Jen jsem chtěl ukázat svět, kde naopak nesejde na megapixelech, ale nejdůležitější je kombinace velký snímač-co nejnižší clona. Kvůli tomu rozmazání je aktuálně nejčastější fotka psa vlastně headshot... Velmi časté jsou 50/1.4, 85/1.4, nově vlna 105/1.4 (jejíž kresba se mi ani trochu nelíbí), extrémně častá je 135/1.8. Movitější jedou na f/2 dvoustovkách, 2.8 třístovkách a tak

Pro tyhle lidi prostě GFX není. Jenže co je na vině? Sociální sítě. Kvůli sociálním sítím (a systému lajků) všichni tíhnou k tomu, co je nejlíp hodnocené. Jenže jak by mohla být nejlíp hodnocená jiná fotka než closeup, když mezi fotkami všichni scrollují na mobilu nastojato? Měl jsem na FB nedávno celkem úspěšnou fotku, středovku Huga jak sedí v listí. A dokonce na Fuji FB stránce, kde dostala snad přes 400 líbí se, si ji z těch lidí před olajkováním rozkliklo na větší zobrazení jen snad 10 lidí. Takže vysoká hranová ostrost, krásné barevné přechody, jemný přechod do rozostřeného pozadí, prostorový dojem... to jsou věci, které ten středoformát nádherně zvládá, ale je mu to na houby, protože jak to není superrozostřené, superpřeostřené oči, megaoranžové (nebo pohádkově šedohnědé) pozadí, extrasaturované, není to detail hlavy, tak to nikdo neocení, protože to v životě na tom mobilu nastojato neuvidí. Tam těch megapixelů stačí fakt 6 (kvůli prostoru na ořez, jinak by stačilo i míň) a hlavně velký snímač a ultrasvětelné sklo.
Dělal jsem pro sebe takový pokus - ukazoval jsem lidem ty své fotky vytisknuté 60x40 cm a sledoval jsem, která je zaujme nejvíc. Byly to jiné fotky, než které uspěly na FB. Najednou to v tom ti lidi viděli, mohli si tu fotku prohlédnout. A tady už ty megapixely byly najednou fajn v kombinaci s ostrými skly - všechno krásně zřetelné, ostré, kontrastní. No jsem opravdu zvědavý, jestli se mi podaří něco vytisknout na 90x60 cm, jak to bude vypadat.
Mně se mimochodem obraz z GFX a 110/2 velmi líbí, je to takové jiné, vzdušnější a ostré, plastické. Je z toho ta kvalita cítit. Ty delší ohniska a přesto široký záběr. Ale to bych musel opravdu fotit zajímavé zakázky, abych o něčem takovém uvažoval