečný kruh pro zajištění funkce stabilizace. A pokud by měl přijít FF, musela by přijít i úplně nová řada skel.
Tahle informace je více než rok stará. Zajímal jsem se o to a dělal si i nějaké propočty (psal jsem je tu tenkrát) a opravdu mi vyšlo, že při zapnuté stabilizaci (u K5) žádné 135 sklo nestačí... všeobecně. Musela by být uvedena úplně nová řada, dost možná odvozená od 645.
Takže co jsem tady psal je hlavně to, že
- buď FF nebude
- nebo na něj bude úplně nová řada skel... dost možná i s novým bajonetem
- a nebo přijde Pentax FF o stabilizaci... což by mi přišlo asi nejlogičtější
Ale neumim si tak nějak představit, že po 10ti letech, co se snaží prezentovat inbody stabilizaci jako výhru a konečně ten systém dokopal tak vysoko, že reálně opravdu k něčemu je (AA...), by od něj měl odstupovat nebo začínat vyvíjet stabilizaci do skel apod.
Od toho prohlášení jsem přehodnotil svůj názor a možnosti příchodu 135FF Pentax a nepokládám ho za reálná. Pokud by bylo nutné přijít s novým typem skel, bylo by opravdu rozumnější nechat si 645D a spíš se třeba snažit ho cenově zpřístupnit zájemcům o 135 FF...
Už kdysi jsem tu psal, že by mi dávalo v tomhle směru docela smysl, kdyby přišla 645 s 135FF čipem + nad ní zůstal ještě dražší současný 645D (II?). Ale tohle by bylo reálné pouze, kdyby Pentax pořádně doplnil portfolio 645 skel... což se nestalo a už asi ani nestane.